Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neven Spahija:

Najveća dobit iz ove utakmice jest to što su dominirali igrači s klupe

Velimir Perasović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
17.08.2015.
u 08:16

Čak 67 hrvatskih koševa od 80 zabili su igrači koji nisu krenuli u početnoj petorci, što je sjajna vijest za izbornika

Jeste li mogli zamisliti to da Hrvatska razbije nekog jakog suparnika u utakmici u kojoj će Dario Šarić zabiti samo dva koša, Bojan Bogdanović tri, a Ante Tomić samo četiri? A upravo se to dogodilo u Bremenu, u uzvratnoj prijateljskoj utakmici s Njemačkom, u kojoj su Hrvati slavili s visokih 80:63.

Od 80 hrvatskih koševa starteri su zabili samo 13, pri čemu treba reći da je Amerikanac Lafayette igrao jako malo jer je ozlijedio koljeno i nakon utakmice završio na bolničkom pregledu.

- Najveća dobit iz ove utakmice za Hrvatsku jest to što su dominirali igrači s klupe. Petorka koja je počela ima klasu i oni će uglavnom igrati dobro, nekad više, nekad manje, no kada dobijete toliko od igrača s klupe, onda je to sjajna vijest - ističe pomoćni trener Atlanta Hawksa Neven Spahija, nekad i sam hrvatski seniorski izbornik.

Hrvati ispalili čak 35 trica

Neven Spahija je kao promatrač bio na dvostrukom dobitku.

- To je bila najbolja moguća opcija. Reprezentacija moje zemlje uvjerljivo je pobijedila, a igrač iz mog kluba, premda nije igrao u svojoj brzini, bio je najbolji pojedinac na terenu. Na svakom koraku se vidjelo da je ekstra klasa, pa čak i kada promaši, no da bi Dennis Schroeder izgledao još bolje, moraju mu se priključiti još neki igrači, ponajprije Nowitzki i Pleiss.

A Schroeder je upisao 19 koševa i 7 asistencija, a preostala dva NBA igrača u njemačkoj vrsti sveukupno 11 (Nowitzki 7, Pleiss 4). U hrvatskim redovima najučinkovitiji je bio centar Luka Žorić (16 koševa, 5 skokova, 3 asistencije), krilni centar Damjan Rudež zabio je 11, a na vanjskim pozicijama prednjačili su Kruno Simon (11 koševa, 5 asistencija) i Marko Tomas (10 koševa, 3 asistencije). Istaknuti svakako moramo i pričuvnog razigravača Roka Stipčevića, koji je radio vrlo solidan pritisak na igrača s loptom, a usto je u trenucima kada je Hrvatska odlazila na nedostižnu razliku zabio dvije trice.

Osim s vanjskim šutom, a naši su ispalili čak 35 trica i pogodili 13, hrvatski izbornik Velimir Perasović bio je zadovoljan i s alternativnom obranom.

- Upotrijebivši zonu, u drugoj smo četvrtini kompenzirali velike propusti iz prve četvrtine, no ne možemo očekivati da nam te alternativne obrane donose rezultat. Morat ćemo više raditi na individualnoj obrani jer to je ono što donosi rezultat. Sveukupno, možemo biti zadovoljni čvrstinom. Šteta za ozljedu Lafayettea, i to je jedino što ovog trenutka zaokuplja naše misli.

Kreativne dvojke i trojke

Slijedom te ozljede, svoju priliku iskoristio je Rok Stipčević, čiji je doprinos pohvalio i Spahija:

- Rok zaslužuje svaku pohvalu i ne može me nitko uvjeriti da Hrvatska ne može imati solidnog razigravača. Uz ovakve suigrače, od njega ne treba tražiti ne znam što, ali on može napraviti solidan pritisak u obrani i podijeliti pasove. Prvu protiv Nijemaca dobro je odigrao pak Roko Ukić i od njihove će igre puno ovisiti domet naše reprezentacije.

Suglasio se Spahija da su nam najkreativniji dio momčadi bili vanjski igrači, dvojke i trojke, Simon i Tomas.

- To je samo kvaliteta više. Tomasov povratak u reprezentaciju velika je stvar. Da ga nisu omele ozljede, on bi danas igrao u klubovima poput Barcelone i Reala. Ovaj je put jako dobar bio Simon i on je nezaobilazan igrač ove reprezentacije. Kad bude ovakav, puno će nam značiti.

>>Hrvatski košarkaši deklasirali Nowitzkog i društvo usred Njemačke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije