Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puč u Lausanneu

Pokušali zauzeti Svjetski boksački savez, policija spasila glavu prvom čovjeku boksa

Wu Ching-kuo
DPA/Pixsell
28.07.2017.
u 17:28

O tome tko ima pravo na prostorije Svjetskog boksačkog saveza (aktualna vlast ili pučisti) ovih će dana žurno odlučiti švicarski sud.

U velikim sportskim organizacijama, a takva je i Svjetski boksački savez (AIBA), pučevi nisu ništa novo. Uostalom, i sadašnji predsjednik Tajpežanin Wu Ching-kuo došao je na čelo ove federacije svojevrsnom revolucijom izazvanom 2006. Tada je iz vladarske fotelje morao otići Pakistanac Anwar Chowdry koji se ponašao kao da je faraon, no kako je slične osobine počeo iskazivati i gospodin Wu, i njemu su oni koji su mu dosad bili odani odlučili doći glave.

Nakon što je početkom tjedna na svojoj sjednici u Moskvi Izvršni odbor Aibe (sa 12-2) izglasao nepovjerenje aktualnom predsjedniku, ponajviše zbog zabrinjavajućeg financijskog stanja, na ured iste organizacije u Lausanneu izvršen je svojevrsni prepad. Članovi takozvanog “privremenog poslovodnog odbora” odlučili su zauzeti prostorije Aibe, no u tome ih je spriječila švicarska policija.

Naime, na te pokušaje članova Izvršnog odbora Aibini zaposlenici predvođeni izvršnim direktorom Williamom Louis-Marieom pozvali su policiju pa će švicarski sud, i to po hitnom postupku, morati odlučiti tko zapravo ima pravo na te poslovne prostore. A dok se to ne dogodi, Aibini uredi će biti zatvoreni. I dok Wu misli da članovi Izvršnog odbora nemaju pravo smjenjivati ga, pa je za rujan sazvao izvanrednu Generalnu skupštinu organizacije, suprotna strana drži da dosadašnji predsjednik više nema pravo upravljati Aibom i da to, do izbora novog, treba obavljati najstariji (po stažu) član Izvršnog odbora, a to je dopredsjednik Franco Falcinelli. Zbog toga su isti na vrata ureda izvjesili obavijest u kojoj se kaže:

– Dragi zaposlenici Aibe, obavještavamo vas da je Izvršni odbor Aibe izglasao nepovjerenje predsjedniku i da će Aibom, do provedbe izvanredne Generalne skupštine, upravljati “privremeni poslovodni odbor”.

Zbog toga, u ovim danima tranzicije, mi zatvaramo ured do kraja ovog tjedna, a vama će se ova tri dana voditi kao praznici.” Prevratnici štošta toga zamjeraju dosadašnjem predsjedniku, pa i to što je kao član Međunarodnog olimpijskog odbora (od 1988.) podržao odluku MOO-a da za sljedeće Igre boksu smanji broj težinskih kategorija s 10 na osam. No puno su veći problem dugovi nastali za njegove vladavine, a oni, navodno, iznose blizu 30 milijuna dolara. A za tu svotu terete ih jedna azerbajdžanska (Benkons MMC, 10 milijuna USD) i jedna kineska kompanija (FCIT, 19,5 milijuna USD). A sve je to novac dobiven za Aibine projekte kao što su Svjetska liga (WSB) i Aiba Pro Boxing koji su se pokazali većim potrošačima nego što se mislilo.

Spomenuti Kinezi bili su investitori u tvrtku Boxing Marketing Arm (BMA) koja je trebala promovirati i prodavati Aibine proizvode poput televizijskih prava, no kada je Wu shvatio da je BMA rupa bez dna, odveo je tvrtku u bankrot braneći se da se to dogodilo zato što FCIT nije uložio dogovorenih 35 milijuna USD.     

Komentara 1

GU
General_U
19:25 28.07.2017.

ma nemoguće nema toga u švicarskoj,jel tako sida.???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije