Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPONZORSKI UGOVOR

Osvojio olimpijsku medalju za Hrvatsku: Sud presudio, moraju mu isplatiti više od 300.000 kuna

Filip Ude
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
08.01.2020.
u 12:13

Tužena tvrtka uopće nije dostavila brošure, kišobrane, letke, majice, kape i slično, već si je Ude logo dao sam izraditi i nosio ga je tijekom konferencija i sportskih natjecanja

Općinski sud u Čakovcu donio je nepravomoćnu presudu kojom tvrtka iz Lipika srebrnom olimpijcu gimnastičaru Filipu Udeu iz Čakovca mora isplatiti 300.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom i 4000 eura u kunskoj protuvrijednosti novčane nagrade za rezultate na natjecanjima te podmiriti parnični trošak u iznosu od 32.925 kuna.

Tužbu je podigao Ude s obrazloženjem da su stranke 2016. sklopile ugovor o sponzorstvu, prema kojem je gimnastičar trebao nositi logo tuženika na unaprijed dogovorenim intervjuima, pojavljivati se na konferencijama za novinare, eventima i drugim okupljanjima, a tvrtka se obvezala osigurati tužitelju reklamne sadržaje i za svaku godinu isplatiti po 75.000 kuna sponzorstva, kao i novčane nagrade za uspjehe na natjecanju.

Ude je za četiri neisplaćene sponzorske naknade tražio 300.000 kuna, za sudjelovanje na natjecanjima Svjetskog kupa 500 eura, za ulazak u finale u Azerbajdžanu 500 eura, za treće mjesto na konju s hvataljkama 1000 eura, za Svjetski kup u Dohi 500 kuna, za Svjetski kup u Mađarskoj 500 eura, za osvojeno treće mjesto 1000 eura i još 500 eura za finale Svjetskog kupa u Osijeku. Tvrtka se protivila tužbi i tužbenom zahtjevu tvrdeći da Ude nije ispunio svoje ugovorene obveze niti je dostavio račun za uslugu promidžbe. Sud je prema iskazima zaključio da su stranke u maniri prijateljskog, obiteljskog okruženja sklopile ugovor o sponzorstvu u jednom čakovečkom lokalu. Sud nije prihvatio prigovor da Ude nije ispunio svoje ugovorne obveze.

U prvoj godini sponzorstva, neposredno prije održavanja Olimpijskih igara u Brazilu, na poziv tuženika došao je na događanje u hotelu Esplanada u Zagrebu, snimio je i spot koji je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji, prisustvovao je košarkaškom događanju, a odbio je samo jedno događanje zbog rođendana. Činjenica da je nakon Olimpijskih igara u Brazilu tužitelj bio "sportski frustriran", nije bitno za presuđenje u toj pravnoj stvari, smatra sud. 

Opće je poznato da se velik broj sportaša bori za ne samo olimpijske medalje već i za medalje u svim ostalim nižim natjecanjima, pa se ne može očekivati, navodi se u presudi, da vrhunski sportaš u tako teškoj disciplini kao što je gimnastika može polučiti vrhunske rezultate baš na svakom natjecanju. Tužitelj je vrhunski sportaš, što znači da mora imati vremena za trening, putovanja i sudjelovanja na vrhunskim natjecanjima u svjetskoj eliti gimnastike, a na kraju mora imati vremena i za odmor.

"Dakle, tužitelj se ne može baviti marketinškim pitanjima svojih sponzora, pa tako niti tuženika, već je mišljenje ovog suda da je upravo tuženik bio dužan ili tužitelju dostaviti reklamne sadržaje, što nije dostavio, kako se obvezao, i organizirati događanja, evente, kad tužitelj ima mogućnost doći zbog svojih sportskih obveza", zaključuje Općinski sud i dodaje da tužena tvrtka uopće nije dostavila brošure, kišobrane, letke, majice, kape i slično, već si je Ude logo dao sam izraditi i nosio ga je tijekom konferencija i sportskih natjecanja.

Ude je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2008. godine. 

>>> Pogledajte predavanje o VAR-u u HNL-u

 

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagabria1
17:18 08.01.2020.

Sponzorstvo na balkanski, daj ti nas reklamiraj a poslije ti možda budemo platili a možda i ne budemo. Pa dajte udarite reklamu da znamo koja je to vrla firma

Avatar kvasac60
kvasac60
13:07 08.01.2020.

Još jedan domoljub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije