Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tina Erceg

Nekad sjajna gimnastičarka sada je odlična u crossfitu

Tina Erceg
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/8
23.10.2017.
u 16:11

Crossfit se može modificirati pa ga mogu vježbati djeca, odrasli i umirovljenici. I zato je sve popularniji u Hrvatskoj i svijetu

Splitska Spaladium arena bila je proteklog vikenda domaćin velikog međunarodnog natjecanja u crossfitu. Nastupilo je 220 natjecatelja iz 26 europskih zemalja, a organizator je bio klub Crossfit Split.

– U tri dana natjecanje je gledalo prosječno 2000 ljudi, što je sjajna brojka s obzirom na to da ovaj sport u Hrvatskoj postoji tek pet godina. Puno ljudi zapravo i ne zna što je crossfit. Misle da je to nekakva igra s loptom – rekla je Tina Erceg, bivša hrvatska reprezentativka u sportskoj gimnastici, danas članica Crossfit Splita.

Čudesan rezultat s OI

Za one koji ne znaju, crossfit je trening kondicije i snage s elementima gimnastike, atletike i dizanja utega. Odvija se u skupinama pod nadzorom trenera koji vodi grupu, uči članove novim pokretima i ispravlja tehniku. Crossfit velikom brzinom osvaja srca vježbača diljem svijeta, a glavni razlozi za to su njegova fleksibilnost i varijabilnost.

Program je namijenjen i prilagođen svima, bez obzira na dob, spol i prethodno iskustvo u vježbanju. Vježbati mogu zaista svi, od djece do umirovljenika. Svaka vježba ima svoju prilagodbu, modifikaciju i svaka osoba može se baviti crossfitom, kao oblikom rekreativnog vježbanja ili pak ozbiljnije. Svima se može prilagoditi i sve postane izvedivo bez obzira na utreniranost osobe.

– Crossfit mi je kao sport bio najbliži sportskoj gimnastici koju sam ozbiljno trenirala. Osvajala sam medalje na svjetskim kupovima, sudjelovala na OI u Pekingu i Londonu, 2008. i 2012. Bila sam 14. na Igrama – rekla je Tina.

Kada nekome spomene to 14. mjesto, većina bi odmahnula rukom misleći kako je to slab rezultat.

– Zapravo, taj je rezultat čudo. Ja sam se na velika natjecanja plasirala kroz višeboj. Nisam bila specijalist za pojedinu spravu i podjednako sam dobro vježbala tlo, preskok, ruče i gredu. U gimnastici je jako teško ući u finale po spravama. I tko god uđe među osam najboljih, ujedno ima i veliku priliku na kraju osvojiti i medalju – kaže Tina Erceg.

Radi na Kineziološkom faksu

Kako ste se našli u crossfitu?

– Nakon Igara u Londonu počela sam raditi na Kineziološkom fakultetu, imala sam i neke druge privatne obaveze i nisam mogla više trenirati po pet-šest satri dnevno u dvorani. Došao je trenutak kada sam morala donijeti odluku i odlučila sam izaći iz sportske gimnastike. Kako bih održala formu, odlazila sam u teretanu i susrela se s ovim sportom. Usporedo s crossfitom bavim se i dizanjem utega. U oba sporta bila sam na nekoliko međunarodnih natjecanja – istaknula je Tina.

Niste se natjecali u Splitu?

– Ne. Ovoga puta bila sam u organizaciji, a bilo je jako puno posla. Uz rad na fakultetu treniram i djecu u Gimnastičkom klubu Split – kazala je Tina.

Cijeli tekst čitajte u Maxu.

Komentara 1

MU
mulag
17:13 23.10.2017.

idi kopaj gnoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije