Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAUSTAVLJIV

Novak Đoković uskoro ruši novi rekord. Srbin će prestići legendarnu njemačku tenisačicu

Australian Open - Men's Singles Photo Shoot
Carl Recine/REUTERS
08.02.2023.
u 08:00

Ipak, u jednoj drugoj kategoriji Đoković teško da može biti najbolji, s obzirom na njegove poodmakle igračke godine (35), to je gotovo nemoguće. To je ona kategorija u kojoj debelo dominira slavni Roger Federer, a tiče se broja uzastopnih tjedana na prvom mjestu

Nakon nedavnog trijumfa na Australian Openu Novak Đoković vratio se na prvo mjesto ATP liste. Od ponedjeljka mu teče 375. tjedan na vrhu, što znači da je samo podebljao rekord koji drži u toj konkurenciji (drugi je Roger Federer s 310, treći Pete Sampras s 286 tjedana). No kako ima komotnu prednost (340 bodova ispred Carlosa Alcaraza i 875 ispred Stefanosa Tsitsipasa), Novak bi na prijestolju mogao ostati barem do 27. veljače ove godine, a to znači da je na dobrom putu da sruši još jedan rekord.

Alcaraz i Tsitsipas brane više

On, naime, prednjači po broju tjedana provedenih na prvom mjestu među tenisačima, ali postoji jedna tenisačica koja se može pohvaliti i duljom dominacijom u svom ženskom resoru. Iako je završila igračku karijeru s 30 godina, legendarna Njemica Steffi Graf provela je na prvom mjestu WTA liste čak 377 tjedana, dakle dva više od Đokovića. No to je sad za Srbina sitnica i, rekli bismo, rutinski posao. On bi 20. veljače taj rekord mogao izjednačiti, a tjedan dana kasnije ga i nadmašiti.

Njegovi najbliži pratitelji na listi Španjolac Carlos Alcaraz i Grk Stefanos Tsitsipas teško će ga do tog ponedjeljka moći ugroziti. Nalaze se u odnosu na Đokovića u nepovoljnijoj poziciji jer brane puno više bodova. Njih dvojica, kao ni Đoković, ovaj tjedan ne igraju, a turnirima će se vratiti tek sljedeći tjedan – Alcaraz u Buenos Airesu, a Tsitsipas u Rotterdamu. No Tsitsipas u Nizozemskoj brani finale, a Alcaraz će ostati bez 500 bodova koje mu je donio lanjski naslov u Rio de Janeiru.

Tennis - Australian Open - Men's Singles Photo Shoot - Government House, Melbourne, Australia - January 30, 2023 Serbia's Novak Djokovic poses with the trophy as he celebrates winning his tenth Australian Open REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

Istodobno, Đokoviću će se oduzeti samo 90 bodova koje je prošle godine osvojio na turniru u Dubaiju na kojem je ispao u četvrtfinalu.

Ipak, u jednoj drugoj kategoriji Đoković teško da može biti najbolji, s obzirom na njegove poodmakle igračke godine (35), to je gotovo nemoguće. To je ona kategorija u kojoj debelo dominira slavni Roger Federer, a tiče se broja uzastopnih tjedana na prvom mjestu. Švicarac se svojedobno nije micao s prvog mjesta više od četiri godine, točnije 237 tjedana. A vladavina mu je započela 16. srpnja 2012. godine.

Gledano iz današnje perspektive, taj će Federerov rekord biti teško srušen i u budućnosti. Jer je u toj kategoriji na drugom mjestu Amerikanac Jimmy Connors sa 160 tjedana, treći je Amerikanac češkog podrijetla Ivan Lendl sa 157, a Đoković je tek četvrti sa 122 tjedna u nizu na prvom mjestu ATP liste.

Da je bilo bodova u Londonu...

Novakovi navijači pridodat će tome i opasku da je on mogao imati i više tjedana na prvom mjestu da mu je lani bilo dopušteno nastupiti na Australian Openu i US Openu te da su se u Wimbledonu (uobičajeno) dijelili bodovi. Kao što znamo, to se nije dogodilo, Wimbledon je bio pod sankcijama ATP-a (jer nije dopustio nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima) pa je igračima mogao priuštiti samo bogate novčane nagrade, ali ne i ATP bodove.

Serbia's Novak Djokovic celebrates after defeating Greece's Stefanos Tsitsipas in the men's singles final for his 10th title at the Australian Open tennis tournament in Melbourne, Australia on Jan. 29, 2023. (Kyodo) ==Kyodo Photo via Newscom
Foto: /NEWSCOM

A kad smo već kod lista, zabilježimo podatak da čak četvero naših tenisača i tenisačica (i to samo od onih među prvih 1000 na svijetu) ovaj tjedan uživa u najboljem plasmanu karijere. Splićanin Borna Gojo je na 116. mjestu ATP liste, a njegov sugrađanin Mili Poljičak na 465., dok su Zagrepčanka Petra Marčinko i Dubrovčanka Lucija Ćirić Bagarić na 179., odnosno 469. mjestu WTA liste.

A 17-godišnji Splićanin Dino Prižmić drugi je na svijetu u kategoriji igrača mlađih od 18 godina. Bolji od njega samo je Čeh Jakub Menšik. I to za samo nekoliko pozicija. Njegova vršnjakinja Petra Marčinko četvrta je u istoj kategoriji među tenisačicama. 

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goldfinger
20:06 08.02.2023.

Broj uzastopnih tjedana na br.! koji ima Federer, manje je značajan od završenih sezona na br.1 koji je držao Sampras (6) dok Djokovic nije i taj rekord oborio (7)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije