Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Osvojio olimpijsku medalju za Hrvatsku: Sud presudio, moraju mu isplatiti više od 300.000 kuna

Tužena tvrtka uopće nije dostavila brošure, kišobrane, letke, majice, kape i slično, već si je Ude logo dao sam izraditi i nosio ga je tijekom konferencija i sportskih natjecanja
08. siječnja 2020. u 12:13 4 komentara 31792 prikaza
Filip Ude
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Općinski sud u Čakovcu donio je nepravomoćnu presudu kojom tvrtka iz Lipika srebrnom olimpijcu gimnastičaru Filipu Udeu iz Čakovca mora isplatiti 300.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom i 4000 eura u kunskoj protuvrijednosti novčane nagrade za rezultate na natjecanjima te podmiriti parnični trošak u iznosu od 32.925 kuna.

Štrlek PUT BEZ POVRATKA Pale teške riječi: On više nikada neće zaigrati za hrvatsku reprezentaciju!

Tužbu je podigao Ude s obrazloženjem da su stranke 2016. sklopile ugovor o sponzorstvu, prema kojem je gimnastičar trebao nositi logo tuženika na unaprijed dogovorenim intervjuima, pojavljivati se na konferencijama za novinare, eventima i drugim okupljanjima, a tvrtka se obvezala osigurati tužitelju reklamne sadržaje i za svaku godinu isplatiti po 75.000 kuna sponzorstva, kao i novčane nagrade za uspjehe na natjecanju.

Ude je za četiri neisplaćene sponzorske naknade tražio 300.000 kuna, za sudjelovanje na natjecanjima Svjetskog kupa 500 eura, za ulazak u finale u Azerbajdžanu 500 eura, za treće mjesto na konju s hvataljkama 1000 eura, za Svjetski kup u Dohi 500 kuna, za Svjetski kup u Mađarskoj 500 eura, za osvojeno treće mjesto 1000 eura i još 500 eura za finale Svjetskog kupa u Osijeku. Tvrtka se protivila tužbi i tužbenom zahtjevu tvrdeći da Ude nije ispunio svoje ugovorene obveze niti je dostavio račun za uslugu promidžbe. Sud je prema iskazima zaključio da su stranke u maniri prijateljskog, obiteljskog okruženja sklopile ugovor o sponzorstvu u jednom čakovečkom lokalu. Sud nije prihvatio prigovor da Ude nije ispunio svoje ugovorne obveze.

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

U prvoj godini sponzorstva, neposredno prije održavanja Olimpijskih igara u Brazilu, na poziv tuženika došao je na događanje u hotelu Esplanada u Zagrebu, snimio je i spot koji je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji, prisustvovao je košarkaškom događanju, a odbio je samo jedno događanje zbog rođendana. Činjenica da je nakon Olimpijskih igara u Brazilu tužitelj bio "sportski frustriran", nije bitno za presuđenje u toj pravnoj stvari, smatra sud. 

Luka Modrić BIO BI ZVIJEZDA LIGE E, to bi bila senzacija! Modrić bi mogao zaigrati gdje ni jedan Hrvat nije, obitelj jedva čeka?

Opće je poznato da se velik broj sportaša bori za ne samo olimpijske medalje već i za medalje u svim ostalim nižim natjecanjima, pa se ne može očekivati, navodi se u presudi, da vrhunski sportaš u tako teškoj disciplini kao što je gimnastika može polučiti vrhunske rezultate baš na svakom natjecanju. Tužitelj je vrhunski sportaš, što znači da mora imati vremena za trening, putovanja i sudjelovanja na vrhunskim natjecanjima u svjetskoj eliti gimnastike, a na kraju mora imati vremena i za odmor.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

"Dakle, tužitelj se ne može baviti marketinškim pitanjima svojih sponzora, pa tako niti tuženika, već je mišljenje ovog suda da je upravo tuženik bio dužan ili tužitelju dostaviti reklamne sadržaje, što nije dostavio, kako se obvezao, i organizirati događanja, evente, kad tužitelj ima mogućnost doći zbog svojih sportskih obveza", zaključuje Općinski sud i dodaje da tužena tvrtka uopće nije dostavila brošure, kišobrane, letke, majice, kape i slično, već si je Ude logo dao sam izraditi i nosio ga je tijekom konferencija i sportskih natjecanja.

Ude je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2008. godine. 

>>> Pogledajte predavanje o VAR-u u HNL-u

 

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • zagabria1:

    Sponzorstvo na balkanski, daj ti nas reklamiraj a poslije ti možda budemo platili a možda i ne budemo. Pa dajte udarite reklamu da znamo koja je to vrla firma

  • Avatar kvasac60
    kvasac60:

    Još jedan domoljub.