Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši vatreni

Mrmić: Suba je na SP-u u Rusiji na trening dolazio i na slobodan dan

11.06.2020.
u 08:10

– Transfer Subašića u Monaco jedan mi je od najdražih, nikako u financijskom smislu, već emotivno. Suba je išao u drugu ligu, no on je sjajan dečko, profesionalac i zbog toga je i uspio – kazao nam je nedavno Subašićev menadžer Marko Naletilić

S 35 godina Danijel Subašić sišao je s velike nogometne scene. Ne, nije rekao da ide u mirovinu, ali nakon što se oprostio od Monaca u kojem je proveo zadnjih osam godina, malo je vjerojatno da će otići u neki veliki klub. Francuski mediji nagađaju da će u arapski svijet.

Mi ćemo ga najviše pamtiti po srebru sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, po njegovim čudesnim obranama u dresu reprezentacije, po “skidanju penala”. Pamtit će ga i u Monacu u kojem je jedne godine proglašen najboljim vratarom u Francuskoj, s kojim je osvojio Ligue 1 u sezoni 2016./17., pamtit će ga po dobrom i u Hajduku s kojim je osvojio kup 2010. godine.

A sve je krenulo u njegovu rodnom Zadru, odlično je branio, uz jednu manju stanku kada nije bio u kadru prve momčadi zbog nesuglasica s tadašnjim šefom kluba Renom Sinovčićem.

No vratio se među vratnice, potom otišao na posudbu u Hajduk koji ga je kasnije i kupio za, navodno, 400.000 eura. Nakon tri godine za milijun eura otišao je u francusku drugu ligu, u Monaco i tako ostao sve do ovih dana.

Slomio se zbog Ćustića

– Transfer Subašića u Monaco jedan mi je od najdražih, nikako u financijskom smislu, već emotivno. Suba je išao u drugu ligu, no on je sjajan dečko, profesionalac i zbog toga je i uspio – kazao nam je nedavno Subašićev menadžer Marko Naletilić.

Kakav je karakter, govori nam i činjenica da je na svakoj utakmici ispod dresa nosio majicu s likom Hrvoja Ćustića, svog suigrača iz Zadra koji je stradao na utakmici i preminuo. Kad su ga u Rusiji pitali o toj majici, slomio se i rasplakao:

– Oprostite na suzama, emocije su j...ena stvar – kazao je tada, nakon što je Dancima obranio tri udarca s bijele točke.

Nekoliko puta o Subašiću nam je govorio i današnji prvi vratar reprezentacije Dominik Livaković.

– Često razgovaram sa Subom, puno toga o nogometu, analiziramo neke stvari, dao mi je mnogo odličnih savjeta – govorio je vratar Dinama, Subašićev suigrač iz Zadra, grada koji je priredio doček svojim srebrnim reprezentativcima Luki Modriću, Šimi Vrsaljku, Dominiku Livakoviću i, naravno, Danijelu Subašiću.

Dugo je sa Subašićem radio Marijan Mrmić, uz njega je trener vratara reprezentacije bio i u Rusiji.

– Čuo sam da je otišao iz Monaca, ali o tome se već dulje pričalo, a kamo će, doista ne znam, mogu mu samo poželjeti sve najbolje jer on je sve najbolje i zaslužio, ne samo kao vrsni golman nego i kao karakterni čovjek. Puno smo radili zajedno, pa imao sam ga još u U21 reprezentaciji.

Nije mu uvijek bilo lako, otišao je u drugu francusku ligu i tamo napravio čudo, uveo ih u prvu ligu, ubrzo osvojio i naslov prvaka, bili su sjajni u Ligi prvaka – kaže nam Mrmić koji nam je otkrio i kako je to Subašić tako sjajno branio udarce s jedanaest metara na Svjetskom prvenstvu.

– Naši analitičari u reprezentaciji pripremali su nam materijale o suparnicima, pa i o tome kako tko izvodi jedanaesterce. Gledali smo to zajedno, gledao je Suba, kao i Kalinić i Livaković. Ipak, kod jedanaesteraca se nikad ne zna, nerijetko pucač promijeni stranu ili jednostavno malo dulje pričeka da golman krene u neku stranu. No Suba je branio fenomenalno i kroz te jedanaesterce nas doveo do finala, da ga nije bilo, možda bismo puno ranije otišli kući.

U puno je utakmica Subašić bio naš junak, kako se on nosio s tim svojim uspjehom?

– Haha, on se ponašao kao da se ništa nije dogodilo, dođe na trening kao da dan prije nije napravio velike stvari, ni u jednom trenutku nije poletio, umislio se. No on je jednostavno takav čovjek. Gledajte, on je u Rusiji dolazio na trening i kad nije morao, kad je imao slobodan dan, priključio bi nam se, Kaliniću, Livakoviću i meni, i radio. Nerijetko su i sva trojica prije treninga znala u teretani raditi svoje vježbe na koje su naviknuli u klubu, sva tri su sjajni dečki. I zato je Suba uspio i u klubu i u reprezentaciji. I sve to veliko što je napravio, sve je zaslužio – kaže Marijan Mrmić.

Očito i u Monacu znaju kakvog su vratara imali osam i pol godina, jednog od najboljih u klupskoj povijesti, emotivno su mu zahvalili na svemu sad kad odlazi, a emotivan je bio i Kylian Mbappé, velika zvijezda PSG-a, koji je igrao sa Subašićem u Monacu, a pogodio je i mrežu našeg vratara u finalu SP-a:

– Poštovanje zbog onoga što si postigao u klubu i hvala ti na tomu što si mi donio. Ostat ćeš u povijesti. Hvala, Suba – napisao je Mbappé.

Branio pod injekcijama

Subašić je u Monacu upisao 292 utakmice, a bit će upamćen i kao vratar koji je postigao pogodak iz slobodnog udarca. U posljednje vrijeme imao je dosta problema s ozljedama.

Ove sezone u francuskom prvenstvu koje je prekinuto zbog koronavirusa nije branio, samo je jednom u sezoni bio na vratima, u kup-susretu. Ni u sezoni nakon osvojenog srebra s Hrvatskom nije puno branio, 14 utakmica u prvenstvu, jednu u kupu i samo 45 minuta u Ligi prvaka.

Za U21 reprezentaciju branio je na šest utakmica, a onda od debija 14. studenog 2009. kod Slavena Bilića (pobjeda 5:0 u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u Vinkovcima) 44 puta čuvao je vrata naše najbolje vrste sve dok nakon Rusije nije rekao da je tome došao kraj. Srebrnu medalju nosi svuda sa sobom.

– Uvijek je uz mene, u mom ruksaku, to je najbolje sjećanje na moju karijeru – kazao je francuskim medijima nakon Rusije u kojoj je od četvrtfinala branio ozlijeđen, ali nije htio odustati, branio je pod injekcijama i to mu je dodatno zakompliciralo ozljedu zbog koje je nakon SP-a tako malo branio za svoj Monaco.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije