Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI TRENERA

Bjelica: Ne smijemo ući u 'rat' s Turcima. Tudor: Mandžo će biti važan

Nenad Bjelica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
12.06.2016.
u 13:20

Imaju trojicu kvalitetnih igrača - Turana, Şahina i Çalhanoğlua, zaustavimo li njih, obavljeno je pola posla, smatra Igor Tudor.

Velik broj prvoligaških i drugoligaških trenera okupio se u petak na igralištu Radnika u Sesvetama na seminaru za licenciranje za iduću sezonu. Bilo je zanimljivo cijeloga dana, u prijepodnevnim je satima predavanje održao Zlatko Kranjčar, potom je Nenad Bjelica imao ogledni trening s juniorima koji je okončan burnim pljeskom kolega trenera, a na kraju je na okruglom stolu o taktici govorio i Igor Tudor.

Spomenutu trojicu naših trenera i bivših reprezentativaca (a Kranjčar je bio i izbornik) zamolili smo da nam kažu kako bi se oni sučelili Turskoj, koji je recept za pobjedu na startu Eura? Iako su sva trojica istaknula kako je najvažnije zajedništvo i momčadski duh, tražili smo od njih da nam približe način kako bi Hrvatska trebala igrati po linijama. Najprije je Igor Tudor govorio o obrani, kako se braniti i obraniti protiv Turske...

– Sve ovisi o izborniku Anti Čačiću, o njegovoj želji za načinom obrane protiv Turaka. Hoćemo li se, dakle, braniti visokim presingom ili blokom pa igrati na kontre? Hoćemo li dominirati i kontrolirati igru? Da igramo protiv Španjolske, za koju znamo da bi zacijelo imala veći posjed lopte od nas, onda bismo mogli konkretnije govoriti o našem načinu obrambene igre. Ovako je to ipak nešto teže – kaže Tudor.

Otkud prijeti najveća opasnost?

– Turci imaju trojicu kvalitetnih igrača, Turana, Şahina i Çalhanoğlua, zaustavimo li njih, obavljeno je pola posla. Turke krasi fanatizam i sigurno nam neće biti lako. Blagi smo favoriti, ali svakako se mora naglasiti da je Turska vrlo nezgodna momčad i bit će nam tvrd orah kao i mnogo puta dosad.

Bjelica: Badelj je sjajan izbor

Çalhanoğlu je jedan od najboljih izvođača prekida na svijetu, svojim slobodnjacima i kornerima često podsjeti i na Sinišu Mihajlovića, čija su nas dva slobodna udarca “uništila” u Maksimiru ujesen 1999. godine, u kvalifikacijama za Euro 2000. Turci su u prekidima najopasniji, kako se postaviti u prekidu, kako spriječiti nevolju? Na što se poglavito srednji braniči moraju koncentrirati u tim trenucima?

– U prekidima je koncentracija najvažnija, a ta se usredotočenost dobiva dobrom pripremom utakmice, pojedinačnom kvalitetom, iskustvom... A sve to imamo, no istaknut ću da će i Mandžukić biti naš vrlo važan igrač kod tih defenzivnih prekida jer ima potrebnu visinu i dobro se postavlja. Fokus mora biti i na lopti i na suparničkim igračima – smatra Tudor.

O veznom je redu govorio Nenad Bjelica:

– Moramo se nametnuti posjedom lopte jer je to svakako naša jača strana. Naravno da će biti trenutaka kad ćemo ih malo “pustiti” kako bi se otvorio prostor na bokovima za Pjacu i Perišića. Najvažnije je biti strpljiv, ne smijemo “gubiti glavu”, moramo kontrolirati igru koliko je to moguće i ne smijemo srljati. Turci su tipična balkanska momčad, tvrda, čvrsta i “prljava”, ne smije se nasjedati na njihove provokacije, mora se zadržati mir. Iskustvo i kvaliteta naših veznih igrača trebali bi biti jamstvo tog mira, na njihovu agresivnost treba odgovoriti brzom igrom, treba izbjegavati “rat” i izravne duele – govori Bjelica.

Može li hendikep za Hrvatsku biti spoznaja da nemamo klasičnog zadnjeg veznog igrača?

– Vjerujem da će Badelj to odraditi na najbolji način! Neki treneri vole klasične “razbijače”, ja nisam od njih. Preferiram igrače poput Badelja koji može organizirati igru i donijeti ravnotežu. To je za mene najvažnija pozicija u momčadi i uvjeren sam da će Badelj to dobro odraditi. Uz, dakako, Modrićevu pomoć – Bjeličino je mišljenje.

Za napadački dio naše momčadi zadužili smo Zlatka Kranjčara:

– Kao što svaka obrana počinje od napada, tako i napad uvijek počinje od obrane! U organizaciji igre prema naprijed treba se koristiti brzim dodavanjima, brzim protokom lopte do naših napadača.

No treba koristiti svaku zgodu i za udarce izvan 16-erca, imamo dobre pucače, koji moraju pokušati zabiti gol udarcem iz daljine – kaže Kranjčar i nastavlja:

– Turci su najjači u veznom redu, obrana im je nešto slabija i, uspijemo li naše napadače dovesti da s Turcima budu u situacijama “jedan na jednoga”, tada ćemo se radovati! Kad Turci budu imali loptu, moramo napraviti agresivan pritisak na tu njihovu zadnju liniju kako bismo im onemogućili selidbu igre na sredinu travnjaka. Tim presingom istodobno ćemo unijeti i nervozu u njihov zadnji red.

Dojam je da su Turci najosjetljiviji na defenzivnim bokovima...

Igru prebaciti na bokove

– Ionako na bokovima ima najviše prostora pa igru treba svakako prebaciti tamo gdje su, uostalom, i naši izvrsni igrači. Imamo Srnu, Perišića, Pjacu, Vrsaljka, Strinića, ovisi tko će igrati, pa i Brozović i Kramarić mogu odigrati dobro na boku. Protiv Turske bih igrao 4-3-3 sustavom, s Perišićem na lijevom ofenzivnom boku, s Mandžukićem u sredini, a dvoumio bih se koga postaviti na desni bok, Kramarića ili Pjacu. No, kako god Čačić postavi momčad, vjerujem da imamo kvalitetu za ostvarivanje cilja, za proboj u drugi krug. A za to nam treba startna pobjeda protiv Turske – smatra Kranjčar.

>>Dečki, sad pričajte 
na Parku prinčeva

>>Bilić je utakmicom stari – mladi najbolje pripremao momčad

Komentara 6

ZI
zidov
14:16 12.06.2016.

onako kako je isao na sigetu N..S. Zrinski u boj za narod svoj!

Avatar hovatettemle
hovatettemle
18:30 12.06.2016.

Turci nesportski igrao slabo vodio utakmicu sudac ! Moglo je biti tri gola , tako da je jako lijepo !!!!

MU
muh
14:28 12.06.2016.

Mandžo če bit važan ako ne dobije crveni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije