Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODUS OPERANDI

Navijači zazivaju 'nove igračke' u reprezentaciju, ali takav pristup ne bi imao smisla

Rijeka: Slavlje nakon pogotka Marca Pašalića za 1:0 protiv Dukagjinija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.10.2023.
u 10:53

Svi ovi igrači su na početku sezone u dvije, tri ili četiri utakmice pokazali odličnu formu i klasu na terenu, no odlična forma u samo nekoliko HNL utakmica nikad nije bila dovoljan preduvjet za mjesto na reprezentativnom popisu. Ako netko iz domaće lige ulazi u reprezentaciju, potrebno je dokazati kontinuiranu klasu na planu cijele sezone

Hrvatska nogometna reprezentacija je u proteklih nekoliko tjedana doživjela brojne izostanke igrača uoči najnovijeg ciklusa kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2024. godine.

Uoči domaćeg ogleda protiv Turske te gostujućeg protiv Walesa, izbornik Zlatko Dalić je saznao da ne može računati na ozlijeđene prvotimce Ivana Perišića i Andreja Kramarića, dok vrlo vjerojatno zbog lakših ozljeda na tim utakmicama neće biti ni Brune Petkovića te Luke Ivanušeca. Uz sve to, Marko Livaja se oprostio od reprezentativnog dresa. 

Tako je Dalić u poprilično kratkom periodu ostao bez čak pet igrača koje koristi u napadačkoj liniji. Stoga su nove prilike u reprezentativnom dresu dobili igrači poput Fiorentininog Josipa Brekala te Augsburgovog Diona Drene Belje koji je pozvan s pretpoziva. 

Od preostalih napadačkih opcija, što onih u sredini napada, što onih koji mogu igrati na krilnim pozicijama, u ovom sazivu reprezentacije još se nalaze i Petar Musa (Benfica) za sredinu napada, te Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino) te Lovro Majer (Wolfsburg) za krilne pozicije, a na pretpozivu još čeka i središnji napadač Matija Frigan (Westerlo).

Navijači hrvatske reprezentacije su, s obzirom na cijelu situaciju, počeli davati nove 'sugestije' izborniku Daliću. Prema sve brojnijim mišljenjima navijača i pratitelja vatrenih, Dalić bi trebao dati priliku nekim novim, ili pak novim-starim imenima.

Tu se najglasnije lobira za igrače koji igraju u domaćem dvorištu. Ako ste pratili puls publike posljednjih dana i tjedana, vrlo vjerojatno ste mogli vidjeti da su u kontekstu reprezentacije spominjana imena poput Rijekinog napadačkog trojca kojeg čine bivši adut reprezentacije Marko Pjaca, ali i mladi reprezentativci Franjo Ivanović i Marco Pašalić. Od mladih reprezentativaca znalo se spomenuti i ime Dinamovog krila Gabriela Vidovića, koje se posebno spominjalo nakon ozljeda Ivana Perišića i Luke Ivanušeca. 

Međutim, moramo malo uvesti realnost u tu cijelu priču. Svi ovi igrači su na početku sezone u dvije, tri ili četiri utakmice pokazali odličnu formu i klasu na terenu, no odlična forma u samo nekoliko HNL utakmica nikad nije bila dovoljan preduvjet za mjesto na reprezentativnom popisu

16.09.2023., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 08. kolo, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo. Robert Ljubicic, Gabriel Vidovic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Igrači poput, recimo, Brune Petkovića, Marka Livaje i Luke Ivanušeca su tek nakon fantastične cijele sezone na HNL razini uspijevali dobiti pozive za reprezentaciju. Isto tako se može reći i za imena koja su na neki način vraćena u reprezentaciju, poput Josipa Brekala ili Diona Drene Belje, oni iza sebe već imaju jednu cijelu ili više cijelih sezona u kojima su bili izvrsni u domaćem prvenstvu.

Sve to, kao i kod Brekala i Belje, stoji i za imena s popisa ili s pretpoziva poput Vlašića, Pašalića, Majera i Frigana. Svi oni su u kontinuiranom periodu tijekom svojih karijera odradili iznimna dokazivanja na HNL razini.

Iako su igrači poput Ivanovića, Pašalića i Vidovića fenomenalni potencijali i sigurni kandidati za budućnost A-reprezentacije, modus operandi u seniorskoj vrsti nikad nije bio takav da se nakon dvije-tri odlične utakmice odmah dobiva poziv za 'vatrene'. A taj modus operandi nema smisla propitkivati jer svi znamo kakve je uspjehe donosio. 

Tu postoji, također, i moment te fenomen "nove igračke" kod navijača. Da se pita prosječnog člana publike, on bi u svakom sljedećem sazivu isprobavao neka nova imena koja su u tom periodu u formi odigrala nekoliko dobrih utakmica. No u jednom ozbiljnom i uspješnom kolektivu takav bi pristup definitivno narušio stabilnost i neku zamišljenu hijerarhiju, koja jednostavno mora postojati.

Uz to, navijači često zaboravljaju realnu perspektivu da jedan pogodak u jednoj njemačkoj ili talijanskoj ligi, zbog razlike u zahtjevnosti i kvaliteti natjecanja, vrijedi kao tri, ili možda čak pet u HNL-u.

Za većinu ovih spomenutih momaka još uvijek ima vremena, i kao što je pokazala smjena generacije između SP-a u Rusiji 2018. i SP-a u Kataru 2022., stručni stožer hrvatske reprezentacije je dokazao da ju zna napraviti na uspješan način. A taj način je postupan te zahtijeva kontinuirano i dugoročno dokazivanje dok se određena količina 'kredita' ne dobije. 

Komentara 5

MA
Maui
17:35 11.10.2023.

"...odlična forma u samo nekoliko HNL utakmica nikad nije bila dovoljan preduvjet za mjesto na reprezentativnom popisu." Slažem se kako bi tako trebalo biti, ali što je onda s Vlašićom sve ove silne godine? Par dobrih utakmica u lošoj ruskoj ligi i ne možeš ga više istjerati? Navedeno bi moralo biti pravilo primjenjivo za svih, a pogotovo za prevare od igrača kao što je Nikola Vlašić.

BL
blekpanther
15:30 11.10.2023.

Evo još jednog što svoja razmišljanja pripisuje navijačima!

PO
Poletarac101
11:49 11.10.2023.

Brekalo nije za repku ,Sezona 22/23 do sad u 27 tekmi zabio je samo 1 (jedan)gol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije