Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBALO BITI U MOSKVI

Međunarodna šahovska federacija objavila da se jedan od najvažnijih događaja neće održati u Rusiji

27.12.2015., Zagreb - Proslavljeni ruski sahovski velemajstor, bivsi svjetski prvak Gari Kasparov odigrao simultanku u hotelu Westin.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
26.02.2022.
u 15:16

Još jedan događaj koji će biti odmaknut od Rusije je 93. FIDE kongres, koji se planirao održati uz Šahovsku olimpijadu.

Međunarodna šahovska federacija objavila je danas svoju odluku da se 44. šahovska olimpijada, jedan od njezinih glavnih događaja, neće održati u Rusiji. Ovo prvenstvo, na kojem se dva tjedna natječu timovi iz otprilike 190 zemalja, trebalo se održati u Moskvi od 26. srpnja do 8. kolovoza.

Osim toga, ovogodišnje izdanje Šahovske olimpijade trebalo je uključiti i prvu šahovsku olimpijadu za osobe s invaliditetom, koja će se igrati u Hanty-Mansiysku, poznatom skijaškom i alpskom središtu globalne važnosti u kojem se svake godine održava Svjetski kup u biatlonu.

Još jedan događaj koji će biti odmaknut od Rusije je 93. FIDE kongres, koji se planirao održati uz Šahovsku olimpijadu. Ove godine bi Kongres trebao uključiti i izbornu proceduru, budući da se bliži kraju prvi mandat aktualnog predsjednika FIDE-a Arkadija Dvorkoviča. Dvorkovich je izabran u Batumiju (Gruzija), u rujnu 2018.

Šah u Rusiji ostaje iznimno popularan, čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza, i unatoč činjenici da Rusija nije pobijedila na šahovskoj olimpijadi još od Bleda (Slovenija) 2002. Ljubitelji su deseci milijuna, a sport s entuzijazmom podržavaju svojim institucijama i također od strane svog privatnog sektora. Zemlja je često domaćin vrhunskih šahovskih natjecanja, uključujući i službena, poput prethodnog turnira kandidata koji se održao u Jekaterinburgu usred pandemije. 

Međutim, geopolitička situacija koja se brzo pogoršava natjerala je Vijeće FIDE na ovaj težak potez. Na izvanrednom sastanku, održanom danas, u petak, 25. veljače, odlučeno je da se sva planirana službena natjecanja premjeste iz Rusije.

FIDE već radi na pronalaženju alternativnih datuma i mjesta za ove događaje.

Zanimljivo je da su Kasparov i Anatolij Karpov i dalje na suprotnim stranama kada je riječ o politici. Kasparov snažno lobira za Ukrajinu, dok je Anatolij Karpov kao član Dume pao pod sankcije kao i svi ostali članovi Dume.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije