Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbojka

Neće biti lako ostati u Ligi nacija, 12 sastava ima zaštićeni status

Europsko odbojkaško prvenstvo: Hrvatska - Italija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
09.05.2023.
u 08:00

Hrvatske odbojkašice počele su se u Zagrebu pripremati za prestižnu Ligu nacija, najjače svjetsko natjecanje. Hrvatska će reprezentacija potkraj svibnja igrati na prvom turniru u Osaki

Hrvatske odbojkašice jučer su započele pripreme za Ligu nacija. Reprezentacija će tjedan dana trenirati u zagrebačkom Domu odbojke Bojana Stranića, a izbornik Ferhat Akbas doći će tek nakon finala Lige prvakinja 20. svibnja jer se njegov Eczacibasi, za koji igra i Samanta Fabris, bori za zlato s Vakifbankom.

Iz Japana u Brazil

Prije odlaska na prvi turnir Lige nacija, 20. svibnja reprezentativke odlaze u Italiju igrati prijateljske utakmice. Prvi turnir Lige nacija održat će se u Osaki, a u Japan se kreće 27. svibnja, drugi je turnir u Brazilu, kamo će otići izravno iz Japana, a održat će se od 13. do 18. lipnja u Brasiliji, dok je treći u Bangkoku kamo će reprezentacija otputovati 25. lipnja. Europsko prvenstvo počet će 14. kolovoza, a održat će se u Italiji, u Monzi i Torinu.

- Ove nas godine čekaju brojna natjecanja u seniorskim i mlađim dobnim kategorijama. Mušku seniorsku reprezentaciju čeka Final Four Zlatne lige te Europsko prvenstvo, dva ključna natjecanja. U Zlatnoj ligi očekujemo da će izbornik definirati sastav za EP, no to ne znači da nam Final Four nije važan, naprotiv, želimo se kao finalisti uključiti u kvalifikacije za Challenger kup kako bi dogodine možda i muška reprezentacija igrala u prestižnoj Ligi nacija, što nam je dugoročni cilj. To u ovom trenutku možda zvuči preambiciozno, no uvjeren sam da ova momčad ima kvalitetu da dogodine igra u Svjetskoj ligi. Što se EP-a tiče, plan je proći skupinu i ući u drugi krug, a veliki bi rezultat bio ulazak u četvrtfinale - kaže Frane Žanić, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Što se ženske reprezentacije tiče, predsjednik HOS-a ni tu ne skriva visoke ambicije.

- Kod ženske reprezentacije stvar je puno kompleksnija i teža. Prvi put u povijesti igramo u Ligi nacija i cilj nam je u prvoj sezoni izboriti ostanak, što neće biti nimalo lako jer, kao što znamo, čak 12 reprezentacija ima zaštićeni status i ne može ispasti. Dakle, samo četiri reprezentacije mogu ispasti, pa je samim time to za nas golem izazov. No, vjerujem u ono što radi izbornik Akbas, a predvođeni našom kapetanicom Fabris, mislim da ćemo uspjeti u tome. Na EP-u pak, ono najmanje što od njih očekujemo jest da igraju u četvrtfinalu, za što vjerujem da imaju i snage i kvalitete. Igračice su imale dobru sezonu, neke su doduše ozlijeđene, a neke su igrale važne uloge u svojim klubovima pa su sigurno i umorne, ali sve one znaju da se u reprezentaciji uvijek daje maksimum. Nadam se da ćemo na kraju ljeta biti zadovoljni rezultatima kao još jednim pokazateljem dobrog rada svih selekcija, na čelu s Hrvatskim odbojkaškim savezom - zaključio je Žanić.

Bravo za Enarda

Kupom nacija u odbojci na pijesku ujedno počinju i kvalifikacije reprezentacija za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. Naši odbojkaški na pijesku u skupini su E zajedno s reprezentacijama Španjolske, Austrije, Slovenije i Litve, a turnir će se održati u Madridu 15. i 16. svibnja. Odbojkašice na pijesku igrat će u Budimpešti 10. i 11. lipnja, a u skupini su D s reprezentacijama Italije, Austrije, Mađarske i Engleske. Pobjednici svake skupine izborit će nastup na završnici Kupa nacija koja će se održati 2024. godine.

Berlin Recycling Volleys, klub izbornika hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Cedrica Enarda, osvojio je naslov prvaka Njemačke, pobijedivši u posljednjoj utakmici finalne serije doigravanja momčad Friedrichshafena s 3:1.

VIDEO: 'Vladarica Grobnika' vozi superskupe jurilice i drži jedan rekord

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije