Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI LIGE NACIJA

Ovako bi trebala izgledati Dalićeva postava za Nizozemsku. Izbornik ima dvije dvojbe

Rijeka: Trening Hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Rujevica
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
09.06.2023.
u 13:05

Situacija u veznom redu jasna je već dugi niz godina. Tako je i nekoliko dana prije susreta s Nizozemcima. Daliću je jako važno da se nešto nepredviđeno ne dogodi s Marcelom Brozovićem i da ga se osvježi do srijede. Luka Modrić i Mateo Kovačić zacementirana su opcija. Uzme li se u obzir da je pozicija lijevog krila odavno definirana jer je na njoj Ivan Perišić, vjerojatno jedan od najkonstantnijih reprezentativaca posljednjih godina, druga strana može biti jedna od Dalićevih dvojbi

U srijedu je Zlatko Dalić na treningu imao gotovo cijelu momčad. Nedostajao je samo Marcelo Brozović zbog obaveza s Interom u finalu Lige prvaka. Mogao je, dakle, izbornik započeti sa svojim taktičkim promišljanjima nakon što se momčadi priključio Luka Modrić. Naš najbolji nogometaš sigurno će Daliću olakšati eventualne nedoumice, a o Lukinu stanju ovisit će, naravno, učinak naše momčadi u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske. Objektivno gledajući, izbornik Zlatko Dalić zapravo i nema previše dvojbi kada je početni sastav u pitanju.

– Nizozemci jako cijene Hrvatsku i njihov izbornik Ronald Koeman s poštovanjem govori o nadolazećoj utakmici. Logično je to, s obzirom na to što je Dalić napravio za ovu momčad. Hrvatska je zaslužila takav tretman zahvaljujući rezultatima posljednjih godina. Koeman govori o Hrvatskoj kao ponajboljoj svjetskoj reprezentaciji. Naravno, Hrvatska radi fenomenalan posao. Dalić je izborom pomoćnika pokazao da zna sve što je potrebno za najvišu svjetsku razinu. Šteta što se dogodilo ovo s Markom Livajom, ne znam koliko će to utjecati na momčad. No, reprezentacija je nešto drugo, a uvijek se u publici nađe netko takav i za igrače je ta reakcija bila iznenađenje – govori nam Željko Petrović, crnogorski nogometaš koji je u karijeri igrao i za Dinamo, a među ostalim radio je u HSV-u, Feyenoordu, Utrechtu, Den Haagu, Willemu II...

Gvardiol najskuplji

Dominik Livaković je neupitan, baš kao i stoperski par Joško Gvardiol – Josip Šutalo. Prvi je u ovom trenutku jedan od najskupljih stopera na svijetu i o njegovu transferu, koji će vjerojatno nadmašiti 100 milijuna eura, i dalje se govori u menadžerskim krugovima. Jasno, takav iznos mogu platiti samo rijetke momčad i stoga je odabir potencijalnih klubova bitno sužen. Odmah iza Gvardiola, Šutalo je vjerojatno u ovom trenutku naš najtraženiji mladi igrač u Europi. Za njega se zanimaju također brojni europski klubovi. Iznos od najmanje dvadesetak milijuna eura, koliko bi Dinamo za ovog sjajnog stopera tražio, također je konstrukcija koju mogu zatvoriti samo odabrani europski klubovi.

– Ova utakmica bit će vrhunska prilika tim mladim stoperima da dobiju više iskustva na najvišoj razini. Hrvatska je ozbiljna momčad, no Nizozemska će biti pravi takmac koji je u prednosti zbog domaćeg terena – kaže Petrović.

Na poziciji lijevog beka Dalić će odlučivati između Borne Barišića i Borne Sose, koji se veći dio prvenstva u Bundesligi sa Stuttgartom borio za ostanak. Na kraju je naš reprezentativac ostao u elitnom razredu njemačkog nogometa. Sosa je u netom završenoj sezoni ubilježio 30 nastupa uz 12 asistencija. Sličan učinak u Glasgow Rangersima ima Borna Barišić, 10 asistencija i pogodak. No, Barišić se sa svojom momčadi borio za naslov prvaka u Škotskoj, koji je na kraju pripao ljutom rivalu Celticu. Koju će taktičku varijantu primijeniti Dalić, ovisi o tome kakve Nizozemce očekuje na krilima.

– Oni imaju svoj stil igre u kojemu teže kombiniranju, vole igrati i u širinu. A na krilnim pozicijama imaju dobre igrače, no nisu im oni glavni forte. Ne znam tko će igrati na krilu, Gakpo, Malen ili netko drugi... Nisu to krilni igrači kakve je nekada imala Nizozemska.

GALERIJA Prosinečki: Livaju ne treba pokopati, ali sam si je kriv za ovo. Rudeš želi biti novi hit HNL-a

Rijeka: Trening Hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Rujevica
1/5

Situacija u veznom redu jasna je već dugi niz godina. Tako je i nekoliko dana prije susreta s Nizozemcima. Daliću je jako važno da se nešto nepredviđeno ne dogodi s Marcelom Brozovićem i da ga se osvježi do srijede. Luka Modrić i Mateo Kovačić zacementirana su opcija. Uzme li se u obzir da je pozicija lijevog krila odavno definirana jer je na njoj Ivan Perišić, vjerojatno jedan od najkonstantnijih reprezentativaca posljednjih godina, druga strana može biti jedna od Dalićevih dvojbi. Ako se u vrhu napada odluči za Andreja Kramarića, na poziciji desnog krila mogao bi zaigrati Mario Pašalić. A ako je opcija za prvi špicu Bruno Petković, onda bi na desno krilo mogao Andrej Kramarić, koji se na toj poziciji zapravo najbolje snalazi. Naravno, za tu poziciju konkuriraju još i Nikola Vlašić, a u nekoj varijanti i Luka Ivanušec.

Uigranost nam je adut

Najveća prednost ove kompozicije igre je uigranost momčadi, koja je slično izgledala na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Zapravo, to su nam najjači aduti posljednjih nekoliko godina. Svi znamo da o kvalitetnoj izvedbi našega veznog reda i njegovoj nepredvidljivosti zapravo ponajviše toga ovisi.

– Jako će važno biti blokirati Frenkieja De Jonga, od kojeg počinju sve nizozemske taktičke varijante. On svojim vještinama najčešće stvara višak i tada u pravilu nastaju problemi za protivničke momčadi. Trebat će nekoga zadužiti da ga spriječi u gradnji igre i zatvori ga, naglašava Petrović, a mi vjerujemo da će ta uloga biti namijenjena Mateu Kovačiću.

VEZANI ČLANCI:

Petrović je za kraj povukao paralelu između De Jonga i Modrića.

– Uz raspoloženog De Jonga ostatak momčadi puno bolje igra. Ne smijete ga pustiti da igra. Ako njega zaustavite, napravili ste puno posla. Slično oni razmišljaju o Luki Modriću, kojega vide u istoj ulozi. Bit će ih važno umiriti i natjerati na drukčiji pristup igri, na duge lopte. Da na tu loptu dođe neki bek, a ne De Jong. Ne igra im Depay, a imaju određene probleme s napadačima – zaključio je Petrović.

Komentara 5

VI
virinvanizaćoška
13:40 09.06.2023.

Nije Dalićeva, nego naša.

MA
Matija100
19:00 09.06.2023.

U Dalićevoj postavi mora bit bar dva iz Hajduka, inače ne smije doći u Split. Žalosno.

NI
nitram
17:07 09.06.2023.

kadigraju vlasic i pasaliic, aplace za levajom onda je to daliceva a ne nasa reprezentacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije