Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA BOLJI OD ERIKSENA

Ne Kasper, nećeš mi ukrasti san koji sanjam cijeli život

02.07.2018.
u 19:01

Eriksen je vjerojatno Lukin nasljednik u u Tottenhamu, možda i u Realu. No, Nižnji će pamtiti po - Gorkom

Dvaput smo se sinoć vraćali iz mentalnog ponora. Prvi put nakon samo 58 sekundi. Drugi, nakon promašenog Modrićeva jedanaesterca u 115. minuti.

A kako je bilo Luki nakon što mu je Kasper Schmeichel ulovio ‘živu loptu’?

‘U utakmici generacije...’ - kako će kasnije naš kapetan priznati.

A pomislili smo da se iz takvog ponora nećemo moći vratiti, posebice ne u onako rijetko viđenoj drami jedanaesteraca.

Nebo je htjelo da Modrić ne bude tragičar, jer što bi drugo bio da nismo prošli na jedanaesterce. Čuvao ga je i njegov Zadranin Danijel Subašić s tri spektakularne obrane. Subašić je tek drugi vratar u povijesti Svjetskih prvenstva kojemu je to pošlo za rukom.

Nakon Portugalca Ricarda 2006. godine protiv Engleske.

Uzeo je Luka hladno loptu kod izvođenja jedanaesteraca i zabio. Kao da je htio Kasperu kazati:

‘Nećeš mi ti uzeti san koji živim, sanjam cijeli život...’

I zato je on taj, zvijezda i motor madridskog Reala.

1/10

Imali smo sreću

Većina taktičkih analiza uoči utakmice zasnivala se na učincima našeg kapetana i danske nadolazeće zvijezde Christiana Eriksena. Naravno, obojica su imala značajnu ulogu. Čak su obojica promašili po jedanaesterac. No, Nižnji Novgorod, kojeg su Rusi nekoć zvali Gorki, po gorkom će okusu ostati u Eriksenevu sjećanju.

Jučer nam se nakon utakmice iz Nižnjija javio Marko Lozo, mladi hrvatski trener.

- Luka je jučer u svim parametrima bio bolji od danske zvijezde, ofenzivnim i defenzivnim. Modrić je kompletniji, posebice u tranziciji i igri jedan na jedan. Iako, svakim je dodirom jasno kako je Eriksen opasniji u međuprostoru - ističe Lozo.

Imali smo sreću! Nema dvojbe, no za velike stvari treba vam sreća. U svemu što činite. Iz ove utakmice nećemo pamtiti neke posebne segmente ni periode u našoj igri. Pamtit ćemo rezultat i plasman u četvrtfinale.

- Hrvatska opet nije imala mehanizam organizacije igre. To nam je problem od prvog kola - naglašava Lozo.

Pokušali smo u prvom poluvremenu u nekoliko navrata visokim presingom kopirati igru kao protiv Argentine. No, Danci su imali protuigru i za to!

- Danci su imali 87 dugih lopti, od toga 89 posto na Yussufa Poulsena i to je njihov mehanizam izlaska iz visokog presinga - ističe Lozo.

Za trijumf protiv Rusa trebat će nam pravi Modrić.

- Trebat će nam Lukine lopte za napadača, po dijagonali ili one na bočnog ofenzivnog. To jednostavno mora bolje izgledati nego protiv Danaca - kaže Lozo.

Luka se izjednačio sa Srnom

Luka je do jučerašnje utakmice imao 87 posto točnih dodavanja, za razliku od Eriksenovih 79. Tijekom prethodne tri utakmice, Luka je imao 1,7 posto dodira, u odnosu na Eriksenovih 0,7, što znači da je naš veznjak više sudjelovao u kreaciji igre svoje momčadi.

Sličan je omjer i kada su u pitanju presječene lopte (1,3 naspram 0,7), što je također bio pokazatelj da Luka bolje čita i predviđa. Također, izdvojili smo i 53 Lukina dodavanja, u odnosu na 37 Eriksenovih.

- Danska ima mehanizam igre u kojem Eriksena iskorištava na najbolji način, dubinom za napadača i ostavljanjem lopte za njega u međuprostorima - zaključio je Lozo.

Možda će Eriksen biti pravi Lukin nasljednik u Tottenhamu, možda čak i u madridskom Realu, no još nije na toj razini...

Luka je sinoć upisao 18. nastup na europskim i svjetskim prvenstvima kombinirano. Izjednačio se po tom učinku s dojučerašnjim rekorderom Darijom Srnom.

I prema svim parametrima iz sinoćnje utakmice Modrić je bio bolji od Eriksena. Imao je više dodira s loptom (106-73), veći postotak uspješnosti dodavanja (83 - 80). Od 80 dodavanja ukupno, Luka je imao 65 točnih. S druge strane Eriksenov omjer je 50-40.

Koji god parametar uzmete, naš je kapetan u prednosti.

Komentara 1

PR
prajdali100
20:24 02.07.2018.

Svi statistički pokazatelji idu na našu stranu.Nije mi jasno kako Danci mogu tvrditi da su bili bolji.Jedino bolje izvode aute....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije