Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sebastian Rodriguez

Pomilovani terorist osvojio već 13. medalju na paraolimpijadama

Sebastian Rodriguez (1)
AFP/Pixsell
31.08.2012.
u 20:09

Plivač oduzetih nogu bio u zatvoru zbog ubojstva, a sad pobjeđuje i u 56. godini

Španjolski plivač Sebastian Rodriguez neobičan je paraolimpijac i to ne samo zbog toga jer i s navršenih 55 godina ruši starosne barijere i osvaja medalje. Osvajač najnovijeg paraolimpijskog srebra u utrci na 50 metara slobodno na Igrama u Londonu, što mu je već 13. paraolimpijska medalja, ima vrlo burnu prošlost. Invalid je postao na robiji i to nakon što se nakon 432 dana štrajka glađu doveo do ruba smrti. Liječnici su mu na koncu spasili život, ali ne i funkciju nogu koje su mu se oduzele.

Otmice, pljačke, iznude

A iza rešetaka Sebastian Rodriguez dospio je sa 26 godina, daleke 1984., jer je bio član bande koja je ubila biznismena iz Seville Rafaela Paduru. Zbog toga, kao i zbog nekih drugih terorističkih akcija njegove skupine, Rodriguez je tada osuđen na čak 84 godine robije. Zapravo, Rodriguez je bio član ultraljevičarske skupine Grapo, osnovane 1975.

Grapo je imao dvadesetak članova i bio je militantno krilo tada ilegalne i rekonstituirane komunističke partije Španjolske pogonjene maoističkom ideologijom. Grapo se financirao oružanim pljačkama, otmicama bogatih Španjolaca i iznudama, te od ideje o marksističkoj Španjolskoj nije odustajao ni nakon smrti fašističkog diktatora Franca i uvođenja parlamentarne monarhije. Štoviše, skupina je bila poznata po protivljenju španjolskom članstvu u NATO-u, ali i napadima na američke baze na Pirinejskom poluotoku, pa ih je i Europska unija etiketirala terorističkom organizacijom.

Uostalom, oni su javno pljeskali terorističkim napadima na New York i Washington 11. rujna 2001. godine.

Premda nikad nije formalno ugašena, prema evidenciji španjolske policije teroristička skupina od 2007. više nije aktivna.

Rodriguez je 1990. u zatvoru započeo štrajk glađu boreći se za prava svojih suboraca i tražeći da ih sve stave u jedan zatvor, a na Paraolimpijske igre 2000. godine prijavio se s izjavom da je invalid ostao nakon prometne nesreće. Ipak, kada je istina izašla na vidjelo, unatoč traženjima konkurenata, nisu mu oduzeli pet zlatnih medalja iz Sydneya, jer s tom laži nije prekršio niti jedno pravilo Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPO).

Pušten nakon 10 godina

Već 1994. Rodriguez je pušten na uvjetnu slobodu slijedom promjene u zakonu koja je nalagala da teško bolesne osobe ne bi trebale trunuti u kazamatima. Kada ga je 2007. posve pomilovala španjolska vlada, pobunila se obitelj ubijenog biznismena žaleći se da Rodriguez nikada nije izrazio žaljenje zbog svojih djela. On pak o tome kaže:

– Prošlost ne može biti izbrisana i nema koristi ni od toga da me tučete i tražite da se pokajem.

Ni dan danas Rodriguez o svojoj burnoj prošlosti ne želi govoriti. Stalno ističe da želi pričati samo o sportu.

– Zbog gledatelja i medija osjećamo da naš život ima smisla, bude nam nadu da ćemo jednog dana biti prihvaćeni kao i stopostotno zdravi sportaši – kaže.

Rodriguez će u Londonu biti u prilici obogatiti svoju nisku odličja jer će nastupiti u još tri plivačke discipline – 100 i 200 slobodno te u štafeti 4x100 metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije