Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantna izbacivanja

Pomor klubova bivše Jugoslavije u Europi, manje ih je ostalo nego što je jučer ispalo

Osijek  izgubio protiv Kyzylzhara i završio svoju europsku avanturu
Davor Javorovic/PIXSELL
29.07.2022.
u 09:40

Šokantno je ispao srpski predstavnik Radnički Niš izgubivši od malteške Gzire. Inače Gzira u svom sastavu ima i tri Hrvata, a svi su zaigrali sinoć. Toni Kolega i Marko Ćosić u prvih 11, a heroj raspucavanja bio je vratar Darijan Žarkov.

Klubovi bivše Jugoslavije nisu se proslavili u dosadašnjim nastupima u europskim natjecanjima. Drugo pretkolo bilo je kobno za mnoge, a neki se uzdaju u one koji će tek krenuti u svoje europske avanture. Proći ćemo po državama da vidimo kako su prošli pojedini predstavnici.

Rezimirajmo za početak ono svima nam najpoznatije. Osijek i Rijeka završili su svoje nastupe u Konferencijskoj ligi. Dok je Rijeka izgubila od ipak jačeg Djurgardensa koji je u dva susreta slavio 2:1 i 2:0, Osijek se propisno osramotio na Gradskom vrtu izgubivši od trenutno 12. ekipe kazahstanskog nogometnog prvenstva. Nakon slavlja 2:1 u gostima, igrači Nenada Bjelice izgubili su 0:2 u Osijeku i u potpunosti razočarali sve navijače.

Dinamo je prošao u treće pretkolo Lige prvaka gdje ih očekuje bugarski predstavnik Ludogorets. Hajduk će se uključiti u treće pretkolo Konferencijske lige, a igrat će protiv nimalo lakog protivnika koji dolazi iz portugalske lige - Vitorije Guimaraes.

Šokantno je ispao srpski predstavnik Radnički Niš izgubivši od malteške Gzire. Nakon već iznenađujućih 2:2 na Malti, dobro nam poznata Gzira, odlično se borila i u Nišu te u 12. minuti sučeve nadoknade zabila izjednačujući pogodak za 2:2 i odvela susret u produžetke. U njima je svatko po jednom zabio i susret je otišao do izvođenja jedanaesteraca nakon kojih je Gzira slavila 1:3.

Inače Gzira u svom sastavu ima i tri Hrvata, a svi su zaigrali sinoć. Toni Kolega i Marko Ćosić u prvih 11, a heroj raspucavanja bio je vratar Darijan Žarkov.

Od ostalih srpskih predstavnika Čukarički je prošao u treće pretkolo izbacivši Racing Luxembourg, a Crvena Zvezda i Partizan uključit će se u Ligu prvaka, odnosno Europsku ligu u trećem pretkolu.

Ostao samo Zrinjski

Još jedan malteški klub je šokirao jednog predstavnika s ovih prostora. Bosanskohercegovački Velež Mostar izgubio je dva put po 1:0 od Hamruna šokiravši svoje navijače. Ispala je i Tuzla City, ali njima nije za zamjeriti jer su imali najtežeg suparnika, nizozemski Az Alkmaar. Dakle, od bosanskohercegovačkih klubova u Europi je ostao samo Zrinjski iz Mostara koji je nakon što je u prvoj utakmici slavio 1:0 i sinoć također porazio albansku Tiranu 3:2. Dva su pogotka zabili Dinamovi igrači na posudbi u Zrinjskom Ćuže i Janković.

Slovenci su također ostali na jednom predstavniku - Mariboru koji će zaigrati u trećem pretkolu Europske lige. Oni su izgubili čak tri kluba u ovom kobnom drugom pretkolu. Koper je ispao od Vaduza iz Lihtenštajna, Mura od irskog St. Patricka, a ljubljansku Olimpiju je pobijedio rumunjski Sepsi. 

Crna Gora više nema europskih muka jer su izgubili sve predstavnike. Budućnost je bila slabija od islandskog Breidablika. Unatoč jučerašnjoj pobjedi 2:1 na domaćem terenu, Budućnost je ispala s ukupnih 2:3 jer su Islanđani slavili u prvom suretu s dva razlike. Sutjeska iz Nikšića je izgubila od Klaksvikar Itrottarfelaga, kluba s Farskih Otoka, s ukupnih 0:1.

Shkupi brani boje Makedonije u Europskoj ligi, a imaju i svoga predstavnika u Konferencijskoj ligi - Shkendiju. Bugarska CSKA Sofija je bila ipak prejaka za Makedoniju GP pa su oni završili svoj nastup.

Kosovo je imalo dva predstavnika u Konferencijskoj ligi, a tu su brojku prepolovili jer je Drita ispala od belgijskog Royal Antwerpa. Ali je zato Ballkani s uvjerljivih 10:0 u dvije utakmice ispratio predstavnika San Marina La Fioritu.

S područja bivše Jugoslavije ispalo je čak 12 klubova u ovom pretkolu Konferencijske lige, a u svim europskim natjecanjima još ih je preostalo devet. 

Komentara 2

Avatar antikomunist6
antikomunist6
11:56 29.07.2022.

Pogledao sam kako su prošli klubovi iz Austrije, Slovenije ili Njemačke - to je moj cvilizacijski, kulturni ambijent.

Avatar majkuvam
majkuvam
10:30 29.07.2022.

Kako je u novim državama pokojne Jugoslavije sve više trutova,normalno da se to širi i na nogometne klubove.Bez stopostotnog truda i zalaganja nema ni rezultata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije