Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI S PRVAKOM

Pijetraj: Fury je osramotio boks, prepao se! Božić: Suci su štitili boks kao biznis!

Tyson Fury v Francis Ngannou
Foto: Ahmed Yosri/REUTERS
1/8
30.10.2023.
u 08:00

Fury je osramotio boks. Prepao se, od straha je tako loše boksao. Vidjelo se na njemu još od vaganja, a poslije i u svlačionici da se uplašio, ustvrdio je Leonard Pijetraj

S prilično nategnutom pobjedom svjetskog boksačkog prvaka Tysona Furyja protiv najboljeg MMA teškaša Francisa Ngannoua (96:93, 95:94, 94:95), svijet sporta imao je u Rijadu priliku vidjeti sliku korupcije u svijetu profesionalnog boksa.

Čak i uz to što mu je, nakon jednog krošea, u trećoj rundi brojano, i što u nastavku borbe ni po čemu nije dominirao, bodovni suci dodijeli su Furyju pobjedu. A iznenađen konačnim ishodom bio je i bivši svjetski prvak Chris Eubank:

– Bio sam uz ring i mislim da je Ngannou pobijedio. Bilo je tijesno, no on je bio agresivniji, pogađao snažnije, a postigao je i nokdaun. Fury je zaslužio izgubiti nakon što je imao toliko problema s borcem koji nikad nije imao profi boksački meč.

Njegovo mišljenje dijele mnogi, a neki idu tako daleko da su sve proglasili najvećom pljačkom u povijesti boksa. Tomu zacijelo nije tako, jer bilo je u ovom sportu dosta pljački i pljačkaša, pa je Ngannuov mentor, slavni Mike Tyson, upitan je li to bila pljačka, ovako odgovorio:

– Ne, to nije bila pljačka jer su svi znali kakav će ishod biti.

Tyson: Svi su znali ishod

I u tome je bit. Svi su znali, možda tek oni naivniji nisu, da Ngannou ovu borbu ne smije dobiti, što je on i sam konstatirao:

– Znao sam da neću dobiti borbu ako dođe do bodovanja. Nov sam u ovom sportu i svojom pobjedom bih pokvario boksački biznis i to kako je on strukturiran.

Upravo to primijetio je i bivši hrvatski profesionalac, svojedobno i amaterski doprvak Europe, Stjepan Božić.

– Ovo je moralna pobjeda Ngannoua jer ga Fury, kao što je najavljivao, nije deklasirao, nadjačao, ponizio, nadmudrio, nadigrao, osramotio. Suci su svojom odlukom štitili boks kao biznis, a ne boks kao sport.

Sve što se događalo u ringu, iz drugog reda promatrao je i Furyjev sljedeći protivnik Oleksandar Usik koji je kući, zacijelo, otišao ohrabren. Jer, Fury u izdanju kakvo je imao protiv Ngannoua protiv Ukrajinca nema velikih izgleda.

– Meni Fury djeluje nezainteresirano, kao da je jednom nogom u mirovini. Ovo je odradio zbog zarade i to je početak kraja njegove karijere. Čini se da je, ovog časa, novac jedino što ga motivira – ustvrdio je Stjepan Božić, a još razočaraniji Furyjevom predstavom bio je Leonard Pijetraj, trener koji je boksački gradio Hrgovića, Babića, Miluna, Sepa...

– Fury je osramotio boks. Prepao se, od straha je tako loše boksao. Vidjelo se na njemu još od vaganja, a poslije i u svlačionici da se uplašio. Ovo je u najmanju ruku bio remi iako bih ja prednost dao Ngannou baš onoliko koliko su suci dali Furyju.

I Pijetraj se slaže da Fury u ovakvom izdanju Usika ne može ugroziti, u borbi koja bi mu trebala donijeti novu astronomsku zaradu.

– Ne može on to ni u kakvom izdanju. No, to je boks i nikad ne znaš. Treba vidjeti kako će Usik podnijeti sav taj pritisak. Furyjeva je kvaliteta da te izludi prije i za vrijeme borbe, a kad osjeti da može, onda ti dušu izvadi. No, to počinje puno prije ulaska u ring, a ovaj put to nije bio slučaj.

Je li to Mike Tyson u tako kratkom vremenu, kao mentor, nešto bitno naučio Ngannoua?

– Ništa ja tu nisam vidio od Mikea, tek nešto samopouzdanja kojeg je Ngannou uvijek imao. Ngannou je radio, no što on zna i može i u boksačkom smislu je jako malo, ali za Furyja u ovakvom stanju je to bilo dosta – kazuje Pijetraj.

Ovaj Večernjakov novinar gledao je borbu u jednom sportskom baru u Budimpešti, okružen nekolicinom Engleza koji su, kada je Ngannou srušio Furyja, uskliknuli:

– Ovo je nestvarno.

Kada se pak Ngannuov sjajan otpor pokazao stvarnim i nakon što su suci poklonili pobjedu njihovu sunarodnjaku, ti isti navijači komentirali su:

– Pa ovo je sramotna odluka.

Skup bivših šampiona

Šteta takvog, kontroverznog, završetka jedne spektakularne priredbe koja je imala uvod kakav u svijetu profesionalnog boksa još nije viđen. Nakon "umjetničkog programa" niza pjevača i plesača, pozornica je kliznula u stranu, a na tom je mjestu, iz "podruma", izniknuo ring. A oko njega viđena je sva sila slavnih što je bio još jedan dokaz moći saudijskog novca.

Zapravo, ovo je bio najveći skup bivših šampiona kao što su Riddick Bowe, Larry Holmes, Many Pacquiao, Ray Sugar Leonard, Joe Calzaghe... te Lennox Lewis i Evander Holyfield koji su predstavljali završni par u špaliru kroz koji je Fury izlazio u borbu. No, nisu VIP ulaznicu imali samo legendarni boksači već su na borbi viđena i oba Ronalda, Cristiano i Luís Nazário da Lima, ali i Luís Figo, Rio Ferdinand, Eminem, Kanye West...

Ključne riječi

Komentara 6

KU
Kujttim
08:17 30.10.2023.

Tyson Fury nije osramotio boks, a normalno je da čovjek bude oprezan nakon što primi nekoliko opasnih i jakih udaraca. Nganou se već desetljeće ozbiljno bavi MMA borbama, naučio je primati udarce šakama, koljenima, laktovima i nogama, tukli su ga u stojci i na podu, vrhunski je kondicijski pripremljen, vidi mu se svaki mišić, tako da nema riječi o tome da je Tyson Fury osramotio boks nego je riječ o tome da je svijet dobio vrhunskog boksača.

KU
Kujttim
08:22 30.10.2023.

Nije istina da je Fury osramotio boks. Nganou je napornim radom postao vrhunski boksač. Kao laik bih rekao da bi Nganou nokautirao Hrgovića u prvih 5 rundi, a mislim da Antony Joshua ne bi lako pobijedio. Bilo bi zanimljivo vidjeti meč Deoantey Wilder - Francis Nganou.

Avatar neugodan
neugodan
16:48 30.10.2023.

Frfancis je novi Mike. Ovo je bila borba niskog intenziteta i nisam siguran da bi i Franjo imao snage do kraja. Ali on je isao naprijed, htjeo se tuci, nije uzmicao, odma u kontru. Svijet boxa dobio je novog igraca, predatora, koji ce osvojiti tron. Podsjeca na staru skolu boxa iz 70-tih i 80-ih. Mislim da su svi teskasi sada u nedoumici jer Franjo nije papak a kako dolazi iz MMA tesko ga je citati u ringu, drukcije boxa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije