Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U-21 REPREZENTACIJA

Mladi vatreni igraju protiv Engleza. Prije 20 godina ponizili smo ih u Londonu, no mnogi su nestali

Zagreb: Kvalifikacije za SP 2010., 6. utakmica, Hrvatska - Ukrajina, 3. dio
Foto: Sanjin Strukic/24sata
1/4
26.03.2023.
u 16:28

Nakon remija protiv Izraela, Hrvatska predvođena trenerom Igorom Bišćanom u utorak gostuje na Otoku. Prisjetili smo se momčadi koja je 2003. srušila Gordi Albion na stadionu West Hama i gdje su završili. Nažalost, tek je nekolicina, poput Kranjčara, napravila velike karijere...

Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija u četvrtak je na Gradskom stadionu u Varaždinu odigrala prijateljsku utakmicu protiv Izraela, koja je završila rezultatom 0:0. Mladi vatreni ostali su u baroknom gradu prije nego što se zapute na novi pripremni ogled, gostovanje kod Engleske, koja je jučer s uvjerljivih 4:0 porazila vršnjake Francuze. Susret će se u utorak s početkom u 20.45 igrati na Fulhamovom Craven Cottageu u Londonu. A upravo su u prijestolnici Ujedinjenog Kraljestva prije 20 godina naši tadašnji mladi reprezentativci ostvarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti uzrasta. 

Bila je to velika večer na Upton Parku. Mlada hrvatska nogometna reprezentacija je usred Londona na travnjaku West Hama ponizila Englesku (0:3) za jednu od najvećih pobjeda U21 selekcije u povijesti, pisao tjednik Max!. Tek se ona iz kolovoza 1999. kada su Šokota, Mikić, Šerić i Deranja zabijali za 6:2 pobjedu protiv Jugoslavije na stadionu JNA u Beogradu može smatrati većom.

Goran Ljubojević igrao je jednu od najboljih utakmica karijere, postigao je dva pogotka na dodavanja Carevića i još asistirao tadašnjem suigraču iz Osijeka Danijelu Pranjiću za sjajan lob u sudačkoj nadoknadi. Momčad koju je vodio Martin Novoselac protiv sebe je imala tada već zvijezde Premiershipa Glena Johnsona, Jermainea Defoea, Jermainea Jenasa, Garetha Barryja, Darena Benta... Igrače koji su već zarađivali milijune. Ali Kranjčar, Ljubojević, Carević i Pranjić bili su zvijezde te večeri.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

– Ta utakmica s Englezima bila je odskočna daska za većinu igrača, pogotovo za Pranjića i mene. Pobjeda od 0:3 prije utakmice je bila gotovo nezamisliva jer smo doputovali u noći, ali srećom smo i odspavali popodne dva-tri sata prije utakmice. Pokazali smo kvalitetu, mirnoću u posjedu lopte i na kraju ih čak i pomalo osramotili. Bila je to neponovljiva noć u Londonu na Upton Parku – veli Ljubojević.

Kada su mladi Hrvati završili s Englezima, njihov tadašnji izbornik, legendarni napadač David Platt, ostao je u nevjerici.

– Hvala Bogu što je ovo bila samo prijateljska utakmica – uzdahnuo je s olakšanjem.

Tri mjeseca kasnije u dodatnim kvalifikacijama za Euro s ukupnih 2:1, strijelac u 2:0 pobjedi u Varaždinu opet je bio Ljubojević, pala je i Škotska.

– Mogli bismo postati europski prvaci budemo li kompletni – širio je optimizam izbornik Martin Novoselac.

04.10.2005., Brezice, Slovenija - Trening hrvatske nogometne reprezentacije. Tomislav Ivkovic, Zlatko Kranjcar, Martin Novoselac."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dobio je koga je i tražio, momčad je u odnosu na Upton Park osnažena Darijom Srnom, koji je samo nekoliko tjedana poslije zajedno s Markom Babićem bio u kadru A reprezentacije koju je Otto Barić vodio na Euru u Portugalu, bili su tu i Eduardo da Silva i Niko Kranjčar, ali epilog je bio porazan.

Niti godinu dana nakon velike noći u Londonu, ta je generacija hrvatskih nogometaša u proljeće 2004. u Njemačkoj doživjela krah

Samo bod iz tri susreta, poslije poraza od kasnijih finalista tadašnje SiCG i Italije te remija protiv Bjelorusije, zakucao je Hrvatsku za dno ljestvice, uz pet primljenih i tri postignuta pogotka (Eduardo, Kranjčar i Lučić). Bio je to posljednji nastup mlade hrvatske reprezentacije na europskim prvenstvima za igrače do 21 godine.

Mnogi iz te generacije koja je obećavala puno, a vrhunac doživjela na Upton Parku, nisu ispunili očekivanja - BuljatDrpić Klić ranije su rekli zbogom nogometu, bez klubova su ostali Zahora Tomić, Mario Lučić igrao je u trećeligašu Bedemu iz Ivankova, Domagoj Abramović i Tomislav Vranjić u drugoligašima Segesti, odnosno Cibaliji... Međutim, toj je generaciji uspjelo nešto što niti jedna U21 hrvatska selekcija nakon njih nije ponovila - plasirati se među osam najboljih mladih momčadi u Europi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije