Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC ZA INTEGRACIJU

Odlazak Özila izazvao buru u Njemačkoj: 'Napadate me jer sam musliman'

Gundogan Ozil Erdogan
Foto: KAYHAN OZER/REUTERS/PIXSELL
1/7
23.07.2018.
u 20:56

- Pravi poraz ovog ljeta nije ispadanje Njemačke u prvom krugu prvenstva u Rusiji, nego Ozilov odlazak iz reprezentacije - piše Sueddeutsche Zeitung.

Nakon što je dugogodišnji njemački nogometni reprezentativac turskog porijekla Mezut Ozil otišao iz reprezentacije, u Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo, pri čemu Njemački nogometni savez (DFB) oštro odbacuje optužbe za rasizam.

- Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, ako uzmemo u obzir rad naših predstavnika, klubova i rada na terenu, potpuno neutemeljene - priopćio je DFB u ponedjeljak i izrazio žaljenje zbog Ozilovog odlaska.

Ozil, koji je rođen u Gelsenkirchenu u obitelji turskih useljenika, oglasio se u nedjelju i odgovorio na optužbe za slabu igru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i zbog toga što se nekoliko tjedana uoči prvenstva fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ozil je izjavio kako neće igrati za njemačku reprezentaciju toliko dugo dok u njoj "vlada rasizam“.

- Kada smo dobro igrali i pobjeđivali onda naše porijeklo nije bilo važno, sada smo krivi za sve - poručio je Ozil preko društvenih mreža.

>> Pogledajte razgovor s izbornikom Zlatkom Dalićem

Izravno je prozvao predsjednika DFB-a Reinharda Grindela za rasizam.

- Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost - rekao je Ozil koji smatra da ga se napada isključivo zato jer je musliman.

- Moje prijatelje Miroslava Klosea i Lukasa Podolskog nitko ne naziva njemačkim Poljacima. Zašto sam je onda njemački Turčin? Zato jer se radi o Turskoj? Ili zato jer sam musliman? -  pita se Ozil.  

Njemački mediji Ozilov odlazak iz reprezentacije opisuju kao veliki udarac za integraciju u Njemačkoj.

- Pravi poraz ovog ljeta nije ispadanje Njemačke u prvom krugu prvenstva u Rusiji, nego Ozilov odlazak iz reprezentacije - piše Sueddeutsche Zeitung.

Njemačka ministrica pravosuđa Kristina Barley (Socijaldemokratska stranka SPD) smatra da je Ozilova odluka zabrinjavajući signal.

- Mislim da je to zvono na uzbunu kada je jedan veliki, njemački nogometaš poput Mezuta Ozila u svojoj zemlji zbog rasizma nepoželjan i kada osjeća da ga DFB ne zastupa - kaže Barley.

No, ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) ne smatra da bi na odlazak Ozila iz reprezentacije trebalo gledati kao na propast pokušaja integracije stranaca u njemačko društvo.

- Ne mislim da slučaj jednog multimilijunaša koji živi u Engleskoj govori o tomu koliko je Njemačka u stanju integrirati strance - rekao je Maas.

Njemački novinarski savez (DJV) je Ozilu predbacio da kritizira njemačke medije bez da poimence navodi o kojim medijima se radi.

- Istodobno, Ozil se fotografira s Erdoganaom koji je poznat po gušenju novinarskih i medijskih sloboda u Turskoj - stoji u priopćenju DJV-a.

Bivši njemački reprezentativac i menadžer Bayerna iz Muenchena Ulli Hoenes oštro je kritizirao Ozila tvrdeći da njegov medijski istup služi samo tome da prikrije činjenicu da je njegova igra posljednjih godina za reprezentaciju "čisto smeće“.

- Posljednji duel Ozil je dobio 2014. na prvenstvu u Brazilu - rekao je Hoenes.

Neki mediji Ozilu također zamjeraju što je svoje priopćenje napisao na engleskom, a ne na njemačkom.

Gundogan Ozil Erdogan
1/10

Komentara 109

Avatar Ujkan
Ujkan
21:11 23.07.2018.

Ove Švabe imaju sve tamniju kožu. Vjerojatno je to posljedica ozonskih rupa.

DU
Deleted user
21:20 23.07.2018.

Kod nas ovde u Njemackoj tako nesto moze izjaviti samo Turcin i da mu se jos i izvinjavaju,a sva ostala fukara ima samo da chuti i radi

Avatar navijač
navijač
21:11 23.07.2018.

Ovo mi je nešto poznato , samo što ovi "naši ugroženi" neće da idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije