Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMEPLOV Hilda Zeier-Režić, plivačica Juga koja je obilježila šezdesete, dubrovačka sportašica 20. stoljeća

Olimpijske igre - neostvarena želja

spo_hilda_tx.jpg
import
27.02.2005.
u 17:49

Moj prvi trener Rastko Barbić krivac je što sam postala plivačica, a ne atletičarka. Iste godine kad sam počela plivati, na školskom prvenstvu Dalmacije u atletici u Splitu bila sam druga na 800 metara. No, u ono doba u Dubrovniku su postojale bolje mogućnosti za  plivanje, pa sam se stoga i odlučila za nj  - kaže  Hilda Zeier-Režić, dubrovačka sportašica 20. stoljeća i Jugova plivačica. Dvaput je bila proglašena hrvatskom, a jedanput i jugoslavenskom  sportašicom godine.

Počela je kao 13-godišnjakinja, 1954. Govoreći o svojoj plivačkoj karijeri,  koja je trajala 16 godina, do 1969., Hilda Zeier Režić, kaže, pamti samo one najljepše. Prvi veliki rezultat ostvarila je na Univerzijadi 1961. u Sofiji.

 - U konkurenciji rezultata ruskih plivačica nisam imala što tražiti, takva je bila prognoza. Međutim, sve se promijenilo kad sam skočila u plivalište.  Onako žgoljava i žilava prestigla sam ih već u kvalifikacijama. Osvojila je srebro na 100 m slobodno, a dan poslije i zlato na 400 m slobodno.
 - Ruskinju, koja je bila kandidat za zlato, natjerala sam na odustajanje već nakon 200 metara. Nije me mogla pratiti.

 Na sljedećoj Univerzijadi 1963. u Brazilu osvaja broncu na 400 slobodno, a dvije godine poslije, na Univerzijadi u Budimpešti, ponovno je zlatna u toj disciplini. Plivala je u finalima europskih prvenstava, ali nikad nije nastupila na olimpijskim igrama.

 - Jednostavno, nisam imala sreće. Uoči Melbournea 1956. govorili su kako sam premlada. U Rim me 1960. godine nisu me vodili iako sam imala najbolje rezultate, a 1964. godine Tokio je bio predaleko. Japanke, koje su u Rimu plivale u finalima, bile nadomak medalja, nastupile su u Dubrovniku u to vrijeme. Sve sam ih pobijedila. Uvjerljivo.

Plivala je sve dionice slobodnim stilom. Od 100 do 1500 metara i u svim tim disciplinama bila državna rekorderka. Prvi je rekord srušila 1956. godine u svojoj najdražoj disciplini, 400 metara slobodno. U nas je bila prva koja je tu disciplinu preplivala  brže od pet minuta.
 - Bila sam rekorderka i na 400 metara mješovito. Plivala sam i leđno, u kojem nisam bila osobito dobra, ali za potrebe kluba ostvarila sam jako dobre rezultate - zaključila je Hilda.


Najzdraviji sport za djecu

Hilda Zeier-Režić je kao trenerica odgojila generacije i generacije vrsnih plivačica, plivača i vaterpolista koji su pisali povijest. - Veselin Đuho, Maro Bijač, Mladen Delić, Alen Bošković i mnogi drugi moja su djeca. Gušt je vidjet rezultate onoga što ih naučiš. Inače, danas je prekasno početi plivati s 13 godina, za razliku od vremena kad sam ja počinjala. Ne navijam samo za plivanje, koje je najzdraviji i najkorisniji sport za djecu, ali držim kako djecu još u predškolskoj dobi treba uključiti u sport.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije