Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest Eura

Naš prvi Euro, 1996. u Engleskoj: Ubitačna Sundellova ‘pravda’

Germany v Croatia Euro 96 Quarter-final Pic: Lee Beskeen/Action Images Croatia'sIgor Stimac is sent off by referee Leif Sundell
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.06.2016.
u 22:00

– Poraz od Nijemaca pamtim po najvećoj sportskoj nepravdi u svojoj karijeri. Ostao je ogroman žal za propuštenom prilikom jer mi smo u tom trenutku bili bolji od Nijemaca.

Švedski sudac karijeru je završio 2003. godine, a Euro 1996. bilo mu je prvo i jedino veliko natjecanje. Na njemu je totalno podbacio

Prvo veliko natjecanje i odmah bolno, traumatično iskustvo. Čak ni krađa njemačkog suca Starka protiv Španjolaca u Gdanjsku prije četiri godine ne može se usporediti s drskom otimačinom Šveđanina Leifa Sundella u četvrtfinalu Eura 1996. protiv Njemačke u Manchesteru.

Nikada prije ni poslije Old Trafforda, do dana današnjega, hrvatska reprezentacija nije doživjela takav sudački ‘masakr motornom pilom’. I premda je u sjećanju na tu utakmicu u našem fokusu oduvijek bio sudac, u Sundellovoj debeloj sjeni čuči još jedan indisponirani akter. Ćiro Blažević nikada si vjerojatno neće oprostiti što je Nijemcima suprotstavio nespremnoga Nikolu Jerkana...

Ostao je ogroman žal

– Poraz od Nijemaca pamtim po najvećoj sportskoj nepravdi u svojoj karijeri. Ostao je ogroman žal za propuštenom prilikom jer mi smo u tom trenutku bili bolji od Nijemaca. I zaslužili smo proći, čak bih rekao da smo mogli na tom prvenstvu otići do kraja – kaže akter te utakmice Nikola Jurčević (49).

A do kraja su otišli Nijemci, svladavši nakon Hrvata i Engleze, a u finalu Čehe.

– Možda u tom trenutku nismo bili svjesni svoje snage, koliko smo zapravo moćni. Tu smo moć demonstrirali dvije godine kasnije u Francuskoj – dodaje Jurčević.

A sad o Sundellu?

– Osvježio sam nekidan sjećanje na tu utakmicu, odgledao sam snimku i još se jednom uvjerio kako smo protiv Nijemaca bili drastično oštećeni. Vrhunac je bilo neisključivanje Klinsmanna zbog gruboga prekršaja na Vlaoviću, ali bio je tu i jedanaesterac, koji nije bio očit, pa prekršaj na Jerkanu prije njihova drugog pogotka... Šteta, jer imali smo Nijemce, a upravo je sudac bio presudan faktor u toj utakmici.

Kako ste poslije utakmice reagirali prema Sundellu?

– U našim redovima prevladavala je tuga pomiješana s ponosom. Primili smo taj poraz dostojanstveno, nije bilo reakcija prema sucu iako je on još dugo bio tema naših razgovora poslije utakmice – zaključio je Jurčević.

Štimčev crveni karton

Lista Sundellovih propusta u toj utakmici podulja je i svi su išli u korist Nijemaca. Međutim, kod dodjeljivanja crvenog kartona Štimcu u 56. minuti Šveđanin nije pogriješio. Na žalost, samo tri minute nakon toga Elf je preko Sammera došao do pobjedonosnog pogotka.

Teško je, međutim, Sundella obilježiti kao ‘plaćenoga ubojicu’. Niti je on bio poslan u Manchester da spasi Nijemce niti si je on sam zadao taj zadatak. Jednostavno, bio je izrazito loš sudac nedorastao utakmici tako velikoga uloga.

I presjek njegove karijere to će potvrditi. Euro 1996. godine bio mu je jedino veliko natjecanje, a u Ligi prvaka vodio je samo devet utakmica. Sudačku karijeru završio je 2003. godine.

A gdje je danas 58-godišnji Leif Sundell? Od izvora u Švedskoj doznajemo kako se povukao u anonimnost i nije angažiran u nogometnoj organizaciji. No pronašli smo njegovo ime na popisu Uefinih kontrolora, u četvrtoj, drugoj najslabije rangiranoj skupini, tzv. 2-Star-Observers. U istom je razredu i Vinkovčanin Miroslav Vitković.

– Sundella sam susretao na seminarima kontrolora, ali nikada nismo razgovarali. Znate, uvijek se traži neki sugovornik s tvog govornog područja – kaže Vitković.

Pitali smo i Ivana Bebeka, Marija Strahonju, Antu Vučemilovića. Nikome od te trojice sudaca Sundell nije bio u kontroli...

>>Rakitić: Za uspjeh na Euru važno je koliko ćemo biti 'gladni' kada izađemo na teren

Komentara 3

KO
koliba
23:51 08.06.2016.

Najbolja repka u povijesti nogometa!

MN
Mnd7779
06:32 09.06.2016.

Sami su priznali da smo bili bolji, sjećam se

ZI
ZICKLER
13:34 11.06.2016.

Uvijek kažem da smo 1996 bili bolji nego u Francuskoj 1998 ali radi svoje vlastite gluposti smo propustili ići do kraja. I nije baš lijepo uspoređivati utakmicu s Njemačkom te 1996 i 1998 jer opet smo bili bolji 1996 a Elf je bio bolji dvije godine kasnije. Svoji šansu smo prokockali protiv Portugala i više se trebalo pričati o toj utakmici a ne o sudcu ( makar nas je oštetio). A što se tiče priče o neuvjerljivoj Njemačkoj moramo znati da su u tim godinama Nijemci uz Talijane bili vladari na starom kontinentu. To potvrđuje da su njihovi klubovi ( Borussia Dortmund i Schalke 04 u kojem su većinu igrali njemački igrači osvojili i Kup Uefa i Ligu prvaka sezonu iza, a Njemačka je barem još dvije sezone imala minimalno dva predstavnika u četvrtfinalu lige prvaka pa tako ne možemo biti subjektivni i reći da su oni nezasluženo bili europski prvaci. I

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije