Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE BRONCA?

Možda prodaju moju medalju koju su mi ukrali na dodjeli

Vatreni iz Francuske
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/2
20.11.2018.
u 20:17

Čitam priču o toj medalji koja će se uskoro prodavati i moram vam priznati da je to nešto što me žulja već 20 godina. Naime, pomoćni trener Ivo Šušak i ja smo jedini od članova stožera koji nismo dobili medalje, koje su unikatne i kojih je izrađeno samo 30 - kaže Luka Radman

U jeku potrage za prvim vlasnikom svjetske brončane medalje vatrenih iz 1998., koja će se 7. i 8. prosinca naći na ponudi aukcijske kuće The Saleroom, javio nam se kondicijski trener tadašnje treće reprezentacije svijeta Luka Radman (61).

Znamo se još iz dana kada je bio osobni trener Tonija Kukoča, ali i srebrne olimpijske košarkaške reprezentacije iz Barcelone.

>> Pogledajte galeriju: vatreni osvojili broncu na SP-u u Francuskoj '98.

Vatreni iz Francuske
1/38

– Čitam priču o toj medalji koja će se uskoro prodavati i moram vam priznati da je to nešto što me žulja već 20 godina. Naime, pomoćni trener Ivo Šušak i ja smo jedini od članova stožera koji nismo dobili medalje, koje su unikatne i kojih je izrađeno samo 30.

Kako se to moglo dogoditi?

– Tako da smo nas dvojica bili posljednji na postolju, a naprijed se uvalio netko tko na to nije imao pravo. Bilo bi dobro vidjeti snimku dodjele odličja i kome nije bilo mjesto na toj dodjeli, a Lennart Johansson, predsjednik Uefe, i Sepp Blatter, predsjednik Fife, uručili su medalju a da nije za to bio predviđen.

Kod Mikšina vozača?

Ispričao je Luka i gestu kapetana Zvonimira Bobana.

– Kada smo krenuli prema našem pariškom hotelu, Boban je tražio da se zaustavi autobus kazavši da nas dvojica nismo dobili medalje i da se što prije pronađe kod koga su. Nažalost, prošlo je 20 godina, a ja zasluženu medalju nemam. Taj koji ju je ukrao možda je prodaje.

Jeste li ikad čuli priče o tome kod koga bi ta medalja mogla biti?

– Još tamo u autobusu netko je rekao da ju je uzeo vozač tadašnjeg predsjednika HNS-a Branka Mikše ili jedan čovjek iz osiguranja i da će se to riješiti. Očito su oni iz Saveza znali tko ju je uzeo, ali nisu u to htjeli upirati. Vidim da je ta medalja svima svetinja pa bih je i ja želio imati. Ako ne original, onda barem repliku, pa sam u to ime pitao i Fifina vrlo visokog dužnosnika Bobana može li se takvo što dobiti od Svjetskog nogometnog saveza.

Kako je Radman, do tada poznat kao specijalist za kondiciju košarkaša, dospio u nogometnu reprezentaciju?

– Vidio me Ćiro na pripremama na Bjelolasici kako radim s mladim košarkašima pa me priključio stožeru jer sam u to vrijeme i osobno radio s Bokšićem i Štimcem, odlazio sam k njima u inozemstvo.

Osim s košarkašima, a bio je kondicijski trener Jugoplastike prigodom osvajanja prvog naslova prvaka Europe (1989.), radio je Radman i s vaterpolistima (ima europsko srebro), ali i s rukometašima kada su 2008. bili četvrti na OI u Pekingu. Trenirao je i nogometnu reprezentaciju Irana, nekoliko iranskih klubova...

>> Pogledajte što su reprezentativci i izbornik Dalić rekli nakon povratka iz Engleske

Nakon tako bogate karijere kondicijskog eksperta doista bi bila šteta da se ne nađe njegova bronca koja mu je, uz olimpijsko srebro košarkaša, zacijelo i najdraži trofej u kojem je sudjelovao.

Radman je spomenuo da ni Ivo Šušak nije dobio medalju, no Ivo nam se javio i rekao da je on medalju dobio:

– Dobio sam je odmah u Francuskoj. Prodaja? Za mene je ta medalja nešto najljepše što sam doživio tijekom brojnih godina koje sam proveo u sportu. Nije mi jasno kome pada na pamet prodavati je, meni sigurno to nije bilo ni u primislima. Sad sam u Širokom Brijegu, kad se vratim, doći ću k vama s medaljom da me možete s njom slikati - kazao je Šušak.

Mesić: O 50.000 bih razmislio

I ekonom Željko Mesić svoju čuva.

– Eno je u stanu na polici, ali da mi netko, kao Ćiri, ponudi 50.000 eura, možda bih trebao i razmisliti o prodaji. Znam da se sada svi pitaju tko je to prodaje – kazao je Mesić.

>> Pogledajte i video o ispadanju vatrenih iz Lige nacija

Ćiro Blažević najavio je istragu o prodavatelju medalje, je li što doznao?

– Nisam, sine, ali vidim da sad cijela Europa piše o tome – kaže Ćiro.

Je li stigla ponuda od 100.000 eura?

Nije, ali je s 50.000 narasla na 60.000. Gledajte, ako nekome treba to za život, prodao bi sve, kako ne bi onda i medalju – zaključio je Ćiro.

Komentara 16

RI
rightside
21:52 20.11.2018.

da je policiji stalo da rjesi recimo provalu u cirinu kucu,vec bi oni ovo ispitali i imali ime covjeka koji prodaje medalju,,kao i nacin na koji je dosao do nje,,no ocito se radi o nekom kog policija nece dirat,,)))) i zato ne vidim razlog ovakvim glupim clancima,jedino ako vam treba bilo sto da popunite prostor,

DU
Deleted user
22:01 20.11.2018.

Kme, kme...možda su u šumi?

GO
goga12
00:21 21.11.2018.

Ovako važnu medalju može prodat samo netko ko je nije zasluzio. Ovo je posao za policiju, da spriječi prodaju a medalju vrati zaslužnoj osobi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije