Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Dinamo i Rijeka imaju sjajne prilike ove sezone, od iduće više ništa neće biti isto

Zagreb: Dinamo odradio trening uoči sutrašnje utakmice Europske lige
Jurica Galoic/PIXSELL
22.10.2020.
u 07:00

Ubuduće će naš prvak, kao i dosad, u kvalifikacije za Ligu prvaka, a ako ih ne prođe, tražit će šansu u Europskoj ligi, no svi će ostali u Konferencijsku ligu, novo europsko klupsko natjecanje trećeg ranga

Europska liga 2020./21. igra se s dva hrvatska kluba i nadom da Dinamo i Rijeka, koji danas startaju protiv Feyenoorda i Real Sociedada, mogu biti konkurentni i boriti se za ulazak u sljedeći krug. Ponovno će četvrtak biti dan nogometa i za Hrvatsku. Bilo bi ljepše da imamo utorak ili srijedu te četvrtak, to bi značilo da imamo klub u skupini Lige prvaka i klub u skupini Europske lige, ali ni ovo nije loše, za hrvatski je nogomet i te kako značajno što ima dva kluba koji će ove jeseni igrati u Europi. Pa kad bi još Dinamo i Rijeka u skupinama osvajali bodove, pomoglo bi to i njima i svima ostalima u budućnosti.

Konferencijska liga

Tim prije što je ovo posljednji put da će naši klubovi igrati izravno u Europskoj ligi. Ubuduće će naš prvak, kao i dosad, u kvalifikacije za Ligu prvaka, a ako ih ne prođe, tražit će šansu u Europskoj ligi, no svi će ostali u Konferencijsku ligu, novo europsko klupsko natjecanje trećeg ranga.

Pa ako za koju godinu osvoje dovoljno bodova, možda će se naši klubovi opet naći i u kvalifikacijama za Europsku ligu. Sad imamo dva kluba u Europskoj ligi i nadamo se da će Dinamo i Rijeka biti uspješni kao što su znali biti. Riječanima je ulazak u skupinu jackpot i ono što su željeli, to im je bio najviši cilj i samim ulaskom dečki s Rujevice već su napravili veliki posao i sad u respektabilnom društvu trebaju pokazati da su konkurentni. Neće to biti lako jer su nizozemski AZ Alkmaar, Napoli i Real Sociedad jači i bogatiji klubovi te su favoriti u odnosu na momčad Simona Rožmana.

No, zar to nije bio i Kopenhagen u play-offu, ali su ga Riječani izbacili iz natjecanja, i to u jednoj utakmici u gostima! Problem je možda dosta promjena u momčadi u odnosu na prošlu sezonu, ali došla su i neka nova imena i sad novi Slovenac na Rijekinoj klupi stvara novu momčad i možemo mu samo poželjeti da bude uspješniji i od svog sunarodnjaka Matjaža Keka. Bilo bi lijepo kad bi dečki na svojoj Rujevici to pokazali već danas protiv Real Sociedada koji je favorit, ali Rožmanovi igrači ne žele biti samo simpatični domaćini.

Wolfsberger je crna mačka

I Dinamo ima sličan problem kao i Rijeka, i plavi su promijenili krvnu sliku momčadi, čak je i više igrača u posljednjih godinu dana napustilo Maksimir nego što ih je otišlo s Rujevice. Europska je liga Dinamu bila B-opcija, željeli su plavi ponovo ući u Ligu prvaka, ali trener Zoran Mamić ispunio je ono osnovno – igrat će plavi ove jeseni na europskoj sceni. Kad bi bio uspješan kao i Nenad Bjelica prije dvije sezone u tom natjecanju, nitko više ne bi spominjao Ligu prvaka i neuspjeh u kvalifikacijama u kojima je posrnuo s plavima u gostima kod Ferencvarosa. Skupina u koju su dinamovci ždrijebom svrstani nije od onih koje ubrajamo u tzv. skupine smrti, ali nije baš ni plitki potok. CSKA iz Moskve i Feyenoord opasni su, austrijski Wolfsberger nešto manje, ali bi mogao biti crna mačka, klub od kakvih je Dinamo znao stradati, kao one sezone kad je bio u skupini s Ludogorecom i Černomorecom.

Bilo bi lijepo kad bi se Dinamo borio za to da prođe skupinu, zaboravio bi se neuspjeh u susretu s Ferencvarosem. Nadajmo se da će Dinamo i Rijeka danas postići dobre rezultate i da će se time nastaviti lijepa jesen hrvatskog nogometa.

SUPARNICI DINAMA:

  • CSKA, MOSKVA 4-2-3-1 Akinfejev – Fernandes, Karpov, Magnusson, Zajnutinov – Obljakov, Maradišvili – Kačajev, Vlašić, Džagoev – Čalov. Trener: Viktor Gončarenko Uspjesi: pobjednik Kupa Uefe 2004./05. 6 puta prvak Rusije, 7 puta prvak SSSR-a, 7 puta pobjednik Kupa Rusije i 7 puta Kupa SSSR-a, 7 puta osvajač Superkupa Rusije i 5 puta Superkupa SSSR-a Stadion: VEB Arena, 30.457 mjesta 
  • FEYENOORD 4-3-3 Bijlow – Nieuwkoop, Spajić, Senesi, Haps – Teixera, Fer, Toornstra – Berghuis, Linsen, Diemers. Trener: Dick Advocaat Uspjesi: Europski prvak 1969./70., pobjednik Kupa Uefe 1973./74. i 2001./02., pobjednik Interkontinentalnog kupa 1970./71. 15 puta prvak Nizozemske, 13 puta osvajač Nizozemskog kupa, 4 puta Superkupa  Stadion: Feyenoord (De Kuip), 47.500 mjesta
  • WOLFSBERGER 4-3-1-2 Kutin – Wernitznig, Baumgartner, Lohošvili, Scherzer – Taferner, Leitgeb, Sprangler – Liendl – Joveljić, Vizinger.  Trener: Ferdinand Feldhofer Uspjesi: Osvajač 2. lige 2011./12., prošle sezone igrao u skupini Europske lige i bio posljednji, iza Basakşehira, Rome i Borussije (M) s osvojenih pet bodova (pobijedio Borussiju u gostima) Stadion: Lavanttal-Arena, 7300 mjesta, Wörtersee, Klagenfurt, 30.000 mjesta

PROTIVNICI RIJEKE:

  • NAPOLI 4-2-3-1 Meret – Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Kysaj – Ruiz, Zielinski – Lozano, Mertens, Insigne – Osimhen. Trener: Gennaro Gattuso Uspjesi: pobjednik Kupa Uefe 1988./89. Dvaput prvak Italije, šest puta pobjednik talijanskog kupa, dva talijanska Superkupa Stadion: San Paolo, kapacitet 54.726
  • REAL SOCIEDAD 4-1-4-1 Remiro – Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Monreal – Zubimendi – Oyarzabal, Silva, Merino, Portu – Isak. Trener: Imanol Alguacil Uspjesi: 2 puta prvaci Španjolske, dva španjolska kupa i jedan Superkup Stadion: Reale Arena, kapacitet 39.500
  • AZ ALKMAAR 4-3-3 Bizot – Svensson, Chatzidiakos, Letschert, Wijndal – Koopmeiners, De Wit, Midtsjö – Karlsson, Boadu, Aboukhlal. Trener: Henk Fraser Uspjesi: dvaput prvaci Niozemske, četiri nizozemska kupa, jedan Superkup Stadion: AFAS Stadion, kapacitet 17.023

ZVIJEZDE:

Nikola Vlašić (CSKA, Moskva) Hrvatski reprezentativac odabrao je sjajan klub, u njemu je dobio pravu priliku, igra na poziciji koja mu najviše odgovara, središnjeg ofenzivnog veznog i najopasniji je igrač moskovskog CSKA, koji redovito ili zabija golove ili asistira suigračima za gol. O njemu sve znamo, ali toliko je nepredvidiv da će ga Rožmanova momčad teško moći zaustaviti. Uostalom, nije jedan od dvojice najvrednijih igrača bogatog moskovskog kluba postao slučajno, a sve je bolji i vredniji i u našoj reprezentaciji.

Mario Fernandes (CSKA, Moskva) Možemo spomenuti legen- darnog vratara Akinfejeva, 30-godišnjeg Džagoeva, ali uz Nikolu Vlašića zvijezda je Mario Fernandes, naturalizi- rani Rus rođen u Brazilu kojeg smo zapamtili na Svjetskom prvenstvu. Zabio nam je u produžecima četvrtfinala, ali je pri izvođenju jedanaesteraca promašio i Hrvatska je otišla u polufinale. I on je vrijedan 22 milijuna eura kao i naš Vlašić. Desni bek moskovskog kluba nije u cvijetu mladosti, ima 30 godina, ali još igra sjajno.

Steven Berghuis (Feyenoord) Nije najskuplji igrač Feyenoorda, ali je jedan od najvažnijih. Prošao je nekoliko nizozemskih klubova pa otišao u engleski Watford, iz kojeg ga je Feyenoord prvo doveo na posudbu, a onda i otkupio za 6,5 milijuna eura. Sad mu je vrijednost 11 milijuna eura, s 28 godina je igrač koji u klubu nosi broj deset iako je po vokaciji desno krilo. Kapetan je momčadi i izuzetno važna karika u sastavu iskusnog trenera Dicka Advocaata i njegova pomoćnika Željka Petrovića. 

Lorenzo Insigne (Napoli) Kapetan Napolia Lorenzo Insigne osam je godina u klubu, preko 350 utakmica odigrao je za taj klub, upisao 91 pogodak i 74 asistenije. Na stranu vrijednosti Kouliba- liyja (65 milijuna eura) i Ruizu (50 milijuna), no prva zvijezda je ipak kapetan Napolija. Doduše, u ovoj sezoni se ozlijedio i jop se ne zna koliko će biti izvan terena, ne bi bilo loše za Rijeku da propusti uta- kmice protiv momčadi s Rujevice, ali s druge strane bilo bi ga lijepo i vidjeti protiv našeg kluba.

Calvin Stengs (AZ Alkmaar) Dečko rođen u Amsterdamu u AZ je od mladih dana i sad je s tek 21 godinom Calvin Stengs, desnokrilni napadač ovog nizozemskog kluba najveća zvijezda i u njemu vide ‘bankomat’, igrača koji će im donijeti veliki novac. On već sada ima 77 utakmica za prvu momčad Alkmaara, a asistira više nego što zabija (17 pogodaka i 18 asistencija). Rožan će morati dobro poslo- žiti svoju lijevu defenzivnu stranu za tog mladića.

Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) Ako Rijeka protiv AZ Alkmaara mora paziti na suparničku desnu stranu, protiv Real Sociedada mora paziti na lijevu. Tamo ordini- ra Mikel Oyarzabal, reprezentati- vac Španjolske koji je bio kralja U21 vrste s nevjerojatna 23 nastupa. No, sad su mu 23 godine i igra u A vrsti i ne vjerujemo da će dugo ostati u Real Sociedadu, vrijednost mu je već sad 60 milijuna eura i za njega se zanimaju najbogatiji klubovi, ne samo u Španjolskoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije