Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETNI SUPERTALENT

On je - novi Mandžukić! Hajduku nije bio dobar, a mogao bi vrijediti 10 milijuna eura

Zagreb: Utakmica između Dinama i Osijeka u 34. kolu SuperSport HNL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
26.05.2024.
u 07:00

Veliki je to bio propust Hajduka, ali dobitak za drugi hrvatski klub koji je uspješno u seniore uključio igrače poput njega

– Ne, hvala – možda uz lagan osmijeh rekao je sportski direktor Osijeka José Boto na ponude koje su došle za Antona Matkovića (18). Svjestan je on da u svom klubu ima dragulj kojemu realna cijena nije sedam milijuna eura, koliko je ovih dana navodno nudio neimenovani engleski klub.

Prema Transfermarktu procjenjuje se na 400 tisuća eura, ali u klubu su svjesni da njegova vrijednost može biti i 10 milijuna eura.

Zabio Dinamu, Hajduku i Rijeci

Bilo kako bilo, činjenica je da mnogo skauta prati Matkovića. Činjenica je i da će taj dečko imati sjajnu budućnost i da će ona vrlo vjerojatno biti izvan Osijeka, a vjerojatno i izvan Hrvatske. Zašto? E, pa ovaj tinejdžer iz Slavonskog Broda slovi za jednog od najvećih talenata hrvatskog nogometa. Novi Mandžukić, kako mu mnogi tepaju već neko vrijeme, zaokupio je pažnju Europe.

Štoviše, toliko je dobar da ga gura i Joško Gvardiol koji je prošle godine na pitanje o tome tko je mladi igrač iz Hrvatske kojemu predviđa veliku budućnost jednostavno rekao:

– Ima jedan. Anton Matković, sedamnaest mu je godina i vjerujem da će biti veliki igrač jednog dana.

U međuvremenu je Anton proslavio 18. rođendan i, otkad ga je svijetu predstavio Gvardiol, još se više trudi.

Igrač je to koji je ove sezone u HNL-u zabijao i Dinamu i Hajduku i Rijeci, ali i Lokomotivi u borbi za Europu. Mr. Derby ima osjećaj za velike utakmice, a tako i Boto ima osjećaj da će i ponuda biti mnogo veća od sedam milijuna eura...

Pomoći će tu i činjenica da je o njemu pisao i najpoznatiji nogometni insajder Fabrizio Romano, koji je prije pola godine objavio:

– Raste zanimanje za talentiranog hrvatskog igrača Antona Matkovića, napadača NK Osijek. Privlači važne klubove Europe... Prati ga Everton, zainteresirani su RB Salzburg i Sassuolo. Nije vrijeme za odluke, ali svakako je vrijeme za praćenje ovog igrača.

Sve te, slobodno možemo reći, pohvale Matković je pretočio na travnjak i opravdao ih. Inače, ovaj napadač rođen je 19. veljače 2006. u Slavonskom Brodu, a prvi je put u kadru prve momčadi Osijeka bio na domaćoj utakmici protiv Rudeša 7. listopada 2023. Debi je pak upisao nešto kasnije protiv Hajduka, odigrao je četiri minute. Zoran Zekić počeo mu je vjerovati, uključivao je mlade igrače u momčad i Anton je 25. studenog zabio Dinamu u 1:0 pobjedi. Ove godine u travnju zabio je Hajduku, a nedavno i Rijeci u 2:0 pobjedi.

Iako ima samo 18 godina, izgleda impozantno, visok je 191 centimetar, ima 83 kilograma. Može igrati i krilo i špicu, a sam kaže da mu je draže biti na krilu gdje može predriblati nekog i gdje se osjeća ugodnije.

Zanimljivo, nogomet je počeo igrati u Marsoniji, a potom u mlađim uzrastima Osijeka, štoviše bio je na probi u Splitu, ali...

– Rekli su mi da bi me vjerojatno uzeli da sam iz Splita ili okolice poput Makarske, ali kako sam iz Slavonskog Broda, ne bi htjeli toliko riskirati.

Veliki je to bio propust Hajduka, ali dobitak za Osijek koji je uspješno u seniore uključio igrače poput njega.

Ugovor do 2026.

Ove je sezone Anton odigrao 18 utakmica u prvenstvu i Kupu za slavonsku momčad. Upisao je i pet pogodaka, pet vrlo važnih pogodaka! Osim toga, igrao je i u kvalifikacijama za Euro U-19 i tako se nametnuo i na reprezentativnoj razini.

Osijek je svjestan kakvog igrača je doveo u svoj kadar, a usprkos tome što je mnogo skauta pratilo kako radi, Anton je krajem 2023. potpisao prvi profesionalni ugovor s Osijekom, i to do 2026. godine.

Zagreb: Utakmica između Dinama i Osijeka u 34. kolu SuperSport HNL
1/19

Klub je ove sezone završio na četvrtom mjestu i izborio Europu. Igrat će se kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Tko će voditi Osijek, ne zna se jer Zoran Zekić nakon posljednjeg kola HNL-a odlazi. No jedna stvar je sigurna, Osijek čekaju velike utakmice, neki novi ciljevi, a igrači poput Matkovića trebali bi u toj renesansi dati novi impuls. Velebno zdanje Opus Arena zaslužuje igrače poput njega, ali i europske utakmice koje bi bile prava scena da njihov talent počne cijeniti i ostatak svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije