Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kruh sa sedam kora

Otkrivamo kolike su plaće sudaca, može li se od toga živjeti u Hrvatskoj

23.07.2020.
u 08:14

Uz honorar, sudac u Hrvatskoj ima plaćene putne troškove te noćenje s doručkom

Biti nogometni sudac Prve HNL nije lako. Još je manje lako biti sudac u nižim hrvatskim ligama. Naime, sudac za odgovoran i zahtjevan posao suđenja jedne utakmice dobiva naknadu do 2800 kuna. U tih 90 i nešto minuta više odgovoran je za 22 igrača, mora biti u odličnoj komunikaciji s pomoćnicima, mora u sekundi donijeti ispravnu odluku.

Naravno, tko radi taj i griješi, pa su suci često na meti kritika. Uvođenjem VAR-a, sucima je znatno olakšan posao, ali i dalje im nije lako. U nižim ligama glavni sudac dobiva tek 270 kuna po utakmici. Ondje nema VAR-a, ondje je sudac za novac kojim može tek počastiti prijatelje malo boljim ručkom, riskira da dobije batina ne samo od navijača već i od igrača.

Kinezi u samom vrhu

S druge strane suci španjolske La Lige imaju po utakmici ni manje ni više nego 6150 eura. Godišnje sudac u Španjolskoj zarađuje 250.000 eura. Puno manje ne dobivaju ni pomoćni suci – 3000 eura po utakmici, a suci u VAR sobi dobiju 3500 eura po utakmici.

Jasno da ti suci ne moraju u životu ništa drugo raditi nego samo suditi. Povrh svega, plaćeno im je mirovinsko i zdravstveno, osiguranje i putni troškovi. Na drugom mjestu je Bundesliga, čiji glavni suci po utakmici dobivaju 3800 eura. Zanimljivo, na trećem mjestu je Kineska profesionalna nogometna liga gdje sudac po utakmici dobije 3700 eura.

U vrhu su još talijanska Serie A (3200 eura), francuska Prva liga (2600 eura), Ujedinjeni Arapski Emirati (2600 eura), Ruska liga (2300 eura), Saudijska Arabija (2300 eura)...

Za utakmice Lige prvaka glavni sudac, neovisno o zemlji iz koje dolazi, plaćen je po kategorijama. Oni iz elitne skupine dobiju 6300, oni iz razvojne skupine 4300, a oni iz najniže kategorije samo 800 eura po utakmici. Uz to imaju i 200 eura dnevnice te pokrivene sve putne troškove. Svaki sudac na zadnjem SP-u dobio je 70.000 dolara na ruke i još 3000 po utakmici.

Hrvatski nogometni sudac, dakle, dobiva 370 eura po utakmici. Ove sezone najviše utakmica u nogama ima Ivan Bebek. On je ove sezone bio glavni sudac na 20 utakmica i za to je dobio 7400 eura.

Španjolski sudac skoro toliko zaradi u jednoj utakmici. U Španjolskoj svaki glavni sudac ima najmanje 40 utakmica po sezoni, 20 više od Bebeka koji jedini ima tako velik broj suđenja. Ostali su između deset i 14, a neki ispod deset. Jer, kod nas ima previše sudaca, a premalo utakmica.

Uz honorar sudac u Hrvatskoj ima plaćene putne troškove te noćenje s doručkom. Ali, sami si plaćaju liječničke preglede, fizioterapeuta, kao i putovanje na odrađivanje sudačkih normi.

VAR će nam dobro doći

– Sad, kada pogledate koliko su plaćeni suci u jačim europskim ligama, onda ispada smiješno kada se u medijima proziva jedan naš sudac koji je za vikend zaradio 4700 kuna. Jer, jedan dan je bio glavni sudac, a drugi dan u VAR sobi. Nadam se da će se kod nas nogometni suci uskoro profesionalizirati.

Naravno, oni bi morali imati puno veću plaću nego sada, ali bi im to bio i jedini posao koji bi radili. Kad već nemamo suca u Ligi prvaka već tu i tamo u Europskoj ligi, dobro će doći što je Hrvatska uvela VAR. Jer, u svim natjecanjima UEFA-e uvodi se VAR, a u Europi ga koristi tek 37 zemalja među kojima Hrvatska. Dake, UEFA će sigurno uzimati naše suce koji imaju iskustva VAR sobe – rekao je Ante Kulušić, bivši nogometni sudac.

HNL nije među jačim ligama u Europi, ali je sigurno kvalitetnija i jača od indijske lige gdje glavni sudac dobiva 1300 eura ili od austrijske gdje je sudac plaćen 800 eura po utakmici.

Nogometni suci u Hrvatskoj ne bi mogli živjeti samo od honorara za utakmice. Tako im suđenje dođe kao hobi, a glavna zarada je negdje drugdje. Pa tako najbolji hrvatski sudac Ivan Bebek već ima odsuđenih 20 utakmica prvenstva i kupa Saudijske Arabije, Igor Pajač dvaput je sudio u toj zemlji, Mario Zebec po jednom je gostovao u Kuvajtu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, Tihomir Pejin bio je također u Kuvajtu te ovog vikenda na Cipru, Fran Jović u Egiptu, ali i u Grčkoj.

Osječanin Batinić privatni je poduzetnik iz Osijeka, vlasnik hotela, caffe bara, restorana i diskoteke u osječkoj staroj gradskoj jezgri. Splićanin Duje Strukan diplomirani je inženjer elektrotehnike, radi u privatnoj firmi Kron, partneru Hrvatskog telekoma, Tihomir Pejin bio je djelatnik ugašenoga Agrokora u Osijeku. Marin Vidulin ugostitelj je iz Kanfanara, Mario Zebec zaposlen je u očevoj tvrtki Elektromehanika, Ivan Župan je bjelovarski odvjetnik.

– Honorari za nogometnog suca su u hrvatskoj preniski i normalno je da suci moraju dodatno raditi. A suditi utakmicu ozbiljna je stvar. Pitam se, kako netko tko je radio u petak može koncentrirano suditi u subotu – pita se Mario Strahonja, nogometni sudac. 

Ključne riječi

Komentara 7

RO
romobil
09:29 23.07.2020.

Ne živi se od plaće već od primanja....

Avatar Sokol
Sokol
11:37 23.07.2020.

2800 x 4 = 11800 kn mjesecno uz placene troskove nocenja i putnih troskova. Kome je to malo?!?!?!?

PE
Perspektivan
15:55 23.07.2020.

A ono sto zarade na crno!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije