Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO JE ČINJENICA

Podatak za naklon do zemlje: Zlatko Dalić je među četiri najuspješnija europska izbornika 21. stoljeća!

Zagreb: Slavlje hrvatskih reprezentativaca nakon pobjede nad Gr?kom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
11.06.2024.
u 14:09

Gledamo li samo izbornički staž, onda je Zlatko Dalić u ovom trenu sigurno drugi najuspješniji izbornik na Euru, odmah do nedodirljivog Deschampsa, kao izbornik s tri osvojene medalje – dvije na SP-ima, jedna u Ligi nacija

Ugledni nogometni magazin FourFourTwo protekloga je mjeseca rangirao 24 izbornika koji vode reprezentacije na nadolazećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj. U tom pomalo neobjašnjivome redoslijedu najslabije je plasiran izbornik Srbije Dragan Stojković, a najboljih pet čine ovim redom: Didier Deschamps (Francuska), Luciano Spalletti (Italija), Julian Nagelsmann (Njemačka), Gareth Southgate (Engleska) i Zlatko Dalić (Hrvatska).

Ako su pri vrednovanju uzimali u obzir i dosege s klubovima, onda se možemo složiti da su Francuz, Talijan i Nijemac ispred našega izbornika – ne i Englez – jer sva trojica imaju titule u ligama petice. No gledamo li samo izbornički staž, onda je Zlatko Dalić u ovom trenu sigurno drugi najuspješniji izbornik na Euru, odmah do nedodirljivog Deschampsa, kao izbornik s tri osvojene medalje – dvije na SP-ima, jedna u Ligi nacija.

Samo Deschamps s više odličja

Dapače, od svih europskih izbornika u 21. stoljeću samo Didier Deschamps ima više medalja od Dalića, čak četiri: zlata sa SP-a 2018. i LN-a 2021., te srebra s EP-a 2016. i SP-a 2022. Međutim, Deschamps je za izbornika francuske reprezentacije postavljen još 2012. godine, dakle pet godina prije negoli je Šuker u HNS-u imenovao Dalića, što znači da je naš izbornik od njemu sretne 2017. godine na podjeli europskoga trona s Deschampsom s po tri medalje.

FOTO Otkrivene plaće izbornika! Dalić zarađuje golem iznos, no nije niti u prvih 10

Zagreb: Slavlje hrvatskih reprezentativaca nakon pobjede nad Gr?kom
1/24

Uz Dalića, po tri medalje s velikih natjecanja – u koja ubrajamo i Ligu nacija jer se u njoj natječe 16 najboljih europskih selekcija – imaju još dvojica izbornika: slavni Nijemac Joachim Löw bio je europski doprvak 2008., treći na svijetu 2010. i svjetski prvak 2014., a Talijan Roberto Mancini ima europsko zlato iz 2021., te dvije bronce u Ligi nacija, 2021. i 2023. godine.

I opet, Zlatko Dalić može se pohvaliti da je u jednoj kategoriji uspješniji od Mancinija koji je Italiju vodio od 2018. do 2023. godine: naime, naš izbornik nije s Hrvatskom propustio niti jedno natjecanje u svojih sedam godina, dok je Mancinijevu Italiju u kvalifikacijama za SP 2022. eliminirala – Sjeverna Makedonija.

Spomenuti Englez Gareth Southgate – kojega Englezi slave kao prvoga izbornika koji ih je nakon 55 godina čekanja doveo do jednoga finala – u svojoj riznici ima dvije medalje, srebro sa SP-a 2021. i broncu iz Lige nacija 2019. godine. Naravno da Englezi uoči Eura ponovno snivaju o najvišemu postolju, uzdajući se u nestvarno i neobjektivno visoku tržišnu vrijednost svojih igrača, zaboravljajući pritom kako je ta skupocjena Engleska ne tako davno izgubila status člana elitne skupine Lige nacija i da su je u skupini prešišale Italija, Mađarska i Njemačka.

Na popisu europskih izbornika s medaljama u 21. stoljeću nalaze se gotovo isključivo imena trenera iz liga petice. Izuzeci su trojica Nizozemaca, Van Marwijk, Van Gaal i Koeman, te po jedan Portugalac (Fernando Santos) i Hrvat (Zlatko Dalić). Osobitu rezultatsku vrijednost ima pothvat Nijemca Otta Rehhagela, koji je 2004. godine bio europski prvak s potpunim autsajderom Grčkom, a značajan iskorak ostvario je i Španjolac Martinez osvojivši s Belgijom svjetsku broncu 2018. godine.

Po zaradi tek deseti

E sad, je li Zlatko Dalić dovoljno financijski vrednovan za svoju izborničku izvrsnost, procijenite sami. Naime, prema web-portalu Finance Football, Zlatko Dalić tek je na podjeli 10. mjesta najbolje plaćenih izbornika na Europskom prvenstvu, s godišnjom plaćom od 1,5 milijuna eura, jednako koliko imaju i Talijan Tedesco na čelu Belgije i Nijemac na klupi Austrije Rangnick. Ispred našega izbornika su Southgate s godišnjom plaćom od 5,8 milijuna eura, Nagelsmann ima 4,8 milijuna, Martinez u Portugalu četiri milijuna, Deschamps 3,8 milijuna, Koeman u Nizozemskoj i Spalletti u Italiji po tri milijuna, Talijan Montella u Turskoj 1.8, a Švicarac Yakin 1,6 milijuna eura.

Komentara 1

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
14:36 11.06.2024.

Dalić je bolji od Dechampsa. Dalić trenira Europljane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije