Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A TEK POČINJU

Ova dva hrvatska majstora pišu povijest: Nitko im u svijetu nije ni blizu

MCO, ATP Tour, Monte Carlo Masters
EXPA/PIXSELL
19.05.2021.
u 08:00

– Nadao sam se da ćemo biti uspješni, ali nisam očekivao da ćemo biti tako dobri, to je i za nas iznenađenje jer ipak prije nikad nismo igrali zajedno – rekao je Mate Pavić

Kako smo i najavili, na ovotjednoj ATP listi igrača parova Mate Pavić i dalje je prvi, a Nikola Mektić preskočio je Kolumbijce Faraha i Cabala i sada je drugi. Nikoli je to najbolji plasman karijere, a Hrvatska prvi put u povijesti ima prvog i drugog tenisača svijeta.

No, ako pažljivije proanaliziramo Top 10 igrače parova, pronaći ćemo još poprilično detalja za ponos i optimizam.

Pogledaju li se, naime, godine igrača iz vrha, vidjet ćemo da je Mate Pavić najmlađi među njima s 27 godina i osam mjeseci, sljedeći je Britanac Joe Salisbury s 29 godina, a već treći je Nikola Mektić s 32 godine i tri mjeseca. Sljedeći po mladosti u Top 10 Robert Farah čak je dvije godine stariji od Mektića, a da o ostalima i ne govorimo.

Najstariji, Francuz Nicolas Mahut ima 39 godina i tri mjeseca, pa ako bismo to označili kao neku gornju granicu vrhunskih igara i rezultata, došli bismo do zaključka da je pred najboljom kombinacijom svijeta još najmanje sedam godina igranja. Ako ne bude ozljeda, bit će tu puno pobjeda i trofeja!

Zasad su ljevoruki Splićanin Mate i desnoruki Zagrepčanin Nikola na šest zajedničkih trofeja u 2021. godini, od čega su čak tri naslova iz kategorije Masters 1000.

Nakon Miamija i Monte Carla, prošli su tjedan osvojili i Rim, a finale su igrali i na četvrtom turniru te kategorije, onom u Madridu. U 10 nastupa osam finala, od toga šest s trofejem, takvim su se učinkom mogla svojedobno pohvaliti samo braća Bryan.

– Osjećamo se sjajno i vrlo smo zadovoljni kako smo igrali na turniru u Rimu i kako nam općenito ide sezona. Osvojili smo naslov bez izgubljenog seta, ali uz puno tie-breakova (pet, nap. a.), što pokazuje da smo igrali izjednačene mečeve, ali smo u ključnim trenucima bili najbolji. Nadam se da možemo nastaviti na toj razini – kaže Mate Pavić, a na pitanje je li iznenađen tako dobrim rezultatima Nikole i njega, odgovara:

– Nadao sam se da ćemo biti uspješni, ali nisam očekivao da ćemo biti tako dobri, to je i za nas iznenađenje jer ipak prije nikad nismo igrali zajedno.

Pavić kaže da im je jedan od ciljeva kvalificirati se za završni Masters osam najboljih parova koji se ove godine igra u Torinu, ali tu uistinu ne bi trebalo biti problema. Mektić i Pavić vodeća su kombinacija s 5665 bodova osvojenih u ovogodišnjim nastupima, a provizorni kvalifikacijski prag (znači: u ovom trenutku) iznosi 7225 bodova. To je doista blizu...

– Godina je nevjerojatno počela, ali mi smo na početku suradnje i očekivali da ćemo postizati dobre rezultate. A svog partnera Matu moram pohvaliti za nekoliko izvrsnih reterna u završnom tie-breaku finalnog meča – dodao je Mektić kojemu je naslov u Rimu 14. u karijeri.

Pavić u tome stoji malo bolje, ima već 23 trofeja u konkurenciji muških parova, a po ukupnom broju naslova (pojedinačno i u parovima) konkurira mu od naših još samo Goran Ivanišević koji je ukupno osvojio 31 trofej, 22 u singlu i devet u parovima. I upravo je Goran još jedini Hrvat koji je osvojio turnir parova u Rimu, dogodilo se to 1991. u kombinaciji s Talijanom Camporeseom. To je važno napomenuti da netko ne bi pomislio da je lako osvojiti Rim, jedan od tradicionalno najjačih turnira iz kategorije Masters 1000.

No, kad hvalimo Nikolu i Matu, ne smijemo pritom zaboraviti ni našeg trećeg člana u najboljih deset: Ivan Dodig je sedmi (prvih 10 stječe pravo nastupa na OI) te s 36 godina i tri mjeseca pripada među srednje stare dublaše. Kako prvih 10 igrača parova stječe pravo nastupa na Olimpijskim igrama, to bi značilo da mi u ovom trenutku imamo pravo na dvije kombinacije. Mektić i Pavić jedna su od njih, a kako će izgledati druga (tko s Dodigom), o tome ovih dana jamačno razmišlja i izbornik Vedran Martić.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
balance
08:38 19.05.2021.

Dao vam dragi Bog zdravlja. 👏👏👏👏👏💪🇭🇷

KP
Karlovacko pivo
10:17 19.05.2021.

Sta dodati bravo decki svaka cast a ovi sto pisu da parovi nisu interesantni to je njihov problem ili nemaju pojma o parovima

BR
brandogdjejemarija
09:21 19.05.2021.

Ništa bez GS naslova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije