Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIČKI PODACI

Oni su obilježili sezonu HNL-a: Evo tko su najborbeniji, najkreativniji i najbolji igrači

25.05.2021.
u 22:06

Više-manje znamo tko su najbolji strijelci i asistenti, no sada možemo zakopati znatno dublje u izvedbu svakog pojedinog nogometaša s domaćih travnjaka.

Nakon što je završena i jubilarna 30. sezona Prve HNL i nakon što smo saznali tko je prvak, tko ide u europska natjecanja, a tko ispada, valja se posvetiti i detaljnom individualnom pregledu sezone sada kada imamo definitivno stanje u svim statističkim kategorijama. Od ove sezone hrvatska podružnica tvrtke Sofascore, zadužene za praćenje izvedbi sportaša, počela nam je donositi uvid u pregršt statističkih kategorija HNL-a, ne samo u momčadskom pogledu. Više-manje znamo tko su najbolji strijelci i asistenti, no sada možemo zakopati znatno dublje u izvedbu svakog pojedinog nogometaša s domaćih travnjaka. Radi veće preglednosti i praktičnosti, odlučili smo sve najvažnije kategorije svesti pod zajednički nazivnik i dovesti u kontekst u jednom tekstu.

Gavro je najbolji 30+ igrač

Svi koji prate HNL dobro znaju da je ove sezone nedostižan na vrhu ljestvice najboljih strijelaca bio Osijekov Argentinac Ramon Mierez (22) koji je isto tako postao rekorder s najviše pogodaka glavom u jednoj sezoni u povijesti HNL-a (10). No jako je zanimljiva činjenica da Mierez nije samo “poacher” tipa Phillipa Inzaghija koji dođe u završnicu i pospremi loptu u mrežu već je i najborbeniji nogometaš lige. “El Toro” je pretrpio najviše prekršaja ove sezone (83), ali je isto tako i počinio najviše prekršaja (67), što njegovu brojku od 22 pogotka time čini još impresivnijom budući da je prošao takoreći krv, znoj i suze za svaki pojedini pogodak.

Što se tiče efikasnosti napadača, i tu Mierez vrlo dobro kotira. Na četvrtom je mjestu s 23 posto udaraca pretvorenih u pogodak. Na vrhu te ljestvice je Švicarac Josip Drmić koji je iz 16 ovosezonskih pokušaja zabio šest pogodaka (30 posto uspješnosti) opravdavši status napadača kojeg nema tijekom cijele utakmice, a kad se pojavi, u pravilu zabija. Slijede ga Dinamov Iyayi Atiemwen (5/17) te još jedan hrvatski Švicarac Mario Gavranović koji je zapucao 62 puta, a upisao 16 pogodaka.

Kad smo već kod Gavranovića, treba napomenuti da je on prema Sofi najbolje ocijenjen nogometaš lige iznad 30 godina (7,27). U top 5 u toj kategoriji još su Tomislav Božić, Lovre Kalinić, Slavko Blagojević i Gordon Schildenfeld. S druge stane, najbolje ocijenjen U-21 nogometaš lige je, očekivano, budući branič RB Leipziga Joško Gvardiol, a slijede ga budući dinamovac Marko Bulat, Hajdukovi mladići Mario Vušković i Jani Atanasov te Rijekin Hrvoje Smolčić.

Ne stavimo li dobnu granicu, najbolji igrač Prve HNL ove sezone je prema svim statističkim parametrima bio Dinamov kreativac Lovro Majer (7.36) koji je ove sezone bio najtočniji dodavač lige u protivničkoj trećini, dok je u mnogim kategorijama zauzeo mjesto među najboljih pet u prvenstvu: drugi po asistencijama, treći po uspješnim driblinzima, treći po kreiranim velikim šansama i drugi po ključnim dodavanjima.

U dvije posljednje spomenute kategorije, pak, bez premca prvo mjesto drži Nemanja Glavčić, uvjerljivo najbolji pojedinac Slaven Belupa te uvjerljivo najkreativniji pojedinac Prve HNL. U potpunoj osrednjosti momčadi Tomislava Stipića momak iz Srbije pokazao se kao pravo osvježenje te možda i najpoželjnije ime na tržištu kad gledamo klubove iz donjeg dijela HNL-a.

Stanko Jurić najbolji dribler

Da nabrojimo još neka važna postignuća, najbolji dribler lige je Stanko Jurić (84 posto), najtočniji dodavač je Josip Mišić (89 posto), a najviše točnih startova upisao je Bruno Goda (76). Najuspješniji u zračnim duelima je Rasmus Lauritsen (76 posto) koji i bez korištenja ruku ima bolji omjer u toj kategoriji od nekih vratara, dok je najuspješniji u duelima na zemlji još jedan dinamovac, Sadegh Moharrami (75 posto).

Moramo spomenuti i neke od neslavnih statističkih rekordera. Najviše stopostotnih prilika promašio je Slavenov Torles Knoll (11), najviše puta po utakmici posjed gubi desni bek Šibenika Martin Pajić (19.2), a najviše je puta po utakmici lopta oduzeta još jednom Šibenčaninu, već spomenutom Bulatu (1.92).

Valja za kraj istaknuti i igrače koji nisu u samom vrhu nijedne kategorije, ali su zato pri vrhu u gotovo svima: Slavko Blagojević, Arijan Ademi, Mario Vušković, Goran Paracki, Laszlo Kleinheisler, Mislav Oršić i Igor Postonjski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije