Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRKO NOVOSEL:

'Ne bi se smjeli igrati vatrom jer nestat će nam košarka'

Mirko Novosel
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
01.06.2015.
u 13:45

- Već je bilo vrijeme da se uvede red jer priča s tim Ulebom i način na koji je vođena ABA liga pogubni su za Hrvatsku ligu - smatra Novosel.

Mirko Novosel, jedini hrvatski trener koji je stanovnik Košarkaške kuće slavnih i utemeljitelj današnje Cibone, od početka ove priče na Fibinoj je strani, što je bio slučaj i prigodom prvog raskola u europskoj košarci koji se dogodio 2000. godine. Naime, najtrofejniji hrvatski trener tada je bio supervizor Fibine Eurolige, tada prozvane Suproligom, koja se odvijala paralelno s Ulebovom Euroligom.

- Kao što je Uefa napravila reda u nogometu, tako je vrijeme da to učini i Fiba u košarci. Uostalom, kada je svojedobno velika telekomunikacijska kuća Telefonica htjela krenuti s profesionalnom nogometnom ligom u Europi, najveći europski klubovi povukli su ručnu kočnicu, pa je ta kompanija s tim kapitalom ušla u košarku i dovela do raskola. Nažalost, Fiba je tada bila puna slabosti pa je došlo do podjele na Fiba World i Fiba Europe i zavladao je totalni nered.

Fiba se sada sredila

Današnja Fiba, smatra Novosel, puno je kompaktnija nego nekad. Došli su neki novi ljudi s namjerom da svu košarku vrate pod Fibin krov.

- Već je bilo vrijeme da se uvede red. Priča s tim Ulebom i načinom vođenja ABA lige, smatram, bila je katastrofalna. Potrebna nam je regionalna liga potpuno drugačije organizirana i vođena. Treba zaboraviti privatne vlasnike jedne takve lige, ona mora biti u organizaciji nacionalnih saveza. Neka savezi formiraju tijelo i imenuju čovjeka koji će tu ligu voditi, po uzoru na najjaču ligu bivše SFRJ.

Nije li nerealno očekivati da će Fiba suspendirati Hrvatsku i brže-bolje imenovati novog domaćina skupine Eurobasketa? Pa nije to lako izvesti, doslovce preko noći.

I to je moguće. Pa Slovenija sutra može preuzeti domaćinstvo Europskog prvenstva jer je bila domaćin prethodnog Eurobasketa. O Grčkoj da i ne govorimo. Mi se pak ne bismo smjeli igrati vatrom. Hrvatska ne smije dopustiti da se takvo što dogodi jer onda će košarka kod nas posve nestati.

Tri hrvatska suvlasnika

U tom smislu Mirko upozorava na privatne suvlasnike ABA lige među kojima su i predsjednik HKS-a Danko Radić, povjerenik ABA lige Josip Bilić i bivši direktor Cibone Bože Miličević.

Meni je od početka jasno što to Lisac izvodi. Kako već pet godina ne može naći sponzora lige, prodaje pravo nastupa Bugarima i Mađarima i tako ruši dignitet lige iz koje takvi nisu mogli ispasti. Osim toga, ta je liga marginalizirala i dezavuirala Prvenstvo Hrvatske i zato je potrebno odmah napraviti dogovor nacionalnih saveza i staviti se pod kapu Fiba Europe. A ti će ljudi, vjerujem, razjuriti i Euroligu i njena šefa Bertomeua jer to što on radi smrt je za košarku. Počevši s brojem utakmica koje euroligaši igraju i koliko su izraubani ti igrači.

>>Sjećanje na genijalnog Krešu ne smije blijedjeti i zbog djece naše djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije