Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA BUGARSKA

Niko Kovač: Nemam problema s kritikama ako su stručne i dobronamjerne

niko kovač
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
06.10.2014.
u 10:24

–- Nisam zaboravio na Niku Kranjčara, ali pričajmo o onima koji su tu, ne o onima kojih nema – rekao je Kovač

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač održao je konferenciju za medije uoči utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine s Bugarskom u petak 10. listopada i najavio da će igrati na pobjedu kako bi napravio ključan korak, ali i pokazao da je pomlađena reprezentacija uigrana i spremna na najveće izazove.

– Bugarska je pravi ispit, idemo na teško gostovanje. Oni su jedna ekipa koja je krenula dobrim putem, nisu bili deset godina na velikom natjecanju i stvaraju ozbiljnu momčad što se vidi i po tome da Ludogorec igra u Ligi prvaka. Iz te ekipe pozvano je šest igrača – rekao je Niko Kovač i nastavio:

– Ondje nas čeka težak protivnik i vruća atmosfera, bit će to velik izazov, ali uvjeren sam da smo se dobro pripremili. Dečki znaju da je to ključna utakmica, koja bi nam donijela "break" jer izvući dobar rezultat na gostovanju je velika stvar. Iako nemaju igrače kao što imamo mi, one koji igraju u velikim klubovima, jako su kvalitetni. Najveća opasnost prije s desne strane jer su jako ofenzivni, a uvjerljivo najopasniji jest kapetan Popov. Moramo se dobro pripremiti fizički i mentalno pa ako pristup bude pravi, neće biti problema.

Nažalost, izbornik neće moći računati na ozlijeđenog Šimu Vrsaljka, ali pozitivna je stvar što je na popis uvrstio 25 igrača pa će moći naći adekvatnu zamjenu bez ikakvih komplikacija.

– Popis objavljujemo dva tjedna prije jer statuti Fife i Uefe kažu tako nalažu, što je po meni prerano. Ali nepotrebno je i da se okupljamo (s medijima, op. a.) dva tjedna prije jer ne znamo tko će biti ozlijeđen. Smatram da je OK da konferencije za medije odsad stalno održavamo tjedan dana prije utakmice – istaknuo je izbornik.

Kad je već spomenuo popis, nije mogao izbjeći pitanje o Niki Kranjčaru kojeg na njemu nema.

– Niko Kranjčar je u situaciji u kojoj jest, bio je u problemima što se tiče Ukrajine i ondje je trenirao s drugom momčadi. Sad se vratio u Englesku i mi gledamo njegove utakmice, sve pratimo. Znam u kakvom je stanju, a nije u onom u kakvom je bio prije Svjetskog prvenstva. Trenutno ima još nekoliko tjedana da radi, da se napuni i sigurno ga nismo zaboravili – kazao je izbornik.

Spomenuli su se još neki kojih nema, kao Gordon Schildenfeld ili Sammir, ali izbornik nije želio više o toj temi.

– Previše pričamo o onima koji nisu tu, a oni koji su tu, nisu to zaslužili, pričajmo o njima. Krenuli smo u proces pomlađivanja i naš je cilj mladima dati priliku da sazrijevaju sa starijima. Želimo im dati mogućnost da osjete igrati u reprezentaciji.

Bez obzira na te riječi, morao je odgovoriti i na nepozivanje Ivice Vrdoljaka, koji igra u odličnoj formi.

– Ivica Vrdoljak igra u dobroj ligi i klubu, ali na toj poziciji nemamo velikih problema i nogomet kakav želimo igrati možemo s ovim igračima. A želimo igrati kao i sve velike ekipe danas i njihovi igrači, kao Xabi Alonso, Bastian Schweinsteiger ili Andrea Pirlo koji je nekad bio "desetka". Kod nas su to Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Upravo je zbog postavljanja tog dvojca previše u defenzivu trpio mnoge kritike, a trpi ih i dalje jer igra ni protiv Cipra ni Malte nije bila na razini. Ne bježi izbornik od toga, ali sustav u koji vjeruje neće mijenjati, uvjeren je da će uroditi plodom.

– Prihvaćam kritike ako su na određenoj razini, svi smo mi ljudi. Samo to mora biti na nekom nivou koji je normalan. Dobronamjerne i stručne kritike prihvaćam i ne bježim od njih, nemam problema s njima. Uostalom, kritizirali su me i kad sam bio igrač, iako to sad čine mnogo više – otkriva izbornik i dodaje da uz atmosferu koja je u momčadi nakon Bugarske neće biti previše kritika:

– Uvjeti su odlični, atmosfera je dosta dobra i momci se dosta međusobno druže, pomlađivanje je donijelo svježeg vjetra i nadam se da će se to sve prebaciti na teren.

>> Evo u kakvoj formi Hrvatska dočekuje sraz s Bugarima

Komentara 40

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
11:55 06.10.2014.

Niko nažalost nije objektivan, stalno nas uspoređuje s drugim reprezentacijama i stilovima igre što je po meni neprihvatljivo. Znam da se stječe dojam da je svatko danas trener, nije to baš jednostavno, ali ljudi koji komentiraju samo žele najbolje hrvatskoj reprezentaciji. Mislim da Kovač previše kombinira, nekakve složene jednadžbe u sustavu igre koju igrači teško prate, trebalo bi stvari postaviti jednostavno, imamo najbolji vezni red u europi, to su brojni treneri rekli, ali to ne pokazujemo na terenu, upravo zato što su stvari naopačke. To je ista generacija koja je pod Bilićem gazila velikane i sprdala se s njima, ne može me netko uvjeriti da je normalno se sa takvom ekipom mučiti protiv malte i možda protiv nadolazeće bugarske. Jednostavno je neprihvatljivo da sa ferarijem stigneš zadnji na cilj.

SP
splitskodite1976
14:59 06.10.2014.

To ti gazda rekao.....

Avatar white socks
white socks
17:21 06.10.2014.

Kranjčar nije u stanju a Perišić jeste, a tek se oporavio od ozljede, tri mjeseca nije trenirao niti igrao!?!? Strepim od genijalnih Nikinih zamisli i rasporeda. Strahujem da će Kramu postaviti za vratara, jer je očito da je opčinjen njegovim igrama (sudeći po tretmanu na prošle dvije utakmice) a Halilovića bi mogao staviti na umjesto lijevog zadnjeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije