Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI TRENUCI

Čovjek kojem se divila Jugoslavija u velikim je problemima: Bankrotirao i ostaje bez kuće

Ivica Galovic/PIXSELL
25.05.2021.
u 18:37

Slovenac Križaj 1980. godine slavio je u slalomu u Wengenu što je bilo prvi put u povijest da je netko iz bivše Jugoslavije osvojio prvo mjesto u utrci Svjetskog kupa. Njegov je trijumf izazvao totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova

Proslavljeni slovenski skijaš Bojan Križaj (64) u velikim je financijskim problemima. Bankrotirao je pa prodaje kuću kako bi namirio dugove.

A dugovi su poprilični - 1,7 milijuna eura. Zbog toga je sud odlučio da na dražbu ide Križajeva kuća u gradu Tržiču blizu granice s Austrijom.

Kuća ima 711 kvadrata, a nalazi se na parceli od 19 tisuća kvadrata na kojoj su još bazen, teniski teren... Početna cijena bit će milijun eura. Križaj je kuću iznajmljivao za 9500 eura mjesečno. 

Slovenac Križaj 1980. godine slavio je u slalomu u Wengenu što je bilo prvi put u povijest da je netko iz bivše Jugoslavije osvojio prvo mjesto u utrci Svjetskog kupa.

Njegov je trijumf izazvao totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova, a Križaj je do kraja vrlo bogate 12-godišnje karijere nanizao još sedam trijumfa u Svjetskom kupu, a 1986./1987. osvojio i slalomski globus.

Križaju je kao vrsnom reprezentativcu tada pripala i čast da uime sportaša položi prisegu tijekom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu (bilo je to 8. veljače 1984. godine), međutim do medalje ipak nije stigao.

U slalomu je bio sedmi, u veleslalomu deveti, ali je stvar spasio Jure Franko. Skijaš rođen u Novog Gorici u veleslalomu je u cilj stigao kao drugi te je tako Jugoslaviji donio prvu skijašku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Bilo kako bilo, Križaj se nije dao obeshrabriti te je, kao što smo već spomenuli, koju godinu kasnije osvojio slalomski globus, čime je te sezone spriječio izvanrednog Švicarca Pirmina Zurbriggena da uzme apsolutno sve.

Slovenac je karijeru zaključio 1988. u austrijskom Saalbachu, a potom se odao biznisu. Uvozio je jedno austrijsko pivo, radio kao savjetnik za skijaške proizvode Elana, međutim uspinjanje u poslovnom svijetu nije mu išlo ni izbliza tako uspješno kao jurnjava niz strmine. 

Tvrtka Sortitus u Hrvatskoj mu je također propala (bila je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem), a bolje sreće nije imao ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra. Kasnije je partnerima planirao izgradnju toplane na biomasu u Slavonskom Brodu, međutim ni projekt vrijedan 40 milijuna eura nije zaživio.

Križajeve loše investicije došle su na naplatu pa će se sada čovjek kojem se divila Jugoslavija ostati bez kuće kako bi se vratili dugovi.

>> Pogledajte i video


 
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar horuk
horuk
21:57 25.05.2021.

Ali Bojan je pravilno napisano. Znaci sasvim solidno, samo 50% pogresno.

Avatar razbojnik404
razbojnik404
10:48 26.05.2021.

Zašto mu jugoslaveni ne pomognu?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:20 19.11.2021.

Meni se sve čini da je njemu prilično toga ostalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije