Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆU S 25.000 $

Na aukciji 'komadić' finala s Dream Teamom: Za njega se očekuje preko 100.000 $

28.01.2021.
u 15:48

Petrović je zabio 24 koša, Rađa 23, dok je Kukoč, uz 16 koševa, upisao i devet asistencija. Osim toga, Franjo Arapović izveo je zakucavanje koje je obilježilo njegovu karijeru (“Spusti se Franjo”)

Bolje stojeći sportski kolekcionari do 30. siječnja imaju lijepu priliku domoći se vrlo atraktivnog suvenira. Naime, prodaju se košarkaška ploča, obruč i mrežica iz finalne utakmice olimpijskog košarkaškog turnira 1992. između Hrvatske i SAD-a.

Dražba će krenuti od 25.000 USD

Bez obzira na to koliko oni bili veliki u našim očima, aukcijska kuća Goldin Auctions na dražbu spomenute rekvizite nije stavila zbog Dražena Petrovića i Tonija Kukoča, već zbog onih protiv kojih su naši heroji igrali. A nasuprot sebi Hrvati su imali najveću momčad koja se ikad okupila i koju su činile najveće NBA zvijezde: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, David Robinson, Patrick Ewing, John Stockton, Karl Malone, Scottie Pippen, Chris Mullin, Clayde Drexler i Christian Laettner.

S obzirom na to da su Amerikanci u prosjeku pobjeđivali s 44 koša razlike, finalna je utakmica završila očekivanom visokom pobjedom američke “kaznene ekspedicije” (117:85). No i neki hrvatski košarkaši imali su blistavih trenutaka. Recimo, Petrović je zabio 24 koša, Rađa 23, dok je Kukoč, uz 16 koševa, upisao i devet asistencija. Osim toga, Franjo Arapović izveo je zakucavanje koje je obilježilo njegovu karijeru (“Spusti se Franjo”), a u prvoj utakmici istih rivala, na istom turniru, Stojko Vranković podijelio je četiri “banane”.

Sve to govori nam da bi možda i neki od hrvatskih sudionika tog epskog finala možda mogao biti zainteresiran za rekvizite koji će, vjerujemo, ipak završiti kod nekog strastvenog kolekcionara. A očekuje se da će on morati ispisati na ček šestoznamenkasti iznos. Naime, aukcijska kuća tome se nada jer je lopta s kojom je ta utakmica igrana 2015. godine prodana za 230.031 USD.

Za one koji si ne mogu ili ne žele priuštiti licitaciju na tim visinama valjda reći da će dražba krenuti od 25.000 USD pa neka pokušaju s tim svotama.

Jamstvo autentičnosti i originalni račun

Inače, spomenuti rekviziti dosad su bili u vlasništvu jednog zaposlenika spomenutih Igara koji je to isto otkupio izravno od Organizacijskog odbora nakon završetka Igara pa će sretni, novi kupac dobiti i jamstvo autentičnosti kao i originalni račun.

Sve u svemu, ne kupi li to netko od spomenutih NBA zvijezda, najsretniji ishod ove dražbe bio bi kada bi to kupila Košarkaška kuća slavnih u Springfieldu, u kojoj se momčad Dream Teama od 2010. ionako već nalazi među počasnicima. Među pojedinačno uvrštenima je i 11 od 12 članova te momčadi, a tu počast nije doživio jedino Christian Laettner. (Dražen Brajdić)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije