Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMIR MARKOTA

Ne želim govoriti o sukobu u Usaku, a možda iz Cedevite opet odem u NBA

Damir Markota - predstavljanje u Cedeviti
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
06.12.2017.
u 14:45

- U ovom poslu teško je planirati. Uostalom, ja nisam očekivao niti da ću početkom prosinca biti u Cedeviti. Tko zna, možda sljedeće godine opet odem u NBA.

Uoči večerašnje domaće utakmice Eurokupa protiv nepobijeđene Darušafake (19.45), prilično samozatajno predstavio se novinarima novi Cedevitin igrač Damir Markota (31, 208 cm). A i to govori u prilog tezi da se igrač, koji iz mladosti nosi etiketu “problematičnog”, s vremenom promijenio i uozbiljio.

A baš u tom stilu mu je dobrodošlicu poželio i klupski trener Jure Zdovc koji mu je već jednom bio trener i to u sezoni 2010./2011. u ljubljanskoj Olimpiji.

- Damira dobro poznajem. Prošlo dosta godina od te naše suradnje pa sam mu rekao da smo se od tada vjerojatno obojica promijenili. On na bolje, a ja na gore. Zahvaljujem upravi što su doveli iskusna i raznovrsna igrača koji razumije košarku i koji nas kao takav može dići na višu razinu. Doduše, u mom sustavu igre ima puno pravila i detalja pa će mu trebati vremena da sve to pohvata i da se uklopi. Raduje to što Damir može igrati na obje visoke pozicije. Više će igrati na četvorci, a ponekad i na petici, a dobro je što može igrati u paru sa svakim od naših visokih igrača.

Damir Markota - predstavljanje u Cedeviti
1/7

Kada smo pak Damira priupitali što se, zapravo, dogodilo u turskom Usak Sportifu i zašto je nakon samo tri mjeseca raskinuo ugovor s tim klubom, o tome nije bio voljan pričati.

- Sada nemamo vremena da pričamo o tome jer se moram priključiti momčadi na treningu. Što je bilo, bilo je. Jako mi je drago da sam se vratio kući, prvi put sam u Cedevitinu trening centru i ugodno sam iznenađen.

Problematično djetinstvo

A bilo je to da je između njega i trenera Ozana Bulkaza došlo do nesporazuma jer je Damir, nakon jedne izmjene i oštre kritike na njegov račun nešto opsovao sebi u bradu, a ovaj je mislio da je da je to na njegov račun pa je ljubav pukla.

- Čim se to dogodilo, saznali smo i reagirali. Damir je već dvaput bio vrlo blizu Cedevite pa smo odlučili iskoristiti ovu priliku - kazao nam je sportski direktor koji je za zajedničkih cibonaških dana s Markotom ponekad bio i cimer.

A Damir je u Cibonu došao kao klinac od 14 godina i to iz Švedske, kamo je za vrijeme rata izbjegla njegova obitelj. Sam se javio u Cibonu u čijem je stacionaru odrastao bez nadzora roditelja, tada već rastavljenih, pa je u njegovu mladenačkom životu bilo kojekakvih epizoda, ali i likova čiji se životni svjetonazori ne poklapaju sa onima od sportaša. I to je uteg koji Damir vuče za sobom još i danas premda je, otkako je postao roditelj, prilično promijenio svoj životni stil. Uostalom, da nije tako ne bi ga Cedevita dovodila u svoje redove.

- Doveli smo izuzetno kvalitetnog igrača koji će ovu momčad učiniti još konkurentnijom, a naš klub još ambicioznijim.

Čeka ih David Blatt

U današnjoj utakmici protiv istanbulskog kluba predvođenog trenerom Davidom Blattom, Markote neće biti, debitirat će u nedjelju na gostovanju kod Partizana. Bude li dobar možda bismo ga u veljači mogli ponovo vidjeti u dresu reprezentacije.

- Neka se ja prvo nametnem klupskom treneru Zdovcu, a do veljače ima dosta vremena. No, ako me izbornik pozove ja ću se odazvati.

A baš je Damir jedan od onih veterana koji bi dobro došao ovoj “zelenoj” reprezentaciji da se probije na Svjetsko prvenstvo. Uostalom, Markota za sobom ima nastupe na tri europska i jednom svjetskom prvenstvu, a i posjeduje ponekad neophodnu sportsku drskost.

S obzirom da mu je sin krenuo u školu, je li ovaj povratak iz Turske u Hrvatsku i neka naznaka da se inozemstva pomalo i zasitio?

- U ovom poslu teško je planirati. Uostalom, ja nisam očekivao niti da ću početkom prosinca biti u Cedeviti. Tko zna, možda sljedeće godine opet odem u NBA.

A ondje je proveo jednu sezonu i to u Milwaukee Bucksima, nakon čega je igrao u Rusiji, Litvi, Španjolskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Turskoj, a Cedevita će mu biti 14. klub u karijeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije