Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport

Mladi i nemirni konji

29. rujna 2002. u 00:00 83 prikaza

ZAGREB - Utakmica deset ekipa za sedmi CSIO-W Samsung Kup nacija na zagrebačkom hipodromu bila je vrlo uzbudljiva i neizvjesna, a Švicarska je nadmašila Njemačku za jedno rušenje prepone, odnosno za četiri kaznena boda manje. Treći su, također za malo, bili Irci.

Hrvatska je ekipa - Renato Levanić (Impuls), Dražen Gagro (BiVitta Doro) i Janka Krašovec (Dutch Classic) - jahala zahtjevnu utakmicu na visini prepona od 150 cm previše neujednačeno. Renato Levanić prošao je parkur sa samo četiri kaznena boda (kao i dan ranije u pojedinačnoj utakmici), ali za drugu manšu to nije presudilo jer su Gagro i Janka Krašovec skupili po 24 kaznena boda. Tako je Hrvatska s 52 boda zauzela deseto mjesto.

U subotnoj jutarnjoj utakmici mladih (visina prepona 130 cm), s konja Emilija pao je Renato Levanić i raskrvario lice. No, let s konja na zadnjoj preponi i tvrdo prizemljenje nisu Levanića natjerali da odustane od daljnjega natjecanja.

U utakmici mladih konja najbolji je bio Čeh Aleš Opatrny (grlo Carlson, bez kaznenih poena), ispred Estonca Raina Pilla (Landcruiser, 0) i Nijemca Olivera Lemmera (Lasko 36, 0). Na kraju je Renato Levanić na Emiliju bio 14. s četiri kaznena boda, a s istim rezultatom mjesto iza njega bila je Mirna Bačić (grlo Hotesse de Jugerie). Lucija Hren na Contri skupila je 15 kaznenih poena i zauzela 19. mjesto.

Bila je to borba jahača s parkurom i konjima. Konj je ionako odlučujući u tom sportu, a kad je konj mlad (najmanje sedam godina po pravilima), potrebno je mnogo strpljenja i vještine za svladavanje parkura. Stoga je bilo posrtanja i padova jer su mladi konji nemirniji i manje školovani, pa su takve utakmice zahtjevne.

više

Raspored

Utakmica mladih konja - 12 sati

Grand-prix Zagreba - 14.30 sati

Ladies day - izbor dame sa šeširom - 18 sati

više

ZDRAVKO NOVAK, PREDSJEDNIK HRVATSKOG KONJIČKOG SAVEZA

Pomoći će Gradsko poglavarstvo

ZAGREB - Tek što se vratio sa Svjetskih konjičkih igara u srcu Andaluzije, u Jerezu de la Frontieri, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza Zdravko Novak nastavio je s poslom na hipodromu, jer kraj ovoga tjedna i vikend pripadaju CSIO-W Samsung Kupu nacija i Grand-prixu Zagreba u preskakanju prepona.

Jedno od najvećih natjecanja u Hrvatskoj održava se na toj razini sedmi put uza sudjelovanje deset reprezentacija, 75 jahačica i jahača te 120 konja. U seriji CSIO-W natjecanja samo je 36 gradova u svijetu, pa je zagrebačko gledateljstvo jedno od rijetkih koje ima priliku svake godine vidjeti vrhunsko konjičko natjecanje.

- Gledatelji su primarni i kako se svaki dan natjecanje održava cijeli dan, želimo da ih je što više i da se kreću hipodromom, pa stoga širom otvaramo vrata svima - kaže predsjednik HKS-a Novak te dodaje:

- Interes je djece za konje i jahanje dobar, osobito otkad je naselje na Kajzerici sagrađeno. Želja nam je da ostane tako, uz mogućnost uživanja u dobrom natjecanju. Tako ono ima širi smisao.

Ono traži angažman mnogo ljudi, ali i mnogo novca?

- Radi nas petnaestoro u organizaciji natjecanja. Financijska konstrukcija Samsung Kupa nacija i Grand-prixa Zagreba, kojima su organizatori HKS i GD Zagreb, iznosi oko milijun kuna. Pokrovitelj natjecanja, gradska Skupština, kako ima predviđeno u godišnjem programu, trebala nam je dati 300.000 kuna. No, problem s tim novcem nastao je zbog izvjesnoga nesporazuma, koji je razjašnjen u razgovoru s gradonačelnicom Vlastom Pavić.

Zbog čega nesporazum?

- Znate, teško je objasniti ljudima koji nisu iz Zagreba a gradonačelnici su da vlasništvo nad hipodromom nema veze s tim natjecanjem. U razgovoru s gradonačelnicom Vlastom Pavić, koja nema takvih problema, razjasnili smo to, i nesporazuma oko predviđena novca više nije bilo. Naime, vlasnik je licencije za natjecanje Kup nacija HKS, a ako ga grad ne želi, ono se može održati negdje drugdje u Hrvatskoj. Hipodrom treba služiti konjičkom sportu, i to je važno, a ne hoće li se naći mjesta za poslovne objekte. Inače, Međunarodni konjički savez (FEI) dostavlja organizatoru 10.000 švicarskih franaka prođe li natjecanje po standardima, o čemu će izvijestiti njegova službena osoba.

No, pomogli su vam mnogi?

- Da, od Ine, koja je pomogla u uređenju terena i objekata, i gradskih poduzeća kao što su Zrinjevac i Čistoća do Turističke zajednice Zagreba, koja je pomogla financijski i izradom promidžbenog materijala o gradu. U veterinarskom nadzoru konja mnogo su nam pomogli naši njemački prijatelji.

S obzirom na probleme s bolesti konja u Hrvatskoj, jeste li imali dodatanih teškoća?

- Razumljivo, svi su se raspitivali, zvali su i Renata Levanića i Andreju Novak, a kako cijene njihovu riječ da opasnosti nema, nisu dvojili oko dolaska. Konji su pomno pregledani i pokazalo se da je sve u redu na hipodromu.

L. Jazbinšek

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih