Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baš se osramotio

Nogometnog velikana zbog nacističkog pozdrava izbacili iz računalne igrice

Marco Van Basten
Foto: Reuters/Pixsell
03.12.2019.
u 12:52

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, je u emisiji uživo izgovorio "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav

Legendarni nizozemski nogometaš Marco Van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne "šale" na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, je u emisiji uživo izgovorio "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio "sieg heil". 

Na Van Bastenovu žalost mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida. 

Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 tisuća nizozemskih Židova, pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara, Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca Van Bastena iz igre FIFA 20.

- Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Kroz našu igru ​​promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Kao rezultat toga, suspendirat ćemo Marca van Bastena - rekao je proizvođač računalnih igara.

Ključne riječi

Komentara 26

LU
lucio2
13:51 03.12.2019.

U inteligentnim zemljama mozes srat, al i platis...

VA
vadis
00:57 04.12.2019.

Bravo Nizozemska! Sve javne ispade u velicanju nacizma ili inacica trebao kaznjavati.

Avatar nisam..robot
nisam..robot
13:27 03.12.2019.

Kao sto je zabranjeno sve Hitlerovo, tako se treba zabraniti i druge masovne ubojice kao Staljina i Tita zj komunisticko znakovlje pod kojim su miloni neduznih pobijeni ali i srbski fasisticki pozdrav sa tri prsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije