Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na krovu svijeta

Nizozemci su 20 godina stvarali moćnu Furiju

'Spain\'s midfielder Andre\\u0301s Iniesta celebrates at the end of the 2010 football World Cup final between the Netherlands and Spain on July 11, 2010 at Soccer City stadium in Soweto, suburban Joha
'FRANCK FIFE'
12.07.2010.
u 20:37

Španjolska je ujedinila europsku i svjetsku krunu, a tajna uspjeha je u Barceloninoj školi nogometa.

Johan Cruijff bio je u jednom trenutku svjetski broj 1. Pele se gasio, Diego tek rađao. A on je vladao. Rinus Michels i Stefan Kovach stvorili su veliki Ajax. I totalni nogomet u kojem je igru vodio Cruijff. Legendarni broj 14 dva je puta bio na mjestu na kojemu su u nedjelju bili Sneijder i Robben. Bila je to nogometna renesansa bez sretnog kraja.

Barca čuva tajnu

Dvadeset godina kasnije Luis van Gaal je na temeljima Ajaxove škole stvorio generaciju koja je igrala najbolji nogomet svih vremena. Reći će otac da je tek mađarska laka konjica bila slična. Kluivert, Rijkaard, braća De Boer, Davids, Seedorf. Bilo je to najbolje od najboljeg. Fantastični Ajax.

Nešto prije, Cruijff je otišao u Barcelonu, stvorio prvaka Europe, pogotkom baš Nizozemca Ronalda Koemana u Londonu. I tu je bilo Ajaxa, njegova, ali u prilagođenom vremenu. No, sve se i kod Cruijffa i kod Van Gaala, koji je također bio Barcelonin trener, baziralo na preciznom pasu i čuvanju lopte. I Cruijffa, danas više Katalonca nego Nizozemca, moralo se slušati.

Omladinska škola tog velikog kluba već godinama radi po istom modelu. Pri selekciji se već traže spretni, brzi, motorični i inteligentni dječaci. Koji mogu "progutati" model na kojem se inzistira. To je ta nizozemska preciznost, okomica, te španjolski duh u igri.

– Španjolska jest Barcelona, ali ima tu i dosta toga Ajaxova iz nekih bivših vremena – priznao je prije finala nizozemski izbornik Bert van Marwijk.

Danas Ajax više ne izbacuje toliko igrača kao nekad. I baš ova generacija Nizozemaca pokazat će da je Cruijffov, Michelsov i Van Gaalov duh ispario. Nizozemci igraju teško, tvrdo, uz preskakanje igre, dugim loptama, s ogromnim problemom u veznom redu. Gdje je taj famozni Van Gallov Ajax iz 90-ih bio najmoćniji.

Uzeli sve moguće

Nizozemski su korijeni uspjeli u katalonskoj zemlji. Posljednji koji je Barcelonu doveo do savršenstva bio je Frank Rijkaard. Stvorio je Iniestu i Xavija, ključne igrače na putu prema svjetskoj kruni. Sve je u posljednje dvije godine samo usavršio Josep Guardiola. Koji je učio baš od Cruijffa u devedesetima. Dakle, spona je neraskidiva...

Nizozemci plaču. Izgubili su i treći finale, a znanje su "prodali" Kataloncima, koji su bili okosnica Španjolske u posljednje tri godine. Prvak Europe 2008., prvak svijeta 2010. Tri godine, 60 utakmica, dva poraza. Sve što se moglo.

I u finalu, koji je bio slab i ružan, Španjolci nisu odustajali od ideje. I dočekali su Iniestu. Iz Barcelone.

 

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
20:39 12.07.2010.

hey flak-pak kaj su nizozemci furija ??????????????

DO
doyo
00:05 13.07.2010.

pa ovaj stvarno nije normlan!! rijkaard stovrio iniestu i xavija!?!? ajax igrao najbolji nogomet svih vremena!!?!?!? daj, maknite ovog iz sporta i prebacite u showbizz

OB
-obrisani-
21:34 12.07.2010.

Citam negdje kako ovaj ZBL kaze da studira za trenera...Pitam se samo kako studiras kad si cijeli dan na forumu,sta ke........njas...Mora da lose nocu sanjas,pa si sebi stvarno umislio da studiras...Koji glupi ljudi kluba ili repke bi tebe za trenera..citajaj samo svoje komentare ,sam se sebi mozes smijat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije