Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentar utakmice

Još jedna 'Gzira' koju će Gradski vrt zauvijek pamtiti

Osijek  izgubio protiv Kyzylzhara i završio svoju europsku avanturu
Davor Javorovic/PIXSELL
28.07.2022.
u 23:16

Tijekom posljednjih pet minuta utakmice te pet minuta nakon posljednjeg sučevog zvižduka su jasno i glasno skandirali "Bjelice, odlazi" što se prvi put dogodilo otkako je on preuzeo klupu u Gradu na Dravi.

Dogodila se hrvatskom nogometu još jedna Gzira, još jedna večer koju ćemo svi jako dugo pamtiti, ali iz potpuno krivih razloga. Nogometni klub Osijek je doživio svoju najsramotniju europsku večer u povijesti neobjašnjivim 2:0 porazom u Gradskom vrtu protiv 12. momčadi na ljestvici kazahstanske prve lige, Kizilžara.

Autsajderi iz Petropavlovska tako su s ukupnih 3:2 pobijedili Osijek i prošli u treće kolo Konferencijske lige, dok je Osijek poražen već nakon prve prepreke, i to daleko najslabije prepreke koja ih je uspjela svladati.

Sve je za Osijek dobro djelovalo u prvom poluvremenu. Bili su na terenu puno življi, rastrčaniji i raspoloženiji nego protiv Lokomotive kad ih je Nenad Bjelica prozvao. Presing prednje četvorke, pa čak i dvojice zadnjih veznih bio je uistinu sjajan kad je Kizilžarova posljednja linija imala loptu u svojim nogama. U tom presingu prednjačio je Ramon Mierez koji opet nije zabio, ali je držao vrlo dobar tempo Osječana.

Bijelo-plavi su u prvih 45 minuta imali statistiku na svojoj strani (udarci 9:2, korneri 9:2, napadi 102:25), ali u samoj završnici nisu pružili kvalitetu koju na papiru imaju. Pokušavali su i Lovrić i Kleinheisler i Mierez, ali manjak kvalitete u završnom udarcu ili završnom dodavanju značio je da se Kizilžar spasio i otišao na odmor s 0:0.

Uzevši u obzir to prvo poluvrijeme nitko nije mogao ni sanjati što će se dogoditi u drugom. Osijek je u prvih 10 minuta nastavio s pritiskom, ali je nakon toga govor tijela bijelo.plavih drastično pao i to su prepoznali gostujući igrači koji su krenuli hrabrije prema naprijed.

Vidjelo se da Bjelica mora osvježiti momčad i napraviti izmjene jer su krila Lovrić i Fiolić postala totalno indisponirana i obrambeno neodgovorna, ali to Bjelica nije učinio, no gostujući trener zato je. U 60. minuti ključan potez utakmice radi trener Kizilžara Ali Alijev i u igru uvodi Giorgija Ivaniadzea, koji nakon manje od minute na terenu, u svojem prvom dodiru postiže gol za vodstvo Kazahstanaca 0:1 te izjednačenje na ukupnih 2:2.

Vidno je to pogodilo igrače Osijeka, koji su počeli raditi banalne greške u dodavanjima i sudarati se na terenu, a konačna kazna za sve veću dekoncentriranost došla je u 71. minuti kad je Buščan ubacio s lijeve strane na Konea koji potpuno nečuvan (nikog nije bilo 2 metra od njega) glavom zabija za potpuni preokret Kizilžara. Da vam dočaramo Kizilžarski status autsajdera, kladionice su na njihovu pobjedu dale koeficijent 14.

Ovo je posljednja europska sezona Osijeka u Gradskom vrtu uoči selidbe na Pampas u siječnju, pa su tako i oni koji podržavaju bijelo-plave uoči utakmice bili svjesni da bi ovaj europski dvoboj mogao biti posljednji u ovom zdanju. To je sigurno bio jedan katalizator iznadprosječne posjećenosti na stadionu za ovakvu utakmicu.

Na tribinama u Osijeku bilo je prisutno 5.107 gledatelja, što se u Osijeku u ovako ranoj fazi pretkola europskih natjecanja te protiv suparnika slabije reputacije i nije prije događalo. No, ipak nitko od tih gledatelja stvarno nije vjerovao da će ovo biti Osijekov europski oproštaj od Gradskog vrta.

U prvom poluvremenu je odu Osijekovom ulasku u Europu odalo neumornih 200-tinjak članova Kohorte koji su uz odličnu navijačku koreografiju (vitez sa slovom K) pjevali svoju inačicu kultne pjesme "Take me home, county roads" čiji su stihovi u prepjevu bili: "Vratio, vratio, Osijek se vratio, Europo".

Ironično, Osijek se nije dugo zadržao u Europi, pa su Kohortaši u potpunosti promijenili svoje raspoloženje. Tijekom posljednjih pet minuta utakmice te pet minuta nakon posljednjeg sučevog zvižduka su jasno i glasno skandirali "Bjelice, odlazi" što se prvi put dogodilo otkako je on preuzeo klupu u Gradu na Dravi. Ne samo to, već su i naredili svim nogometašima da dođu pred istočnu tribinu, pa ih potom izviždali i izvrijeđali. Svjesni su bili i navijači da je ovo jedan od najmračnijih dana u povijesti kluba.

Komentara 3

FR
freeshooter
23:30 28.07.2022.

Ma što bi se drugo i moglo reći...izgubiti na ovakav način od slabašnog, egzotičnog kluba...pa ovo je najveći neuspjeh i promašaj hrvatskog nogometa, sa nesagledivim posljedicama, ne samo za Osijek, nego i naš nogomet...sramotno...

Avatar Darlboro2
Darlboro2
06:37 29.07.2022.

Bit će dobro sve... Jednom kad naviknemo

MO
modovisisajteMaraschino
07:13 29.07.2022.

Koja je razlika između babe na svadbi i Osijeka u Europi? Baba izdrži barem nekoliko kola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije