Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2017. u 22:58

Osijek je ostao pred vratima raja. Unatoč 1:0 (0:0) pobjedi nad Austrijom bijelo-plavi nisu uspjeli nadoknaditi minus iz prve utakmice i ostali su bez povijesnog plasmana u skupinu Europske lige. 

Sedamnaest godina nakon trijumfa protiv bečkog Rapida uslijedila je nova velika invazija Osječana u Austriju. Njih oko tisuću krenulo je put St Pölten, gradića udaljenog 70-ak kilometara od Beča. Prva, manja skupina, od tristotinjak navijača već je ranog poslijepodneva okupirala središnji gradski trg Rathausplatz na kojem bi se povremeno pojavio pokoji zalutali navijač Austrije.

Bila je to prva "pobjeda" gostiju jer središtem St Pöltena orile su se Osijekove navijačke pjesme. Lokalcima pjesma Osijekovih navijača nije smetala, naprotiv. Austria je većini njih omraženi klub, bliskiji im je Rapid. Konobar jednog lokala obojenog u boje lokalnog bundesligaša SKN St. Pöltena otvoreno nam je priznao: "Navijamo za vas! Molim vas, pobijedite ih!".

Bliskog susreta navijača sve do oko sat vremena prije početka utakmice, kada je jedna skupina Osijekovih navijača na ispred stadiona promašila ulaz i našla se u sektoru na kojem su bili smješteni navijači Austrie što brojčani nadmoćniji, a masovnošću i ohrabreni, domaćini nisu propustili iskoristiti. Srećom, sve se vrlo brzo završilo. A i na stadionu, unatoč brojčanoj premoći domaćina, Kohorta se nije predavala svih 90. minuta.

Iako je u najavi utakmice kazao kako se gol može zabiti i u 70. minuti trener Osijeka Zoran Zekić na sastanku uoči utakmice je momčadi poručio da jurnu u prvih 20 minuta želeći pritisak prebaciti na domaćina. Osijek je, po Zekićevom nalogu, krenuo silovito, bez prevelikog respekta koji ih je prije tjedan dana u Gradskom vrtu skupo košta.

Već u 5. minuti Grezda se sjurio u kazneni prostor, istrpio nekoliko prekršaja Martschinka na koje je sudac Bezborodov ostao nijem, kao i nakon starta Westermanna koji je uslijedio, a poslije kojeg su Osječani uzaludno tražili najstrožu kaznu. Bijelo-plavi su vodili igru, a Austria je svoju priliku čekala isključivo kroz kontraudare koji nisu bili nimalo naivni. Pritom, Thorsten Fink u odnosu na momčad koja mu je u prvoj utakmici donijela prednost izvršio je jednu izmjenu i to prinudnu.

Naime, samo dva dana uoči utakmice standardni desni bek Stryger Larsen transferiran je u talijanski Udinese. Prokop u 9. i Monschein u 22. imali su, međutim, slabu završnicu. Kao, uostalom, i Grezda koji je u nekoliko navrata previše oklijevao u situacijama kada je trebao šutirati. Kako je vrijeme odmicalo, Osijekova inicijativa je popuštala, sve je lopte pokupio sjajan bekovski par domaćima Mohammed - Westermann.

Austrija je postupno preuzimala igru, a Osijek je uz dosta sreće preživio taj nalet, pogotovo kada je u 40. Monscheinova lopta pogodila gredu. Činjenica je i kako je Austriji utakmica na stadionu u St Poltenu itekako odgovarala. Zdanje od svega 8000 sjedalica, ali uz standard komfora koji je nedostižan za hrvatske nogometne arene, bio je rasprodan. Da se utakmica kojim slučajem igrala na velikom Prateru, koji je bio zauzet koncertom Robbieja Williamsa, ne bi bilo ništa veći broj navijača, atmosfera ni izbliza ne bi bila ovako sjajna.

U poluvremenu Zekić radi ključan potez i umjesto Pušića uvodi Gabrijela Bobana. U nastavak je Osijek odmah jurnuo po gol nade i već nakon minute izradio svoju do tada najbolju akciju na utakmici, Šorša je probio desnu stranu i odigrao povratnu loptu za Mudražiju koji je međutim slabo otpucao. Domaćin je uzvratio već u 53., no neugodan pokušaj Holzhausera iz slobodnog udarca brani Malenica.

U 60. je, pak, odlično pokušao Boban, no sjajnom intervencijom. Dvije minute kasnije Osijek je napokon zabio pogodak koji ga je vratio u život i pred vrata plasmana u skupinu Europske lige. Nakon sjajne asistencije Mudražije Zekićev jocker Boban vraća Osijek u život. U 78. Boban je imao priliku "ubiti" domaćina i svoju generaciju odvesti u besmrtnost, no iz matne situacije nije zabio.

Komentara 14

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:02 24.08.2017.

Hajduk i Osijek su platili ceh neiskustvu, a Petev je unazadio Dinamo i trebati će mu neko vrijeme i novi trener, kako bi se vratio u život. Žao mi je Hajduka i Osijeka. Bili su blizu, pogotovo Osijek. Zekića za trenera reprezentacije.

DU
Deleted user
22:09 24.08.2017.

Osijek je bolja ekipa, 2 gola nisu nedostizna.

Avatar Azriel
Azriel
22:32 24.08.2017.

ajmo osijek, pokaži kak se bori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije