Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HR-klasik u YU-ligi

Najljepši derbi 1984.: Mlinka - Baka 2:2

Najljepši derbi 1984.
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
14.03.2015.
u 08:00

“Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska, sa njima se ponosi čitava Hrvatska”

Ima od toga skoro 25 godina, četiri dana dijele od te “srebrne obljetnice”. Tog 18. ožujka 1990. Poljud je obarao rekord, neki će reći da je bilo više od 55.000 gledatelja. Derbi Hajduka i Dinama bio je jedna od najgledanijih utakmica u poljudskoj povijesti, tu je negdje i ona ona utakmica s HSV-om iz ožujka 1980.

Dinamo je tada pobijedio s 3:2, borio se za prvaka Jugoslavije. Josip Kuže bio je na klupi Zagrepčana, s druge strane bio je Luka Peruzović. Pogotke za Hajduk postigli su Asanović i Vučević, strijelci za Dinamo bili su Boban, Šalja i Šuker. Bilo je to vrijeme kada je Poljudom odjekivalo “Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska, sa njima se ponosi čitava Hrvatska”. Bilo je to vrijeme borbe za hrvatsku državu, za samostalnost. Poljudom je kružio transparent “Torcida i BBB za HDZ”, tog je dana u Benkovcu, nekih 120 kilometara od Splita, plinskim pištoljem Boško Čubrilović pokušao propucati Franju Tuđmana. Jugoslavenski derbi hrvatskih klubova bio je svojevrsni predizborni skup, mjesec dana kasnije HDZ je pobijedio na prvim višestranačkim izborima.

Da, takav smo derbi imali, kada je bilo mira na stadionu, zajedničkog navijanja, bio je to derbi u kojem se volio svoj klub, a protivnički poštovao. Istina, nakon tog derbija 1990. kamenom u glavu na kolodvoru u Splitu pogođen je Dinamov navijač Marijan Šimić, koji je teško stradao.

Neki iz navijačkog svijeta reći će da je to bio kraj dobrih odnosa Torcide i BBB-a. Drugi će dodati da je to bio sporadični sukob, treći imaju verziju po kojoj su Dinamove navijače napali pitomci JNA. Sasvim svejedno, koja je verzija točna, taj dan nesretnom je Šimiću preokrenuo život, ali teško da je to značilo otvaranje rata poljudskog i maksimirskog sjevera.

S nama se možete prisjetiti još nekoliko povijesnih derbija o kojima pišemo u novom Max!-u, a koji imate priliku subotom nabaviti za samo 3 kune uz Večernji list, a ostalim danima za samo 9,90 kuna!

Foto: VLm

Komentara 4

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:31 14.03.2015.

zeuse, ti stvarnzelis usporediti nekakvog Zajeca I Krancara s Vujovicima I Zungulom? Jesu li zapadni klubovi kupovinom I milijunskim placama istimatakdjer bili otplaceni od skj? Za razliku od malih nebitnih klubova u kojima su zavrsavali igraci dinama?

HI
Hik
17:45 14.03.2015.

@zvonko zeus: Ne sjecas se dobro. Zajec je stalno igral za Jugu i bil je glavni igrac (sjeti se kak je 1982 skrivil lazni penal protiv Spanjolske). Kranjcar je bil los, a Mlinaric i Deveric su bili dobri ali je bilo boljih (Safet Susic, Gudelj, Vujovic). Deveric je bil nas najbolji igrac 1984 kad smo bili 3 na OI u LA. Vujovic je znal iznudit kazneni udarac bolje neg itko drugi. Zungul nije puno igral za Jugu, Vujovici jesu, ali su bili dobri.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
11:16 14.03.2015.

Na povraćanje mi ide ex yu federacija , liga koja nije stvorila ništa . Zajec , kranjčar , Deverić , Mlinarić i ostali genijalni igrači nisu mogli ni pomirisati dres yu-federacije . Hm........ali zato su "dalmatinci" kao Žungul , Vujovići i slični nakupili nastupa , da mi je znati kojim putem haha ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije