Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROBASKET U-20

‘Otpisani’ ispod radara ušli u zonu medalja

košarka
Foto: HKS
21.07.2018.
u 16:30

U procjenama koja bi mlada vrsta ovog ljeta mogla napraviti dobar posao, selekcija U-20 nije dobro kotirala. Štoviše, temeljni je cilj bio ne dopustiti ponovni pad u B diviziju, pa se rijetko tko o polufinalu usudio i sanjariti.

Premda bez nekolicine potencijalnih nositelja igre (Bajo, Buljević, Čizmić, Nikić, Paić), mlada hrvatska reprezentacija plasirala se u polufinale Eurobasketa za uzrast do 20 godina. Štoviše, izabranici Damira Rajkovića (53) pobijedili su sve prognoze i pomalo ispod radara došli u zonu medalja.

U procjenama koja bi mlada vrsta ovog ljeta mogla napraviti dobar posao, selekcija U-20 nije dobro kotirala. Štoviše, temeljni je cilj bio ne dopustiti ponovni pad u B diviziju, pa se rijetko tko o polufinalu usudio i sanjariti.

No, nisu našli do toga nekim spletom sretnih okolnosti. Nije se dečkima otvorio put, već su oni po putu pobijedili vršnjake iz etabliranih košarkaških zemalja – Francuze (68:58) i Španjolce (85:70) u skupini te Talijane (79:68) u četvrtfinalu.

Homogenost je njihova forca

I u svim tim utakmicama nije bilo zvijezde, nekoga koga bi NBA skauti s tribina pratili s povećalom, no zato je te momke krasila homogenost. Protiv Francuza je prednjačio Mateo Čolak, protiv Ukrajinaca su zablistali krilo Toni Nakić i razigravač Karlo Uljarević (10 asistencija), kontra Španjolaca momčad su vukli braniči Mate Kalajžić i Toni Perković, dok se u reketu Talijana nametnuo centar Krešimir Ljubičić.

Cedevitaš Toni Perković, najbolji strijelac hrvatske vrste, tek je deveti strijelac Eurobasketa s 14.8 koševa po susretu, no zato je drugi dodavač Prvenstva cibos Karlo Uljarević (6.2), koji je i igrač s najvećom minutažom, ali sa samo 24 i pol minute po utakmici, što govori o podijeljenosti uloga kakvu je napravio izbornik Damir Rajković.

Geslo je nema lakih koševa

A tog gospodina, trenera prvoligaša Šrkljeva, nikako ne smijemo zaobići. To je jedan od onih znalaca iz drugog plana koji nikad nije bio blizu oltara pa nikad i nije dobio veću priliku pa moramo čekati ovakve prilike da bismo spoznali njegove kapacitete.

- Tako vam je to u životu, tko je bliže vatri taj se bolje ogrije. Tvrdim da kod nas ima dosta dobrih trenera koji nikad nisu dobili pravu priliku. Evo, moj pomoćnik Aleksandar Šćepanović kod nas je skoro nepoznat, a upravo je postao trener bundesligaša Mitteldeutscher.

Rajković je s ovom vrstom “otpisanih” uspio još nešto dokazati:

– Stalno se govorilo da mi Hrvati ne igramo dovoljno agresivno pa smo se mi dobro fizički spremili i pokazali da tome nije tako. Mi možemo izgubiti, ali ćemo svakoga “istući”, odlučili smo da protiv nas neće biti lakih koševa.

Za finale naši će večeras igrati protiv domaćina Nijemaca (20.15 sati), a drugog finalista dat će par Francuska – Izrael. 

Komentara 6

HR
hr76
22:18 21.07.2018.

Finale! Bravo!

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
17:14 21.07.2018.

Bravo Dečki !!! Hajmmooooooo u Finale ko Vatreni !!!!!

PR
prajdali100
19:25 21.07.2018.

Ajmooooo ! Vrijeme je da i košarku konačno podignemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije