Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČIVAO U MIRU

Napustio nas je legendarni Deda: Livaković se oprostio dirljivom posvetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.07.2021.
u 17:34

Odlazak Željka Nježića izazvao je tugu ne samo najbližih članova obitelji i prijatelja, već i brojnih nogometaša koji su imali čast raditi s njim.

Legendarni nogometni trener Željko Nježić Deda preminuo je u 76. godini tijekom noći od zastoja srca i izazvao veliku tugu ne samo najbližih članova obitelji i prijatelja, već i brojnih nogometaša koji su imali čast raditi s njim.

Nema trenera na ovim prostorima koji je učio toliki broj vratara kao Željko Nježić. U četrdeset godina karijere deseci prvoligaških vratara prošli su obuku kod legendarnog Dede.

Do samog kraja bio je razgiban i agilan, što mu je ostalo još iz doba kada je osam godina vježbao gimnastiku u Sokolu. Dobar dio njegovih nekadašnjih pulena sada je isto u trenerskim vodama. Sigurno kopiraju Nježićeve metode. Za svoj rad dobio je priznanje saveza u obliku medaljona, ali dojam je da se moglo više i bolje iskoristiti njegovo znanje.

Primjerice, od svega što je naučio, mogao bi se napraviti zanimljiv priručnik trenerima vratara. Kako je tvrdio u razgovoru za Večernji list početkom siječnja, prošao je oko tri tisuće vježbi najrazličitijih vratarskih tehnika.

Sakupljenih u radu s Franjom Glazerom, Mišom Etlingerom, Bogdanom Cuvajom, Zlatkom Kranjčarom, Igorom Štimcem, Ćirom Blaževićem, Draženom Besekom, Brankom Karačićem, Nikolom Jurčevićem, Milom Petkovićem, Ilijom Lončarevićem, Josipom Kužeom, Krasnodarom Rorom, Ivom Šuškom...

Kroz njegove su ruke između ostalih prošli Miroslav Žitnjak, Tomislav Piplica, Vladimir Vasilj, Vatroslav Mihačić, Dragan Stojkić, Sandro Tomić, Karlo Žiger...

Željko Nježić rodio se 13. listopada 1945., karijeru je prekinuo 1980. kao član Bregenza, zbog ozljede. A većinu trenerske karijere proveo je u Zagrebu, klubu koji je dao mnogo velikih igrača, ali i vratara, među kojima je Dominik Livaković.

Vratar hrvatske nogometne reprezentacije bio je jako vezan uz Dedu, zajedno s Josipom Čondrićem prije dvije godine kupio mu je automobil, da mu se bar malo oduži za sve što mu je omogućio. Zato mu je posvetio objavu na Instagramu nakon što je čuo nesretnu vijest.

Foto: Instagram

No skromni Deda nikad nije želio primati zasluge, zadovoljstvo su mu pružali svi uspjesi koje bi njegovi učenici postigli. I to je najveća ostavština, da nastave njegovim stopama, da nakon uspješnih karijera istom tom energijom usmjeravaju druge da postignu uspjeh.

Počivao u miru.

Komentara 7

Avatar Sandinista
Sandinista
18:57 06.07.2021.

Ode još jedan nezaboravni igrač NK Zagreb. Doduše, Bandić se pobrinuo da ode i klub. Deda, počivaj u miru i pozdravi gore Koku Smoleka.

Avatar duje912
duje912
09:21 07.07.2021.

nikad čuo...ak je taj trenirao Ladića onda je jasno zašt je ovaj primio 2 krumpira na SP 1998 od Turama...

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
17:42 06.07.2021.

zašto je svatko o kome se napiše članak "legendaran"?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije