Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVSKA SLAGALICA

Odlazak Livaje i brojne ozljede u napadu: Koje su opcije preostale vatrenima?

Rijeka: Hrvatska i Latvija igraju kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2024
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
08.10.2023.
u 17:31

Osim Muse koji je ostao jedina opcija u reprezentaciji za središnjeg napadača, Dalić na pretpozivima ima Matiju Frigana i Diona Drenu Belju, ali mimo pretpoziva i još tri imena koja čekaju na svoju prvu, ili pak ponovnu priliku u dresu vatrenih

Hrvatska reprezentacija u posljednjih nekoliko tjedana nije imala sreće s napadačima. U posljednjih nekoliko tjedana Ivan Perišić je prvo potrgao prednje križne ligamente desnog koljena, a ozljede blaže prirode doživjeli su Andrej Kramarić, Bruno Petković i Luka Ivanušec. Nakon svega toga, odluku o odlasku iz reprezentacije donio je Marko Livaja, još jedan igrač koji je bio na popisu izbornika Zlatka Dalića u napadačkoj liniji.

Umjesto da raspravljamo o tome tko je bio u pravu, a tko u krivu, tko je koliko kome bio potreban ili ne, trebamo se okrenuti onome što nam svima koji smo ljubitelji nogometa u Hrvatskoj treba biti najvažnije, a to je reprezentacija i njezine dvije nadolazeće utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine, utakmice protiv Turske i Walesa. Trebamo se okrenuti analizi napadačkih opcija.

Bez svih gore navedenih igrača, izbornik Dalić je ostao na količinski malo napadačkih opcija. Jedini centralni napadač u kadru reprezentacije trenutno je centarfor Benfice Petar Musa, koji ove sezone dobiva sve više minuta u dresu portugalskog velikana. U deset ovosezonskih nastupa za Benficu ubilježio je četiri pogotka i jednu asistenciju.

Od opcija na krilima Dalić ima Marija Pašalića, Nikolu Vlašića, Josipa Brekala, pa i Lovru Majera. Moramo biti pošteni i realno reći da nijedan od tih igrača ove sezone ne uživa golgetersku formu svojim klubovima, kad zbrojimo sva ta četiri imena dolazimo do brojke od ukupno 31 ovosezonskog nastupa te samo jednog pogotka. Taj pogodak je djelo Pašalića koji je, dakle, poentirao jednom u sedam nastupa za Atalantu. Nadalje, Vlašić je bez pogotka i asistencije za Torino u osam nastupa, isto kao i Josip Brekalo za Fiorentinu, dok Lovro Majer u osam ovosezonskih nastupa (Rennes i Wolfsburg) ima jednu ubilježenu asistenciju.

Stoga su pretpozivi izbornika u ovom ciklusu kvalifikacijskih utakmica vjerojatno važniji no ikad, a na njemu u ovom kontekstu se ističu dva imena koja su iz napadačke linije. Od preostalih zdravih ili prisutnih opcija za napad tu je 20-godišnji Matija Frigan s pretpoziva, koji u dresu belgijskog Westerloa ima dva pogotka u osam nastupa, no njega pak muči ozljeda gležnja i nije poznato može li uopće biti spreman za reprezentativnu akciju. Drugo ime s tih pretpoziva je 21-godišnji Dion Drena Beljo, koji je u osam nastupa za Augsburg postigao dva pogotka ove sezone, što je učinak identičan onom Friganovom.

Hoće li igrači s pretpoziva Daliću biti dovoljni za pokrpati sve rupe ili će se izbornik čak odlučiti za neko novo ime? Teoretski ima pravo to učiniti s obzirom na broj ozljeda.

Što se središnjih napadača tiče, svoju priliku čekaju imena poput Roka Šimića koji u dresu Salzburga ove sezone ima četiri pogotka i asistenciju u deset nastupa, baš kao i Musa, a tu su i dva igrača koja su već nosila dres A-reprezentacije; Ante Budimir koji je za Osasunu poentirao tri puta u osam nastupa te Antonio Mirko Čolak koji u dresu Parme ima identičan učinak kao i Budimir u Osasuni, tri gola u osam utakmica.

Komentara 9

MA
MarkoMarkoM
18:57 08.10.2023.

Evo, ja se prijavljujem za napadaca umjesto Livaje. Vjerujte mi, bit cu bolji od njega i necu nikoga provocirati ni vrijeđati.

VA
Varosanin
21:49 08.10.2023.

Brekalo je zabio veceras protiv Napolija.

DU
Deleted user
17:50 08.10.2023.

Konačno na red dolaze znalci i gol igrači, ne zaslugom stožera, već silom odozgor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije