Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Priča o milijunašu s 3250 kn poticaja podignula prašinu: 'Zar je moralnije sve poslati na burzu?'

"Za razliku od ostalih sportskih subjekata u Republici Hrvatskoj poticaje koje NK Osijek dobiva od RH nisu niti desetina onoga što na mjesečnoj bazi NK Osijek plaća u taj isti hrvatski proračun samo na ime donacija koje dobiva za izgradnju stadiona i Kampa Pampas", poručuje Ivan Meštrović
03. svibnja 2020. u 16:44 2 komentara 9334 prikaza
Mile Škorić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Priča o nogometašima Osijeka koji mjesečno zarađuju stotine tisuća kuna, a dobili su 3250 kuna državne subvencije zbog pandemije koronavirusa izazvala je dosta reakcija u hrvatskoj javnosti.

Mile Škorić DOBIO POTICAJ Poznati Hrvat zarađuje milijune kuna, a plaćamo mu 3250 kuna pomoći!

Sada se priopćenje oglasio predsjednik Osijeka Ivan Meštrović, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Kao prvi čovjek NK Osijek dužan sam ne ostati nijem na napade, osude i komentare upućene prema nekima od naših igrača, a koje u ovo depresivno, dokono i generalno loše vrijeme lako mogu pasti na plodnije tlo no što realno zaslužuju. O čemu se radi? NK Osijek je uvijek bio i bit će subjekt legalizma pod mojim upravljanjem. U oba smjera. I kada od toga ima financijske koristi, a i kada ima financijske štete, što je učestaliji slučaj. Kriza koja je zadesila nogomet u svijetu nije, dakako, zaobišla ni naš Klub. Kao „dobri gospodari“ među prva dva kluba smo u Europi koja su na krizu odgovorila adekvatnim i konkretnim mjerama. Jedna od njih je, naravno, bila naputak da se iscrpe sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bi stabilnost Kluba ostala neugrožena. U ta sredstva ulaze mnogi potezi uprave, od potencijalnih kreditnih zaduženja prema bankama, preko mjera štednje na mjestima gdje je to moguće, zatim pokušaja naplate nenaplaćenih sredstava vani do iskorištavanja poticaja koja su nam pružena u ovim neočekivanim okolnostima poslovanja. Želim naglasiti i ponos aktivnostima Vlade Republike Hrvatske koje ulijevaju nadu i povjerenje kako nama, tako i našim sponzorima izvana.

Pitanje morala i etike u ovom slučaju kod nas uopće i nije pitanje. Evo i zašto. NK Osijek se financira 95 posto izvan granica Republike Hrvatske. Sponzori koji financiraju Klub u svojim matičnim zemljama iskorištavaju sve mjere koje su im putem njihovih vlada dostupne u ovo vrijeme. Kakvu bi poruku u NK Osijek, osim bahatu i neodgovornu, poslali mi koji na isti način ne bi postupili u svojoj zemlji, a živimo od naših sponzora izvana? Je li moralnije s prvim danom krize poslati na burzu rada sve trenere, sve čistačice, kompletno uredsko osoblje, sve kuharice… od kojih su neki u Klubu tridesetak godina, samo zato što zadnjih mjeseci objektivno nema posla? Za razliku od ostalih sportskih subjekata u Republici Hrvatskoj poticaje koje NK Osijek dobiva od RH nisu niti desetina onoga što na mjesečnoj bazi NK Osijek plaća u taj isti hrvatski proračun samo na ime donacija koje dobiva za izgradnju stadiona i Kampa Pampas. Prevedeno, na svaka četiri eura koja mi dobijemo izvana za gradnju stadiona na ponos ovoj državi, na kojem će igrati hrvatska reprezentacija kao njezin predstavnik, mi na ime PDV-a jedan euro moramo uplatiti u državni budžet. Ti iznosi će u konačnici premašiti 10 milijuna eura koje plaćamo i koje ćemo platiti samo zato da bi našem gradu i državi mogli omogućiti prvi potpuno natkriveni stadion u Lijepoj našoj. Koliko je to kompleksan zadatak govori činjenica da ni 30 godina od osamostaljenja ta ista voljena nam Domovina nije našla način izgraditi jedan novi adekvatni stadion.

Nogometaši koji su prozvani su najplaćeniji igrači u NK Osijek i njima ova potpora vjerojatno ne znači mnogo. No, ne zaboravimo na znatan dio naših profesionalaca koji još nisu zvijezde, ali žive od nogometa, pošteno i odgovorno izvršavajući svoje ugovorne obveze. Nekima od njih je, vjerujte, potpora na koju imaju pravo trećina ili više njihovih trenutnih mjesečnih primanja. Mogu razumjeti interes javnosti iz činjenice da su naši igrači „laka meta“ jer uvjetno rečeno zarađuju previše, pogotovo kada ih usporedimo s toliko štovanim, voljenim i potrebitim liječnicima i medicinskim osobljem koji su danas na prvoj crti. Međutim, time otvaramo vječnu temu, za koju teško da ćemo ikada naći usuglašeni odgovor oko toga koliko vrijedi nečiji rad. Vrijedi onoliko, koliko ga tržište i društvo vrednuju, a tu nažalost uvijek ima prostora za pričanje i pronalaženje nepravdi. Sve to ne daje nikomu za pravo da izvlačeći iz konteksta i neobjektivno targetirajući najplaćenije individue u sustavu NK Osijek lažno moralizira te mlade ljude jer su oni dio sustava koji zahvaljujući i njima „puni“ državni proračun ništa manje nego deseterostruko više na mjesečnoj bazi.

Ana Muntean Kakav skandal Nesretnik ulovio suprugu u klinču sa slavnim nogometašem, video osvanuo na YouTubeu!

Uvjeravam vas da dobročiniteljske, donatorske aktivnosti naših igrača i našeg Kluba (kojima se mi na dnevnoj bazi javno ne hvalimo) višestruko premašuju iznose potpora na koje oni ostvaruju apsolutna prava. I za kraj moj osobni stav o svemu ovome. Dokle god je omjer onoga što "nepravedno" dajemo i onoga što "nepravedno" dobivamo kao klub 10:1, mislim da smo apsolutno pogrešna meta napada, osuda i komentara", stoji u priopćenju.

A o svemu se oglasio i hrvatski reprezentativac Mile Škorić koji igra u Osijeku i na čiji je račun također sjelo 3250 kuna poticaja.

- Nitko od nas nije tražio potporu niti znao da je klub traži za nas. Pa kako bi, recimo, Jerry Mbakogu znao za to i sam tražio potporu?! Ništa nismo znali, bili smo iznenađeni kad nam je tih 3250 kuna sjelo na račune i odmah smo se mi igrači među sobom dogovorili da ćemo taj novac proslijediti u humanitarne svrhe, pa on praktički nije ni prenoćio na našim računima - rekao je Mile Škorić za Sportske novosti.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar CarolVP82
    CarolVP82:

    w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

  • wannabenovinari:

    Lako se činovniku u ime države razbacivati novcima, kad to nisu njegovi privatni novci, a i dobro zna da neće biti odgovoran ni za što. Sve dok jedva ima za siromahe, bogatima se nema što uplaćivati pomoć. Država bi tu ... prikaži još! mogla malo se za promjenu primiti posla i provjeriti nečiju imovinu, umjesto uplaćivati svima jednako.