Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAO S PETKOVIĆEM

Nekadašnja nada Dinama: 'Feyenoord me impresionirao samo travnjakom'

22.10.2020.
u 16:15

Za mene je bio korak naprijed u karijeri zaigrati u Nizozemskoj. Ovdje se preferira finiji, tehnički dotjeraniji nogomet, za razliku od poljske lige, u kojoj se više ide na “fiziku”, kaže nekadašnja nada Dinama

Slavni Feyenoord, europski i svjetski prvak 1970. godine, u svojoj je 112-godišnjoj povijesti u svojim redovima imao samo jednoga hrvatskog nogometaša, slavnoga Mladena Ramljaka, između 1974. i 1977.

No Feyenoord nije izuzetak među nizozemskim klubovima kad su naši igrači u pitanju. Rijetki su slučajevi da je neki hrvatski nogometaš bio zvijezda u tamošnjoj Eredivisie. Jedan od njih je, primjerice, Danijel Pranjić, nekada lider Heerenveena, koji je u Nizozemskoj bio briljantan pa ga je kupio Bayern. Zapaženu rolu imao je svojedobno i Joey Didulica u Ajaxu (1999.-2003.), dok su u istom klubu tek blizu prve momčadi bili Darko Bodul i Robert Murić.

Bio velika Dinamova nada

Zašto se Nizozemci tako rijetko odlučuju za naše nogometaše, za razliku od, primjerice, Belgijaca?, pitali smo nogometnog menadžera Branka Huciku.

– Odgovor je jednostavan. Zato što prema nizozemskom zakonu do ljeta 2018. naši nogometaši nisu tretirani kao igrači iz EU, dakle u Nizozemskoj su bili stranci. Usto, u Nizozemskoj, barem u klubovima srednjega ranga, plaće nogometaša nisu visoke kao u nekim drugim zemljama Unije – objašnjava Hucika.

U nizozemskoj Eredivisie, u kojoj se natječe 18 klubova, danas nastupaju četvorica nogometaša, sva četvorica koja su u nekoj fazi svoje karijere bila u Dinamu. Ante Ćorić je u Venlu, vratar Dominik Kotarski u Ajaxu, donedavni kapetan Dinamovih juniora Mateo Leš u Heraclesu, a Marko Kolar (25) u Emmenu.

– U Nizozemskoj sam od prošlog ljeta. Emmen me otkupio od poljske Wisle. Za mene je bio korak naprijed u karijeri zaigrati u Nizozemskoj. Ovdje se preferira finiji, tehnički dotjeraniji nogomet, za razliku od poljske lige, u kojoj se više ide na “fiziku”. Zadovoljan sam i u financijskom smislu, plaća redovito sjeda 25. u mjesecu – kaže Zabočanin Kolar, nekada velika Dinamova nada.

Za mali klub Emmen upisao je 26 nastupa i postigao pet pogodaka. Među ostalim, u prošloj je sezoni nastupio u utakmici protiv Feyenoorda u Rotterdamu, u kojoj je njegova momčad bila poražena 0:3. Igralo se pred više od 47.000 gledatelja.

– Nisam bio impresioniran ni ambijentom na njihovu kultnom stadionu De Kuijp, ni suparnikom, ali zato jesam – travnjakom. Kazali su mi da Feyenoord ima bolji teren čak i od Ajaxa, i u to sam se zaista uvjerio. Ta njihova trava doista je kao tepih – ističe Kolar.

Gledali ste posljednji nastup Feyenoorda u gradskom derbiju s rotterdamskom Spartom?

– Završilo je 1:1, a Feyenoord je bio mnogo bolji i po šansama trebao je pobijediti. Međutim, i taj autsajder Sparta mogla je do pobjede u posljednjim trenucima utakmice, kada je njihov igrač išao sam na vratara Feyenoorda – naglašava Kolar.

Je li Feyenoord jači od Dinama? Primjerice, tržišna vrijednost njegove momčadi iznosi 103.78 milijuna eura, a Dinamove 74,1 milijun eura.

– Kada Dinamo igra onako kako može, kad je na svom maksimumu i u top-formi, onda može pobijediti svakoga na svijetu. Ali, čim nije na toj razini, onda može biti jako ranjiv, a onda i Feyenoord ima dobre šanse. U momčadi Feyenoorda najviše mi se sviđa njihova ofenzivna “lutalica” Berghuis, na njega treba dobro paziti. U svakom slučaju, Dinamo se može “potući” s njima bez respekta, pravim pristupom i izvedbom može ih pobijediti – kaže Kolar.

Dinamo čeka već 12 godina

Rođeni ste 1995., bili ste Dinamovo dijete, poznajete li nekoga iz sadašnje garniture plavih?

– U mojoj generaciji, 1994. i 1995. godište, bili su Jedvaj, Pjaca, Bartolec, Krovinović, Capan... naravno Mateo Kovačić, u čijoj smo sjeni bili svi, te Bruno Petković, moj tadašnji konkurent u napadu. Bruno je jedno vrijeme bio s nama pa je onda otišao, tražio se, a evo, izrastao je u velikog igrača. Od Dinamovih igrača u kontaktu sam s Markom Tolićem i vidjeli smo se kad sam nedavno bio u Zagrebu – zaključio je Zagorec Marko Kolar.

Dinamo je posljednji put protiv Nizozemaca slavio 23. listopada 2008. nad NEC Nijmegenom (3:2) u Maksimiru. Od tada se četiri puta, u Europskoj ligi i Ligi prvaka, sastao s Ajaxom i sva četiri puta izgubio, dok s PSV Eindhovenom u EL-u ima remi i poraz.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije