Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK HRVATSKE

Nigerija - od A do Z

Nigerija
Foto: Reuters
1/7
16.06.2018.
u 07:00

Zanimljivosti o prvom protivniku Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

A – Abuja je glavni grad Nigerije. Prema procjeni iz 2010. godine, imala je 1.352.679 stanovnika. Abuja je planski građen grad, slično kao Brasília u Brazilu, a glavni je grad od 12. prosinca 1991. godine, kada je sjedište vlade premješteno iz dotadašnjega glavnoga grada Lagosa. Abuja je smještena u središnjem dijelu Nigerije. Reljef oko grada je brdovit. Na sjevernom ulazu u grad je visoki monolit (kameno brdo u jednom komadu) Zuma Rock koji se uspoređuje s poznatim australskim monolitom Uluru.

B – Boko Haram je nigerijska islamistička skupina koju je 2002. osnovao Muhammad Yusuf, a od 2009. djeluje kao naoružana džihadistička skupina. Protivi se onome što naziva “nemoralom zapadnog svijeta”, posebice u okvirima seksualnosti, a rasprostranjenu korupciju i kriminal u Nigeriji smatra posljedicom utjecaja zapadnog svijeta i neislamskog obrazovanja.

Nigerija
1/16

C – Chappal Waddi najviši je vrh Nigerije, visok je 2419 metara, a proteže se duž granice s Kamerunom.

D – Dril majmuni jedna su od najugroženijih vrsta zbog uništenja njihova staništa i lovokradica. Većinom obitavaju u Nigeriji, a nešto manje ima ih i u Kamerunu i Ekvatorskoj Gvineji.

E – Etničke skupine u Nigeriji su vrlo brojne, ima ih više od 250. Najviše je Fulana i Hausa, 29 posto (uglavnom na sjeveru); Yoruba 21 posto (zapad); Ibo ili Igbo 18 posto (istok).

F – Fulfulde je jedan od glavnih jezika kojim se govori u Nigeriji, uz ostale: hausa, igbo, joruba, urhobo, ibibio, edo, i kanuri. Naime, u toj se državi govori više od 520 jezika. Službeni i najčešći je ipak engleski jezik jer je Nigerija bila britanska kolonija. Godine 2003. engleski je govorilo oko 60 milijuna od oko 180 milijuna ljudi u Nigeriji.

G – Guinness je najpoznatije irsko pivo, a čak četrdeset posto proizvede ga se u Africi. Nigerija je nakon Velike Britanije najveće tržište piva Guinness na svijetu.

H – Himna Nigerije zove se “Arise O Compatriots, Nigeria’s Call Obey”

I – Ime je Nigerija dobila po rijeci Niger, najvećoj rijeci zapadne Afrike, trećoj po veličini na kontinentu, poslije Nila i Konga, dugoj 4184 kilometra.

J – Jay-Jay Okocha je bivši nigerijski nogometaš, jedan od najvećih u povijesti Nigerije. 
Poznat kao virtuozan dribler, nastupao je, između ostalih, za PSG, Eintracht, Fenerbahçe i Bolton. Igrao je za Nigeriju na tri svjetska prvenstva, 1994., 1998 i 2002. godine. 
Nosio je broj 10, a za reprezentaciju igrao je u 75 utakmica, u kojima je zabio 15 golova.

K - Književnost– Wole Soyinka je 1986. godine postao prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost. 
U romanima i kazališnim djelima često se bavi problemima svoje zemlje, a za vrijeme vojne diktature godinama je bio politički zatvorenik.

L – Leptiri su u Nigeriji vrlo česti i brojni, ima ih čak 1828 vrsta. Prema Svjetskoj fondaciji za prirodu (WWF), ekoregija koja okružuje granicu Kamerun - Nigerija je posebno bogata vrstama šumskih leptira zbog povoljne mikroklime. Osim leptira, u Nigeriji ima i mnogo drugih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

M – Moses, Victor najbolji je nogometaš Nigerije i njezina najjača karika. Trenutačno igra za engleski klub Chelsea. Vrijednost mu je, prema Transfermarktu, 20 milijuna eura. Za Nigeriju nastupio je u 32 utakmice i postigao 11 pogodaka.

N – NolLywood je nigerijska filmska industrija: povijest Nollywooda potječe još od kraja 19. stoljeća i kolonijalne ere početkom 20. stoljeća. Povijest i razvoj nigerijske filmske industrije općenito je klasificirana u četiri glavna razdoblja: kolonijalno doba, zlatno doba, filmsko doba i novo nigerijsko kino. Nollywood je druga filmska industrija po veličini u svijetu. Godišnje stvara više filmova nego Hollywood.

O – Obi Mikel, John je kapetan nigerijske nogometne reprezentacije, trenutačno igra za kineski klub Tianjin TEDA. Vrijednost mu je, prema Transfermarktu, 5,5 milijuna eura. Za nigerijsku reprezentaciju odigrao je 83 utakmice te postigao šest pogodaka.

P – Prva zgrada u Nigeriji sagrađena je 1845. godine.

R – Rudarsko bogatstvo iznimno je bitno za Nigeriju. Nigerija je dvanaesti proizvođač nafte na svijetu, osmi izvoznik nafte i deseta po naftnim rezervama. Nafta čini gotovo polovinu nigerijskog BDP-a. Nigerijska je ekonomija najperspektivnija ekonomija Afrike, a brzi rast može zahvaliti eksploataciji nafte i rudnih bogatstava.

S – Stanovništvo – Nigerija ima najviše stanovnika od svih afričkih zemalja. Prema službenom popisu iz 2014. godine, imala je 181.403.147 stanovnika. Egipat je druga afrička zemlja po broju stanovnika, a ima ih oko 100 milijuna. Nigerija je jedna od najbržerastućih nacija. Prosječna gustoća naseljenosti je velika, iznosi 196,4 st./km².

T – Teritorij te afričke države proteže se na 923.768 četvornih kilometara. Graniči s Nigerom, Kamerunom, Čadom i Beninom, a smještena je u Gvinejskom zaljevu.

U – U Nigeriji je homoseksualnost i danas kazneno djelo, a od 2013. godine su za organiziranje grupa koje bi se zalagale za ljudska prava LGBT osoba predviđene kazne do čak 14 godina zatvora.

V – Valuta koja se koristi u Nigeriji zove se naira i uvedena je 1959. godine. Za usporedbu, jedan euro vrijedi 417,66 nigerijskih naira.

Z – Za Nigeriju je ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvima, na kojima se nije baš proslavila, no zato joj ide na Olimpijskim igrama s kojih čak ima i zlato iz 1996. godine. Osvojila je čak tri olimpijske medalje, uza zlato ima i srebro iz 2008. godine te broncu iz Brazila 2016.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije