Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORAK DO EP-a

Mladim vatrenima se smiješe i Olimpijske igre: Evo kako do Tokija

Hrvatska U21
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/7
13.10.2018.
u 08:57

Europsko prvenstvo reprezentacija do 21 godine održat će se od 16. do 30. lipnja sljedeće godine u Italiji i San Marinu

Hrvatska od 2004. nije bila na Euru do 21 godine, a prvi put imat će priliku za plasman na Olimpijske igre.

Generacija Halilovića, Vlašića, Brekala... ostvarila je plasmanom na Europsko prvenstvo 2019. godine (za kojega joj je još potrebna pobjeda nad San Marinom u ponedjeljak u gostima) doista zadivljujući doseg, nadmašivši u ovoj dobi neke od najvećih hrvatskih nogometaša, poput Modrića, Ćorluke, Mandžukića ili Rakitića, dok je izbornik Nenad Gračan zasjenio prethodnike na klupi mlade vrste koji su odradili cijele cikluse, Slavena Bilića i Dražena Ladića.


Gračanova momčad za sada demonstrira tek obrise prave, dominantne, dojmljive momčadske igre, ali to se s ovakvim fascinantnim koncentratom talenta uopće ne čini kao značajan nedostatak. Izbornik, nekada u igračkoj dobi nadimka ‘Doktor’, zbog svoga majstorstva i lucidnosti, u rosteru ima barem trojicu-četvoricu igrača koji svojom imaginacijom i nadahnućem mogu prelomiti utakmicu. Malo je reprezentacija u Europi koje imaju ovakvu raskoš doista vrhunskih nogometnih izdanaka. Ne zaboravimo, ovoj momčadi pripadaju još trojica čarobnjaka, Ante Ćorić, Nikola Moro i Lovro Majer, pa onda i Balić, Mudražija, Bočkaj...

Ne može pogriješiti odabirom

Sva ova imena golemo su ohrabrenje i za Zlatka Dalića, jer mu ona nudi mogućnost doselekcije A reprezentacije u kojoj ne može pogriješiti odabirom igrača, iako mu gorući problem ostaje neriješen – na horizontu nema niti jednoga klasnoga središnjega napadača.
Istini za volju, odlučujući susret protiv Grčke u našu korist, osim Nikole Vlašića (čiji je šut Grk skrenuo u vlastitu mrežu), usmjerio je fenomenalni Hajdukov vratar Josip Posavec skinuvši Grcima najmanje dva čista zicera, usto su gosti uzdrmali i gredu kod rezultata 0:0. No, nakon prvih pola sata kreativnoga grča, Hrvatska se oslobodila i gotovo pa rutinski privela utakmicu kraju. Šlag na torti bio je briljantni Brekalov pogodak, maestralna solo-partitura u sudačkoj nadoknadi.

Utakmica s Grcima pokazala je kako u njoj neprocjenjivu važnost ima dinamovac Šunjić, u vrlo solidnom izdanju pokazali su se Sosa i kapetan Halilović, iako je kod njega vidljiv nedostatak klupskih nastupa. Alen je izašao iz igre zbog grčeva, dok je šibenskom gorostasu Ćaleti-Caru slomljen nos.

Agresivni Grci

- Grčka je vrlo agresivna, hitra, s par brzih igrača, što je pokazala na početku. Malo smo se izvukli tada, moram priznati. Ali nakon 20 minuta počeli smo igrati kako dečki znaju i zasluženo pobijedili – kazao je Gračan i o završetku kvalifikacija dodao:

- Ne treba prejudicirati, iako San Marino nije na nivou Grčke. Možda je bilo nekih trenutaka u nekim utakmicama da nismo djelovali dobro, ali u većini smo bili jako dobri.

Europsko prvenstvo reprezentacija do 21 godine održat će se od 16. do 30. lipnja sljedeće godine u Italiji i San Marinu, uz sudjelovanje 12 momčadi. Kada bi se Hrvatska plasirala u polufinale tog turnira, prvi put bi izborila nastup na Olimpijskim igrama, u Tokiju 2020. godine.

>> Pogledajte i video kako je Rujevica dočekala vatrene

Komentara 9

CA
cabrija
09:16 13.10.2018.

Odlazak na Olimpiske igre je čak i važniji od Europskog prvenstva A reprezentacije .Nadam se da će u HNS-u to prepoznati i da će svi igrači koji mogu pomoći da se to ostvari biti dostupni izborniku Gračanu.

Avatar southman
southman
09:20 13.10.2018.

Najveći problem u mladoj repki je igra prema nazad veznog reda. Premalo je tu agresije i čvrstine u duelima. Sve ostalo je na vrlo visokom nivou.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
09:15 13.10.2018.

Mladim vatrenima se smiješe i Olimpijske igre a našoj domoljubnoj Hrvatskoj se smije cijeli civilizirani i razvijeni svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije