Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u kataru

Osam ruskih dužnosnika ostalo bez akreditacije na SP-u: Imali su veze s Putinom

ALBA Games - Venezuela 2023 - Karate
LEONARDO FERNANDEZ VILORIA/REUTE
06.05.2023.
u 19:54

Ruski džudaši prisutni u Kataru imat će neutralni kimono bez zastave i neće se svirati ruska himna. Nakon povratka Rusa i Bjelorusa, ukrajinski džudaši odlučili su bojkotirati natjecanje.

Nijedan sportaš nije među osam članova ruskog izaslanstva koje je Međunarodna džudo federacija (IJF) odbila za Svjetsko prvenstvo, rekao je glavni direktor tog tijela u subotu, uoči otvaranja natjecanja u Dohi. Upitan o identitetu onih koji nisu dobili akreditaciju, direktor IJF-a Vlad Marinescu je novinarima odgovorio da među njima nema sportaša, već samo članova osoblja ili trenera.

Za razliku od prošle godine, Svjetsko prvenstvo 2023. održava se od nedjelje u nazočnosti ruskih i bjeloruskih sportaša. Međunarodni džudo savez je dao zeleno svjetlo za njihov povratak, pod uvjetom da to čine pojedinačno i kao neutralni sportaši, u skladu s preporukom Međunarodnog olimpijskog odbora.Marinescu je rekao da je Izvršni odbor IFJ-a jednoglasno glasovao za njihovo vraćanje, no uvjet je bio da ne podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu.

Nakon neovisnog ispitivanja, za osam članova ruske delegacije pronađeno je da su imali veze s čelnicima Rusije, pogotovu s Putinom, te su stoga odstranjeni sa SP-a. Što se tiče sportaša, "izvješće zaključuje da nije bilo traga proratnoj propagandi ni na jednoj od njihovih društvenih mreža", a Marinescu je ustvrdio da su "dobili potvrde o radu iz kojih je vidljivo da su od 2020. godine svi sportaši zaposleni u Federalnom sportsko-trening centru".

Ruski džudaši prisutni u Kataru imat će neutralni kimono bez zastave i neće se svirati ruska himna. Nakon povratka Rusa i Bjelorusa, ukrajinski džudaši odlučili su bojkotirati natjecanje.

>> VIDEO: Iz perspektive ukrajinskog vojnika: Kako izgleda ratovanje u Bahmutu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije