Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO PINČIĆ

Novi trener Lokomotive: Učim od Seville i Valencije, to je putokaz za nas

Marko Pinčić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
14.05.2015.
u 12:47

'U 24 sata razmaka umro mi je otac i postao sam trener Lokomotive. Znam da je gore na nebu ponosan na mene.'

– Uh, nadao sam se da će biti manje novinara na mom predstavljanju – tako je svoju prvu presicu započeo simpatični novi trener Lokomotive Marko Pinčić. Ovaj 41-godišnjak naslijedio je Tomislava Ivkovića, koji je smijenjen zbog šest poraza u posljednjih sedam utakmica.

U samo dva dana Pinčić je dobio najtužniju i najsretniju vijest u životu. Prvo mu je u subotu umro otac, legendarni zadarski vratar Jakov Pinčić, a već u nedjelju čelnici lokosa nazvali su ga i rekli mu da je novi trener lokosa.

– Vijest o tatinoj smrti šokirala me, bili smo jako vezani. Žao mi je što nije dočekao da me vidi na prvoligaškoj klupi, ali znam da je sad ponosan na mene gore na nebu – s knedlom u grlu rekao nam je Marko.

Otac mu je stvorio Subašića

Inače, Pinčićev otac stvorio je i Danijela Subašića, prvog vratara reprezentacije i Monaca.

– Bio je i Subašić na sprovodu, rekao mi je: "Ma neka mi daju i otkaz u Monacu, ali ja na sprovod svom Jakovu dolazim..."

No, vratimo se na početak Markove trenerske karijere, koja je počela ne tako davno, prije devet godina.

– Sa 32 sam prvi put bio trener, na klupi Zemunika Donjeg. U NK Zadru sam trenirao kadete i pionire, a s pionirima sam bio neslužbeni prvak Hrvatske, što je bio veliki uspjeh jer ti su naslovi inače bili rezervirani za Dinamo i Hajduk. U Lokomotivi su prepoznali moj rad i doveli me na klupu kadeta, a sada su me prebacili na seniorsku klupu – opisao je Pinčić svoj put.

A koliko mu je ove sezone išlo dobro u kadetima najbolje potvrđuje da su lokosi drugi na ljestvici, odmah iza Dinamove momčadi koja je bila svjetski prvak u Manchesteru. Usto, dva najbolja strijelca kadetske lige dolaze iz Lokomotive, a Pinčićeva momčad je i druga najefikasnija. Takvu napadačku filozofiju nogometa Pinčić želi prenijeti i na seniorsku momčad.

– Imamo kratkotrajni cilj, izboriti mjesto koje vodi u Europu, a dugoročni je afirmirati što više igrača iz vlastite škole – otkrio je Pinčić.

Pred njim su tri kola do završetka prvenstva. Prvo dvije domaće utakmice (Slaven Belupo i Split), a u zadnjem kolu gostovanje kod Zadra.

– Zadar je moj klub, ne bi mi bilo drago da se dogodi situacija da ih ja moram izbacivati iz lige. Ali neću imati milosti. Uostalom, već sam jednom kao vratar Gospića izbacio Zadar u hrvatskom kupu – poručio je Pinčić.

Uči od europskih velikana

Uz to što je bio trener, Pinčić je u Zadru prošao omladinske kategorije kao igrač, a tri je sezone branio i za prvu momčad.

– Bio sam generacija s Dadom Pršom, i danas smo veliki prijatelji – kaže Pinčić.

Za novog trenera lokosa kažu da je osoba koja je 24 sata u nogometu.

– Hehe, pa može se reći. Nogomet je moj život. U svom laptopu trenutačno imam 90 utakmica koje detaljno analiziram. Preferiram, odnosno opčinjen sam španjolskim nogometom. Ali nijedna od tih 90 utakmica nisu Realova ili Barcelonina. Ja volim gledati Sevillu, Valenciju, jer to su momčadi od kojih mi možemo učiti – kaže Pinčić i otkriva:

– Imam svoj program treninga koji već dugo razvijam. Individualiziram kompletan trening, razdvajam sekvence tijekom treninga i spajam ih u cjelinu. Gledam preko interneta treninge jakih europskih momčadi, nešto od njih uzmem i ugradim u svoj model.

Kaže da je mnogo naučio i gledajući svog prethodnika Tomu Ivkovića, a o svojoj prvoj utakmici, u petak u Kranjčevićevoj protiv Slaven Belupa, kaže:

– Naravno da ću imati tremu, i to veliku, ali hrabar sam i prihvatio sam izazov jer znam da to mogu. A svojim igračima prenijet ću svoju filozofiju da na terenu moraju biti sretni, da moraju uživati u igri.

>> Ivković: Osjećam kao da sam izgubio člana obitelji, djeca su mi plakala

Komentara 1

CA
CALL
16:39 15.05.2015.

Sretno! Konacno je ivkovic bivsi! Lokomotiva je igrala negledljivi nogomet. Vrijeme je za mlade ljude u nasoj Drzavi pa tako i u nogometu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije