Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI GLAVNI TAJNIK HOO-A

Podgorelec: I Mateša i Račan stopirali novac

Jedriličari i Mateša
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.10.2016.
u 18:57

Nakon prelistavanja materijala, uvjerili smo se da doista nije nikoga štedio pa tako ni HOO ni KIF koje smatra suodgovornim što još uvijek nemamo strategiju. A ponajmanje je štedio državnu administraciju, prijašnje vlade i premijere

Premda je u mirovini već 16 godina, Slavko Podgorelec ne miruje. Osim što se svakodnevno rekreira i radi zgibove poput kakva mladića, ovaj vitalni 82-godišnjak, nekadašnji glavni tajnik HOO-a (1991.-2000.), još se uvijek bavi sportskom problematikom. Štoviše, kad smo se vidjeli na proslavi 25. HOO-ova rođendana, kazao je da sam piše strategiju razvoja hrvatskog sporta, kad je već godinama nitko nije u stanju napisati.

Kako nam je i obećao, poslao nam je svoj rad za koji bi bilo jako dobro da dospije u ruke budućem premijeru Andreju Plenkoviću.

– Vidjet ćete, nikoga nisam štedio – kazao nam je tada.

Šuker je poštovao zakon

Nakon prelistavanja materijala, uvjerili smo se da doista nije nikoga štedio pa tako ni HOO ni KIF koje smatra suodgovornim što još uvijek nemamo strategiju. A ponajmanje je štedio državnu administraciju, prijašnje vlade i premijere, čemu je jučer u našem razgovoru još pridodao i ovo:

– Nažalost, i Zlatko Mateša i Ivica Račan kao premijeri su stopirali zakonski odobren novac za sport. Tek kada je HDZ ponovo došao na vlast, tadašnji ministar financija Ivan Šuker poštovao je zakon i počeo dostavljati novac pa smo odmah skočili s 40-ak na 120 milijuna kuna godišnje. To što se dogodilo 2012. prava je svinjarija jer tada je odlučeno da se sportu više neće davati na teret poreznih obveznika, nego samo iz dijela igara na sreću. A da se poštovao Zakon o igrama na sreću i nagradnim igrama iz 1997. u kojem je rečeno da Hrvatska lutrija 33 posto svojih prihoda mora davati sportu, on danas ne bi imao godišnje 100 milijuna, nego 300 milijuna kuna. Nakon svega, mogu reći da je u posljednjih 19 godina hrvatski sport prikraćen za nekoliko stotina milijuna kuna. Samo između 1997. i 2004. ta svota iznosi 200 milijuna kuna. Treba istražiti kamo su ta sredstva nestala i zašto su nestala te zašto se HOO nije pobunio protiv toga. Oni koje bi to trebalo zanimati očito šute, kao da je riječ o zavjeri šutnje.

Pobunio se Podgorelec na svojih 80-ak stranica i protiv sporta na razini statističke pogreške u državnom proračunu.

– Od nekadašnjih 0,2 posto ili dva promila, sudjelovanje sporta u državnom proračunu svelo se na svega 0,09, na manje od promila. Tome je tako vjerojatno i zato što je sport samo jedna od 14 ustrojstvenih jedinica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a ne jedan od tri ravnopravna sektora. Od ukupno 63 članka Uredbe Vlade RH o unutarnjem ustrojstvu MZOS-a samo tri su posvećene sportu.

Preispitati opstojnost SPTV-a

U materijalu naslovljenom “Strategija i politika razvoja hrvatskog sporta” nalazimo puno prigovora na račun organizacije i načina rada HOO-a. Evo samo nekih prijedloga rješenja:

– otvoriti sjednice Vijeća medijima, osim u izvanrednoj situaciji

– preispitati opstojnost Sportske televizije s obzirom na 50-milijunske kredite za koje je HOO dao jamstvo i koje će trebati vraćati

– preispitati potrebu sadašnjeg broja zaposlenika Stručne službe HOO-a i po mogućnosti prirodnim odljevom svesti na stanje iz 2000. godine (P.S. sada ih je 60-ak, a tada ih je bilo 44)

– racionalizirati poslovanje Stručne službe ukidanjem postojeće prakse angažiranja vanjske suradnje za poslove koje su dužni obaviti zaposlenici i smanjiti broj službenih automobila na dva

– poslovnu jedinicu marketing i protokolarni poslovi koja sada pribavlja 5 milijuna kuna obvezati na godišnje prihode od najmanje 20 milijuna kuna ili za taj posao angažirati marketinšku agenciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije