Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na bojkot

Nizozemski nogometaš Schip: Nećemo na SP u Rusiju!

john van t schip
Foto: Press Association/PIXSELL
25.07.2014.
u 19:45

Zbog političkih razmirica dosad su najviše bojkotirane Olimpijske igre

Nakon što su proruski separatisti srušili na istoku Ukrajine putnički zrakoplov Malaysian Airlinesa u kojem je život izgubilo gotovo dvije stotine Nizozemaca, žestoke reakcije dolaze sa svih strana, a jedan od glavnih poteza koji se traže jest nametanje sankcija Rusiji koju se smatra odgovornom ili barem suodgovornom za tragediju. Uz inicijativu da se Rusiji oduzme Svjetsko nogometno prvenstvo, iz Nizozemske je stigao poziv na bojkot Mundijala 2018. godine. Sve je na svom Twitter-profilu pokrenuo bivši reprezentativac Oranja John van 't Schip i u vrlo kratkom vremenu skupio tisuće onih koji podržavaju njegovu ideju.

Hladnoratovske igre

Bojkotiranje sportskih događaja, naravno, nije nikakva novina, a u novijoj povijesti najviše se pamte bojkoti Olimpijskih igara iz hladnoratovskih godina.

Prvi su se na bojkot nastupa na Olimpijadi odlučili Amerikanci koji su odbili otputovati na Olimpijske igre koje su se održavale u Moskvi 1980. godine.

Inicijativi Sjedinjenih Američkih Država priključile su se još 64 države, uglavnom članice NATO-a, a izravni povod za ovakvu odluku bila je sovjetska invazija na Afganistan. Na odgovor druge strane nije trebalo dugo čekati, samo četiri godine. Naime, sljedeće Olimpijske igre nakon Moskve održane su u američkom Los Angelesu 1984. godine, a na njima nisu sudjelovale većinom države Varšavskog pakta na čelu sa Sovjetskim Savezom, njih četrnaest, te još neke države bliske SSSR-u, poput Kube, Irana i Libije. No nastupila je Rumunjska.

Uvijek politički razlozi

Treba reći kako ove dvije hladnoratovske Olimpijade nisu bile prve koje je pogodio bojkot. I na igrama 1976. godine u Montrealu bilo je problema s nedolaskom pojedinih reprezentacija, a uzrok je, kao i kod dviju spomenutih, bila politika. Olimpijada u Montrealu održavala se četiri godine nakon terorističkog napada na izraelske sportaše u Münchenu, pa su Igre već u startu obilježene ekstremno visokim sigurnosnim mjerama, a dodatno su obilježene bojkotom većine afričkih reprezentacija.

One su odbile nastupati jer je na Igrama nastupao Novi Zeland koji je pak nešto ranije organizirao sportske susrete s Južnoafričkom Republikom. S obzirom na to da je u Južnoj Africi tada vladao rasistički režim, afričke države nisu željele biti na istom natjecanju s onima koji taj režim podržavaju.

>> Nogometni hladni rat: Fifa Putinu mora oduzeti Mundijal!

Komentara 33

UL
UltraPartyaner
20:47 25.07.2014.

Ionako je nogomet igra Katolika

JO
JovanOvanKursumlija
00:09 26.07.2014.

Sta ce rusima SP u nogometu? Pa ne radi se o zenskoj prostituciji vec o nogometu. A i nisu zasluzili da ga organoziraju nakon divljackog rusenja civilnog aviona te nakon agresije na Ukrajinu

L0
luena 01
21:11 25.07.2014.

Bojkot nego sta....Osim toga Rusiji i Izraelu sankcije uvest i zabranit igrat u kvali . za EP 2016 ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije