Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANĐA I VEDRANA

Na Copacabani nisam mogla naći mjesto ni za ručnik...

Anđa Jelavić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27.05.2017.
u 14:38

– Rio ima odlične plaže, ali tu ne mislim na Copacabanu. Ta je plaža samo razvikana i ništa više. Tamo su takvi valovi da se ne može kupati, a po ljeti doslovce nemate mjesto da stavite ručnik – rekla je Vedrana

Anđa Jelavić (36) i Vedrana Grgin Fonseca (42), bivše sjajne košarkašice, postale su prve dvije dame hrvatske ženske košarkaše. Anđa je izbornica, a Vedrana njezina pomoćnica. Trenutačno su obje u Ivanić Gradu, na pripremama seniorske reprezentacije.

– Kad sam dobila poziv da budem izbornica malo sam ostala iznenađena. Morala sam uzeti nekoliko dana za razmišljanje jer sam si trebala posložiti neke stvari. Netko će reći kako nemam velikog iskustva sjedenja na klupi, ali možda je nekad igračko iskustvo dragocjenije – rekla je Anđa koja u Šibeniku ima svoju Akademiju ženske košarke.

Suprug se baca na turizam

– Vodila sam hrvatsku sveučilišnu reprezentaciju na Univerzijadi, a pomažem i u ženskom klubu Vodice – dodala je Anđa.

Vedrana također nema iskustva sjedanja na klupi, ali je njezina igračka karijera impresivna. Igrala je u inozemstvu 16 godina. S moskovskim Spartakom osvojila je Euroligu, igrala je u Brazilu, Poljskoj, Sloveniji, Brazilu, Francuskoj, a s košarkašicama Los Angelesa ima dva osvojena naslova WNBA lige.

– Ove sam se godine za stalno vratila u Split. Suprug Marco bavit će se turizmom, a blizanci će uskoro u školu. Inače, prošle sam godine u Splitu osnovala školu košarke koja se zove “Tri koša” – rekla je Vedrana.

Anđa i Vedrana nikad nisu igrale za isti klub, ali su igrale jedne godine za Hrvatsku.

– Mislim da su bile kvalifikacije za Europsko prvenstvo 1997. godine. Pobijedili smo u skupini Srbiju u Novom Sadu i onda smo gostovale u Turskoj. Vjerojatno se ljubitelji košarke sjećaju tog gostovanja jer se kompletna ekipa otrovala hranom. Delegat nije htio ni čuti da se utakmica odgodi pa smo uvjerljivo izgubile i nismo otišle na EP. Jednom prilikom smo igrale jedna protiv druge. Ja sam igrala za Gospić, a Vedrana za Celje. Inače, Vedrana je bila moj prvi izbor za pomoćnicu – kaže Anđa.

Jasno, Anđin poziv iznenadio je Vedranu, koja nije puno razmišljala.

– Baš sam sretna što ćemo surađivati. Isto razmišljamo, imamo iste poglede na košarku. Obje smo završile Višu trenersku školu, obje imamo obitelj i sreća je da imamo supruge koji nas podržavaju i koji će uskočiti s čuvanjem djece dok nas nema – rekla je Vedrana koja ima blizance od 4,5 godine.

Prsteni idu u muzej

Vedrana je osvojila sve što se može u klupskoj košarci, ali joj nedostaje velika medalja s reprezentacijom.

– Imam osvojeno zlato s Hrvatskom na Mediteranskim igrama – naglasila je Vedrana, a Anđa dodala: – Ja ima tri medalje s Mediteranskih igara – zlato, srebro i broncu – rekla je Anđa.

Na upit gdje im je bilo najljepše igrati, Vedrana će od prve:

– Brazil. Tamo sam provela tri sezone. Tamo mi se poklopila savršena igračka karijera, igrala sam u vrhunskom klubu s odličnim suigračicama, a to su bile godine kada se tamo moglo dobro zaraditi. Igrala sam u Curitibi, São Paolu i Riju – priča Vedrana.

Kako vas se dojmio Rio?

– Rio ima odlične plaže, ali tu ne mislim na Copacabanu. Ta je plaža samo razvikana i ništa više. Tamo su takvi valovi da se ne može kupati, a po ljeti doslovce nemate mjesto da stavite ručnik – rekla je Vedrana, koja je još dulje, šest sezona, igrala u Francuskoj.

A gdje su dva WNBA prstena?

– Iskreno, ne znam. Nedavno me netko pitao bih li ih željela pokloniti muzeju sporta – naglasila je Vedrana.

Anđi je najljepše bilo u Turskoj.

– Tamo sam igrala deset godina. Obožavala sam njihove baklave i slatkiše. Jedino mi je žao što nisam dobro naučila turski. U klubu su svi govorili engleski, a turski je zaista težak za učenje. Opet, razumijem ga – rekla je Anđa.

Vedrana dobro govori nekoliko jezika...

– Portugalski govorim kao hrvatski, a dobro govorim i francuski i engleski. Čak imam i francusku putovnicu – istaknula je Vedrana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije