Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPAD SISTEMA

Ovo je čovjek koji je presudio Zvoni Bobanu, padale i uvrede: Radio je kukavički iza leđa!

05.03.2020.
u 10:43

Kao glavni razlog otkaza Bobanu ističu se oštre, ali iskrene kritike kojima je Hrvat obasuo predsjednika uprave kluba Ivana Gazidisa

Ne znamo koliko ćemo morati čekati objavu Milana, ali što kraće to čekanje bude trajalo, Zvonimiru Bobanu će biti lakše. Svi znamo da je Zvone u teoriji već bivši na mjestu šefa nogometnih operacija Milana. Tu je dužnost obnašao od 14. lipnja 2019. godine jer nije mogao odbiti poziv prijatelja, ali i tehničkog direktora Paola Maldinija da se vrati u voljeni klub.

Kao glavni razlog otkaza Bobanu ističu se oštre, ali iskrene kritike kojima je Hrvat obasuo predsjednika uprave kluba Ivana Gazidisa. Naime, čelni čovjek je Bobanu i Maldiniju iza leđa dogovarao dovođenje Ralfa Rangnicka, osebujnog njemačkog trenera i dužnosnika koji je s RB Leipzigom bilježio enormne uspjehe. Rangnick bi, prema Gazidisovu planu, trebao zamijeniti i Bobana i Maldinija, ali i Stefana Piolija na mjestu trenera čime bi postao prvi čovjek koji bi u jednom talijanskom prvoligašu obnašao sve tri funkcije.

Elliott ga očito brani

– Napraviti takvo nešto bez upozorenja potez je bez poštovanja i elegancije, a to nije Milanov način, barem ne ono čega se mi sjećamo – rekao je Boban između ostalog prošlog petka za talijansku Gazzettu, a u obranu mu je stala legenda Intera, Christian Vieri.

- Boban je napravio pravu stvar, moraš imati muda u životu. Gazidis je razgovarao s drugim trenerom kad to nije bio njegov posao. Ono što se dogodilo jest da je jedan tip kukavički išao raditi drugome iza leđa, a drugi nije lutka na koncu, ima karakter i reći će ti sve u lice - rekao je Christian Vieri.

Međutim, pravi razlog nisu izjave, one su bile samo odličan povod za okidač. Razlog je neslaganje Gazidisa s Bobanom i Maldinijem čiji se stolac također trese. Biznismen koji je podrijetlom Grk, rođen u Južnoafričkoj Republici te odrastao u Engleskoj, nikad nije bio poznat po uspjehu na rezultatskom planu u klubovima u kojima je radio, tek na marketinškom. Baš otuda proizlaze glavne razlike u filozofijama.

U povodu Gazidisova dolaska u Milan krajem pretprošle godine Elliott grupa koja je u vlasništvu Milana ponosno je najavila novo čelno upravljačko lice u klubu.

– Riječ je o direktoru svjetske klase koji je odveo Arsenal do uspjeha na sportskim terenima, ali i izvan njih.

Lijepe su to riječi, ali realnost je posve drugačija. Gazidis je svoj mandat u Arsenalu zavrijedio 14-godišnjim radom u američkom MLS-u gdje je bio zadužen za marketinški napredak lige te u tom poslu bilježio mnoge uspjehe. U Arsenalu je također, istini za volju, od 2009. imao uspjeha u marketinškom smislu, ali na nogometnim terenima bilo je to sve samo ne uspješno.

Da, za vrijeme Gazidisove vladavine na Emiratesu klub je osvojio tri naslova prvaka FA kupa (2014., 2015. i 2017. godine), no u Premiershipu nijednom u devet godina nisu ušli u utrku za naslov. Dapače, godinama su bili zacementirani na famoznom četvrtom mjestu, a u posljednje dvije pune sezone Gazidisova mandata pali su čak i ispod te razine, završivši na petom pa na šestom mjestu te bez plasmana u Ligu prvaka. Svima nam je jasno da klub s apetitima poput Arsenalovih nije zadovoljan konstantnim izostajanjem iz Lige prvaka.

U prijevodu, Gazidis je korištenjem jeftinijih igrača, a prodajom afirmiranih rezultatske uspjehe stavio u drugi plan te gradio “brend” kluba uspješnim marketinškim strategijama. Isto je, dakle, htio učiniti i u Milanu, dok je Bobanu i Maldiniju bio cilj dovesti kvalitetne igrače te što prije vratiti klub kamo i pripada – među same nogometne velikane.

Nije htio ni Ibru ni Fabregasa

Primjerice, prošle je godine u zimskom prijelaznom roku Gazidis zabranio dovođenje Ibrahimovića i Fabregasa zato što su “prestari”. Ove je zime, pak, Zlatan došao na Bobanov nagovor te je uistinu nevjerojatno koliko je samom svojom prisutnošću uspio podignuti momčad, ali i dati pregršt važnih savjeta svojim suigračima, pogotovo Anti Rebiću koji je najbolji igrač Milana, ali i jedan od najboljih igrača na “Čizmi” u 2020. godini.

Veliki klub kao Milan nema toleranciju za osrednje rezultate (Berlusconi je postao bivši zbog drugog mjesta na tablici), a Gazidis, čovjek kojega rezultati vidno ne zanimaju, bio bi prikladniji u nekoj od specifičnih financijsko-marketinških uloga, a ne u funkciji onoga čija je u cijelom klubu zadnja. Već je uništio jednog velikana, a na dobrom je putu da to učini i s drugim...

>>> Pogledajte izjave igrača i Nenada Bjelice nakon derbija

Ključne riječi

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
11:08 05.03.2020.

Sta kaze Bobanov decko na sve ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije